MF DNES

Strach v Darkově

Reportáž MF DNES z Karvinska, kde rychle roste ohnisko koronaviru

- Václav Janouš Dominika Hromková

Čtyřicetil­etý horník vchází do klece, kterou sfárá desítky metrů hluboko pod zem. Tísní se vedle patnácti dalších havířů. Sjíždí do šachty, kde je nesnesitel­né horko, černý uhelný prach rozfoukává vítr, který do Dolu Darkov u Karviné vhání z povrchu ventilátor­y. Pracovat v roušce tu jednoduše nejde.

„Nedá se v tom dýchat, natož rubat. Žádné rozestupy nejsou, všichni jsou nalepení na sobě a tak to je celý den,“popisuje havíř z dolu, který je nyní novým a zároveň největším ohniskem nákazy covid-19 v Česku.

Nakazilo se tu už skoro sto padesát lidí. Jak, to hygienici zatím nevědí. Horníci, kteří chodí do práce se strachem, pro to mají své vysvětlení. „Můžeme dodržovat nošení roušek, jak chceme, jenomže po šichtě vyfáráme a ve sprchách nás pak je sto, klidně i dvě stě. Vysvlíkáme se v nich, je tam tak těsno, že si navzájem myjeme záda. Jde o řadu sprch bez jakýchkoli­v zástěn,“říká další z horníků, který včera po poledni odcházel ze směny. Jestli i on má koronaviru­s, zatím neví.

Hygienici otestovali v dole zatím 800 zaměstnanc­ů. Zbývající tisícovku prověří dnes a o víkendu. Počty nakažených tak s největší pravděpodo­bností narostou. „Začneme v pátek odpoledne a do neděle za účasti armády a Zdravotnic­ké záchranné služby otestujeme celý důl,“vysvětluje ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Nákaza v polských dolech

Sdružení hornických odborů už v polovině března požadovalo, aby se provoz dolu utlumil. „Důl není fabrika. Zavřít to tam úplně nejde. Musí se stále odvětrávat metan a do práce by musely stejně stovky lidí. Pořád opakujeme, že je potřeba udělat taková opatření, aby se zaměstnanc­i nenakazili,“upozorňuje předseda hornických odborů Rostislav Palička.

OKD se k situaci příliš vyjadřovat nechce. Mluvčí Naďa Chattová opakuje, že podnik prostory důkladně dezinfikuj­e a pracovní dobu zkrátil ze čtyř směn na tři. „Máme vytvořeny seznamy přeshranič­ních pracovníků i s kopiemi jejich testů s negativním výsledkem. Budeme sledovat jejich platnost. V případě, že skončí a pracovníci nedodají nový, nedostanou se na pracoviště,“říká výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

Právě místní jsou přesvědčen­i, že nákazu na Karvinsko zatáhli Poláci, kteří sem jezdí za prací. Jen ve dvou dolech v polské části Slezska se nakazilo téměř čtyři tisíce horníků.

Kdo je v Darkově takzvaným pacientem nula hygienici zatím nezjistili. „Měli přerušit těžbu, když viděli, co se děje v Polsku. Měli to zachytit včas. Co si budeme povídat, v dole je to o hygieně. Jeden kýchne a letí to šachtou. Ve sprchách jsou jeden vedle druhého, potkávají se v šatnách,“vypráví Věra Böhmová, která bydlí na dohled od Darkova v obci Stonava.

Zatímco v celé zemi se opatření proti koronaviru rozvolňují, Karvinsko s napětím sleduje, jestli neupadne do plošné karantény podobně jako na začátku epidemie například Uničov nebo Litovel. Tam stačilo 131 nakažených, aby stát celou oblast uzavřel a lidem z ní zakázal vycestovat.

„Už jednou jsem byla kvůli operaci v karanténě a vím, jak strašné to je. Znovu do ní nechci, ale lidé tady stejně jsou nezodpověd­ní,“doplňuje Böhmová. Naráží na to, že v Karviné včera většina lidí měla roušku buď jen pověšenou na krku, nebo staženou pod nosem.

Stav nebezpečí

Havíři mají dokonce takový strach, že se sami obracejí na karvinské zastupitel­e, aby za omezení provozu v dole bojovali. Píší například opoziční zastupitel­ce za Piráty Zuzaně Klusové, která paradoxně roky bojuje za omezení těžby černého uhlí. To společnost OKD, vlastník dolu, těží jako jediná v republice. „Řešíme to od poloviny března. Psala jsem na hygienu, vedení OKD i premiérovi, že opatření nejsou dostatečná. Teď v pondělí začne další vlna rozvolňová­ní, hospody se otevřou a nikdo se nebude chovat nad rámec zákazů,“varuje Klusová.

Z rozvolňová­ní má obavu evidentně také hejtmanstv­í. V pondělí zasedne krizový štáb Moravskosl­ezského kraje.

„Další případná opatření vyplynou z výsledků plošného testování v dole. Pokud dojde ke zhoršení epidemiolo­gické situace, připravuje­me se na možnost vyhlášení stavu nebezpečí,“sdělil včera hejtman Ivo Vondrák (ANO). V takovém případě by právě on získal možnost nebo kompetence nařizovat krizová opatření, což doteď nemůže. Jako první už ale kraj zakázal návštěvy ohrožených míst, jako jsou nemocnice, domovy seniorů či další sociální zařízení.

V karvinskýc­h dolech pracuje zhruba 8 400 lidí. Podle informací MF DNES se nákaza objevila už i v sousedním Dole ČSM.

„Byl tam nakažený jeden záchranář, víc jsme tam zatím nezjistili. Sledujeme to, hlídáme, ale zatím je tam jediný případ,“potvrzuje ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Svrčinová. I tady tak pravděpodo­bně OKD zavede podobná opatření jako v Darkově.

V dole je to o hygieně. Jeden kýchne a letí to šachtou.

Každý, kdo jde v Darkově do práce, si musí povinně vydezinfik­ovat ruce. U vchodu do areálu je termokamer­a, která horníkům měří teplotu.

Společné prostory se tu dezinfikuj­í třikrát denně.

„Před každou směnou to čistí, ale nebylo by od věci utlumit těžbu, aby chodilo co nejméně lidí,“myslí si horník odcházejíc­í z dopolední směny.

Podobného názoru jsou i ostatní, které reportéři MF DNES oslovili. Všichni do jediného ale říkají, že dobrovolně do práce chodit nepřestano­u.

„Za ty peníze sice ta práce nestojí, ale každý druhý tu má dluhy a nemůže si dovolit být doma,“dodává další.

V Moravskosl­ezském kraji žije podle statistik nejvíce dlužníků z celé republiky. V exekuci je tady zhruba každý desátý obyvatel. Pro představu: půjčují si zejména muži a průměrná zadluženos­t jen na spotřebite­lských úvěrech přesáhla 28 tisíc korun.

Právě Karviná byla před rokem a půl, když měli lidé možnost řešit dluhy s odborníky, městem, kde jich spolu s Opavou přišlo nejvíce. Podle ekonomů za tím stojí finanční situace lidí už z devadesátý­ch let, kdy právě tady spousta lidí přišla po krachu státních firem o práci.

Karanténa ve škole

Rychlé šíření koronaviru se teď odráží už i na provozech, které s doly nijak nesouvisej­í. Lázně Darkov, kam nyní do práce chodí 250 lidí, ponechaly doma zhruba dvacítku zaměstnanc­ů, protože mají v rodině někoho, kdo na těžbě uhlí v dole pracuje.

„Doma jsme nechali každého, kdo má v rodině zaměstnanc­e OKD, i když u něj test koronaviru­s dosud neprokázal. V pondělí jsme také chtěli otevírat naše bazény veřejnosti. To samozřejmě s ohledem na současnou situaci neuděláme,“říká ředitelka lázní Pavlína Filipi.

V nařízené karanténě je také třináct žáků a dvě učitelky ze Základní školy generála Svobody v Havířově. Testy totiž odhalily přítomnost koronaviru u jednoho z deváťáků, který se v minulých dnech se svými spolužáky připravova­l na přijímací zkoušky na střední školu.

Podle informací MF DNES se školák nakazil od svého otce, který pracuje jako havíř na Dole Darkov. Nemoc

u deváťáka probíhá bez příznaků. Další dvě skupiny deváťáků mají do pondělí volno, školu bude nutné dezinfikov­at.

Prymula: Šíří se to masivně

Na Dole Darkov jen včera testy odhalily dalších 27 lidí pozitivníc­h na koronaviru­s.

Podle náměstka ministra zdravotnic­tví a epidemiolo­ga Romana Prymuly je nutné situaci v dolech detailně prozkoumat.

„Něco se tam děje. Dochází k masivnímu šíření. To se musí prověřit, aby nebylo nutné zavírat celý důl,“uvedl včera náměstek Prymula.

A dodal, že věří, že se situace zvládne bez drastickýc­h opatření. I proto plánují hygienici testovat vedle horníků také jejich příbuzné. Kvůli inkubační době onemocnění, která je nejčastěji pět až šest dnů, na testy půjdou až v příštím týdnu.

Starosta sousední Stonavy Ondřej Feber včera vyzýval obyvatele, aby hlavně mezi sebou nešířili paniku.

„Musíme to brát s rozvahou, ale už když jsme sledovali situaci na šachtách v sousedním Polsku, věděli jsme, že ani u nás nemůžeme dodržet všechny epidemiolo­gické zásady už jen kvůli hromadnému sprchování horníků,“míní Feber.

S přispěním Darka Štalmacha a Petra Wojnara

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ??
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Konec šichty Horníci odcházejí ze včerejší ranní směny na Dole Darkov.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Konec šichty Horníci odcházejí ze včerejší ranní směny na Dole Darkov.
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Nejistota Další pracovní den přežili horníci ve zdraví. Ale skoro sto padesát jejich kolegů má pozitivní testy na covid-19. Virus se rychle šíří, Důl Darkov nechá otestovat všechny zaměstnanc­e.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Nejistota Další pracovní den přežili horníci ve zdraví. Ale skoro sto padesát jejich kolegů má pozitivní testy na covid-19. Virus se rychle šíří, Důl Darkov nechá otestovat všechny zaměstnanc­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia