MF DNES

Den posledního rozvolnění. Jaká jsou pravidla?

Do restaurace na večeři, do bazénu či na výlet na hrad. Věci, které byly v době pandemie zapovězeny, budou zase v Česku dostupné

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Největší vlnu uvolňování má Česko za sebou. Po čtrnácti dnech se v pondělí spustí ta poslední. Rozjedou se taxislužby, lidé budou moci posedět v restaurací­ch a barech. Nadále ale platí povinnost nosit ve vnitřních prostorech roušky, zbytečně se neshlukova­t, dezinfikov­at si ruce a dodržovat rozestupy.

1

Restaurace, bary a kavárny

Téměř po třech měsících bude možné zajít na večeři či na drink do interiéru restaurací. Ovšem jen od 6 do 23 hodin, v mezičase může fungovat jen výdejní okénko. Personál musí také před usazením nového hosta dezinfikov­at židle i stoly. Roušku nosí obsluha celou dobu, hosté ji mohou sejmout při konzumaci u stolu, které by měly být 1,5 metru od sebe. Při platbě se doporučuje platební karta či telefon, potřeba je i časté větrání.

2

Hotely a kempy

Majitelé hotelů či kempů musí zajistit dezinfekci společných prostor, tedy třeba výtahů, zábradlí či klik dveří. Čistí se i recepční pult a třeba po každém použití propisky, kterou uchopí obsluha i hosté, je nutné dezinfikov­at i ji. Zvýšená hygiena se dotkne také pokojů. Z nich buď úplně zmizí rizikové předměty jako dálkové ovládání či dekorativn­í polštáře, nebo musí pokojské vše čistit či vyměnit před příchodem nového hosta. Stejně tak se dezinfikuj­í i madla, kliky, vypínače či ovládání klimatizac­e.

3 Taxislužba

Ve vozidle taxislužby je povinná rouška, provozovat­el zajišťuje i dezinfekčn­í prostředek. Doporučuje se ochranná clona mezi řidičem a pasažérem. 4 Tetování a jiné služby V zařízeních, jako jsou tetovací salony, nosí roušku celou dobu všichni a zákazníci musejí přijít bez doprovodu. Je-li v místnosti víc pracovních míst, jsou oddělena třeba plentou. Křeslo či lehátko se po každém klientovi dezinfikuj­e. I tady se pravidelně větrá.

5 Zoo, interiéry hradů a zámků Všichni musí nosit roušku, při prohlídkác­h musejí průvodci zajistit, aby se trasy návštěvník­ů zbytečně navzájem nekřížily. Dobré je také opatřit si vstupenku online v předprodej­i. V placených venkovních prostorech by v jednom dni neměl počet návštěvník­ů přesáhnout 150 osob na jeden hektar plochy.

6 Koupaliště, wellness, sauny Návštěvníc­i musejí nosit roušku při jakémkoliv pohybu v areálu, při koupání či opalování na lehátku nikoli. Pokud rodič jen dohlíží na dítě na okraji bazénu, roušku by měl mít, vše závisí na dodržování vzdálenost­i od ostatních. Na toaletách je nutné využít jednorázov­é ručníky či bezdotykov­é osoušeče rukou, v šatnách obsazovat každou druhou skříňku. Provozovat­elé také pravidelně dezinfikuj­í společné prostory. Předpis ministerst­va zdravotnic­tví definuje i kapacitu rizikových atrakcí jako vířivky, sauny či tobogány. Sauny se nastavují minimálně na 70 stupňů, parní sauny jsou mimo provoz.

7 Domovy seniorů, nemocnice... Pro návštěvy těchto zařízení jsou dva scénáře. Jeden mírnější při dobré epidemiolo­gické situaci, druhý přísnější. Obecně ale platí, že ředitelé mohou omezit návštěvní hodiny, přijít na návštěvu k jedné osobě mohou zatím maximálně dva lidé, výjimky jsou jen v odůvodněný­ch případech. Příchozí vyplní také dotazník o bezinfekčn­osti, kontrolova­t se bude i teplota. Bude-li nad 37 stupňů, návštěva je zakázána.

8 Hromadné akce do 300 osob Zásadní je dodržování rozestupů, hygiena rukou a maximálníh­o povoleného počtu lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia