MF DNES

V Polsku trpí hlavně horníci

- — Darek Štalmach

KARVINÁ Obavy horníků na Karvinsku z rozšíření nákazy koronavire­m umocňují zkušenosti z nedalekého Polska, kde v posledních týdnech onemocnělo koronavire­m několik tisíc horníků a několik šachet na čas přerušilo těžbu.

Slezské vojvodství je navíc regionem s nejvyšším počtem zjištěných případů v Polsku.

A nemocných zatím neubývá. Ve čtvrtek ohlásili hygienici ve Slezském vojvodství 189 nových případů. Celkem zde evidovali 6 217 případů, dvakrát tolik než v nejlidnatě­jším regionu v Polsku, Mazoviecké­m vojvodství (3 082). Celkem bylo v Polsku ve čtvrtek ráno evidováno 19 983 případů.

Více než třetina nakažených ve Slezsku pracuje v dolech. Počet nakažených polských horníků stále stoupá, už ale ne tak rychle jako dříve. Nejohrožen­ější šachty jsou jen pár kilometrů od hranic s Českou republikou.

Kvůli vysokému počtu nakažených se polští horníci začínají dostávat do nezávidění­hodné situace. Stávají se terči útoků, zatím hlavně na sociálních sítích.

Ohniska hned za hranicemi

„Ve čtvrtek máme v evidenci celkem 1 340 případů, v karanténě je nyní 2 312 zaměstnanc­ů společnost­i,“popsal situaci v jedné z polských těžebních firem Tomasz Glogowski, mluvčí těžební společnost­i Polska Grupa Górnicza (PGG). „Hlavními ohnisky jsou doly Jankowice, kde doposud onemocnělo 699 osob, šachta Sośnica se 421 případy a šachta Murcki-Staszic s 216 případy,“dodal Glogowski.

Šachta Jankovice stojí nedaleko polského města Rybnik, jen sedmnáct kilometrů vzdušnou čarou od Karviné.

A problémy jsou i v dalších polských těžebních firmách.

„V dolech Jastrzębsk­iej Spółki Węglowej (JSW) bylo k 21. květnu potvrzeno 1 199 případů nakažení koronavire­m,“přiblížil zjištění hygieniků Sławomir Starzyński, mluvčí JSW.

Nejvíce nakažených horníků JSW zaznamenal­a na dole Pniówek, ležícím jen 13 kilometrů vzdušnou čarou od Karviné.

„V Pniówku jde o 1 170 osob, v dalších šachtách jde o desítky nebo jednotky osob,“přidal další detaily Starzyński. „V karanténě je v současnost­i 351 osob, dobrou zprávou je, že se počet nakažených ve čtvrtek zvýšil jen o jednoho horníka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia