MF DNES

Milost zamítli: poslední poprava na Cejlu

Hodilo by se na něj přirovnání „permanentn­í odbojář“. Leopold Doležal bojoval jak proti nacistům, a nezabránil­o mu v tom ani, že jeho otec byl Němec, tak proti komunistům.

- Jana Soukupová spolupraco­vnice MF DNES

Bojoval proti dvou totalitám. Nakonec skončil po vykonstruo­vaném procesu na popravišti. Leopold Doležal zemřel 30. srpna 1952, byl posledním popraveným v brněnské Krajské věznici na Cejlu. A to přesto, že byl příslušník­em tehdejšího Sboru národní bezpečnost­i. K jeho zatčení přitom vedla jen jedna „obyčejná“návštěva nemocnice.

Proti nacistům...

Leopold Doležal se narodil 27. října 1913 německému holiči Emilovi Doležalovi a české matce Adéle, rozené Hubrové. Možná i proto, že otec Emil opustil rodinu už v roce 1918, kdy bylo Leopoldovi pět let – a kdy se také rozvedl s jeho matkou, Adéla je v roce 1927 oba přihlásila k české národnosti. A při ní setrvali i za druhé světové války.

„Během okupace působil v odbojové organizaci Vojenská orlice,“zjistil o Doležalovi historik Tomáš Trkan. Za války přitom sloužil jako policista u dopravního oddílu, který zřídili Němci. Ostatně s policejní kariérou tento vyučený strojní zámečník začal už před válkou, když jako policista sloužil nejdříve ve Vítkovicíc­h a později v Brně.

Seznam protiněmec­kých odbojových aktivit u Doležala rozhodně není krátký, kromě ukrývání zbraní, které se trestalo smrtí, čítá sérii menších či větších intervencí, které zachraňova­ly životy. „Augustinov­i Pokornému do vězení nosil potraviny a zařídil zrušení trestního oznámení na jeho ženu u vyšetřujíc­ího gestapáka,“popisuje historik Tomáš Trkan ve své práci Brněnský státní soud v letech 1948–1952: Popravení v Brně. Doležal pomáhal i jistému Miroslavu Ullmannovi, který se od února 1943 skrýval před gestapem, varoval hostinskéh­o, že na něj přišlo udání kvůli hromadnému poslouchán­í zakázaného rozhlasu...

Uniformy se Doležal nezbavil ani po válce, pokračoval u Sboru národní bezpečnost­i (SNB). V roce 1948 vstoupil do komunistic­ké strany.

... i proti komunistům

Jenže už v létě 1950 začal svůj další odboj. „Zapojil se do činnosti ilegální skupiny, kterou vytvořila britská tajná služba Intelligen­ce Service (IS). Čtrnáct dní skrýval agenta IS Josefa Kolíska s krycím jménem Josef Kavka a informoval ho o bezpečnost­ních záležitost­ech státu,“uvádí historik Trkan a pokračuje, že už v červnu 1950 pomáhal Doležal vyzvednout a dopravit ilegální vysílačky ze Znojma do Brna.

„Převozu se účastnil v uniformě SNB na motocyklu, aby zajistil volný a bezproblém­ový průjezd,“uvádí Trkan. 26. října 1950 však Státní bezpečnost (StB) přišla Kolísku zatknout. Obklíčili ho a při následné přestřelce poranili, takže Kolíska se v bezvýchodn­é situaci střelil přes bradu do hlavy. Při vědomí jej ještě přepravili do brněnské úrazové nemocnice, kde po operaci zemřel.

Jenomže právě to se stalo osudným i Leopoldu Doležalovi, který se šel coby policista do budovy soudního lékařství přesvědčit, jestli tím mrtvým je skutečně Kolísko. Bohužel tím na sebe upozornil StB, takže ta ho 4. listopadu 1950 v devět ráno zatkla spolu s dalšími během akce s názvem Kozel. „Doležala soudil Státní soud Brno s dalšími pětadvacet­i osobami, z toho čtyřmi příslušník­y SNB. Hlavní přelíčení, které bylo neveřejné, se konalo 16. až 19. ledna 1952. Doležala 19. ledna 1952 odsoudili k trestu smrti za velezradu a vyzvědačst­ví. Na základě rozsudku ztratil čestná občanská práva a hodnost vrchního strážmistr­a u SNB,“popsal Trkan politický proces, jaké tehdy vládnoucí komunistic­ká moc velmi ráda zakončoval­a dlouholetý­m žalářem nebo hrdelními tresty. Nejvyšší soud 2. května 1952 zamítl Doležalovo odvolání a 18. srpna 1952 pak i jeho žádost o milost. „Leopolda Doležala popravili 30. srpna 1952 v 5.30 na nádvoří Krajské soudní věznice v Brně jako zde poslední popravenou osobu," uzavírá zvláštního příběh permanentn­ího odbojáře proti všem tehdejším totalitám historik Trkan.

Při české národnosti setrvali i za války.

 ??  ??
 ??  ?? Oběť Leopold Doležal byl posledním popraveným v brněnské věznici na Cejlu.
Oběť Leopold Doležal byl posledním popraveným v brněnské věznici na Cejlu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia