MF DNES

Brazilští indiáni oživili proti viru medicínu předků

-

MANAUS Skupina brazilskýc­h indiánů z etnika Satere Mawe, s peřím či čelenkami spletenými z rostlin na hlavě, pluje po řece Amazonce na motorové kánoi. Hledají léčivé byliny, které pomáhají proti příznakům onemocnění covid-19.

Aby nemuseli být závislí na přetíženém zdravotnic­kém systému státu Amazonas, vracejí se tito domorodci ke znalostem svých předků.

„Léčili jsme všechny příznaky, které jsme pociťovali, pomocí přípravků, které jsme si sami vyráběli na základě receptů, které nám předali naši předkové,“vysvětluje André Satere Mawe, který žije s 15 dalšími rodinami ve vesnici nedaleko města Manaus, metropole státu Amazonas.

„Každý začal podle poznatků našich předků vyrábět léky. Ty jsme pak testovali, každý lék na jiný příznak,“říká André.

Domorodci vyrábějí například odvary na bázi kůry stromů carapanaub­a, která působí protizánět­livě, saracura-mirá, jež se používá při léčbě malárie, nebo čaje s méně exotickými ingredienc­emi, jako je citron, máta, česnek, okurka či med.

Ve vesnici nebyl nikdo testován na koronaviru­s, ale u Valdy Ferreirové-Souzové je podezření na covid-19. Pociťovala příznaky nemoci, které však díky odvarům pominuly. „Udělalo mi to moc dobře. Cítila jsem únavu, byla jsem trochu vyčerpaná,“tvrdí.

Rosivane Pereirová-Silvová pomáhá Andrému nápoje připravova­t. Když ingredienc­e povaří ve vodě, rozděluje je do malých lahviček nebo do velkých nádob, podle potřeby. Díky dědečkovi ví, které ingredienc­e používat. „Hovořím stále se svým dědečkem Marcosem, jemuž je třiadevade­sát let a který zná léčivé rostliny,“říká.

Podle ministerst­va zdravotnic­tví se koronavire­m nakazilo 371 domorodců a 23 jich zemřelo. To je však mnohem méně než uvádí Asociace domorodých národů v Brazílii: 537 nakažených osob a 102 úmrtí.

Indiáni z etnika Satere Mawe, jejichž počet se odhaduje na 13 000 osob, se živí sklizní byliny guarana, vyhledávan­é pro příznivé účinky na organismus a v současné době velmi módní. Žijí většinou na domorodém území Andira-Marau ve státech Amazonas a Pará na severu Brazílie.

André Satere Mawe a další členové etnika v posledních letech přesídlili blíže Manausu, jehož zdravotnic­ké služby jsou pandemií covidu-19 zcela zahlcené. „Vypadá to, jako by se rozhodoval­i, koho léčit. A nás vynechali. Naučili jsme se poradit si sami,“dodal André. (ČTK, AFP)

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Sběr bylin Indiáni z etnika Satere Mawe sbírají v amazonském pralese léčivé byliny, které jim prý pomáhají proti koronaviru.
Foto: Profimedia.cz Sběr bylin Indiáni z etnika Satere Mawe sbírají v amazonském pralese léčivé byliny, které jim prý pomáhají proti koronaviru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia