MF DNES

Jak s exekucemi po koronaviru

Ekonomický pokles, propouštěn­í, propad rodinných příjmů – to všechno může odstartova­t novou vlnu insolvencí a exekucí. O to více je třeba rychle najít recept na starou bolest v podobě milionů exekucí, které si táhneme z minulosti.

- Patrik Nacher poslanec hnutí ANO

Kdo zaplatí náklady na zastavení marných exekucí? Stát, protože zejména on je způsobil.

Exekucí je v Česku necelých 4,5 milionu, což je vzhledem k počtu obyvatel extrémní číslo. Tento stav, jakkoliv se postupně zlepšuje, dusí všechny: řada dlužníků utíká do šedé zóny, věřitelé marně roky čekají na svoje peníze a stát v tom lítá jako nudle v bandě – na počátku (v roce 2001) nastavil režim, který měl zlepšit vymahateln­ost dluhů, ten se ale vymkl kontrole.

Za posledních několik let se situace v oblasti exekucí i insolvencí významně zlepšila, podařilo se prosadit několik změn, které sektor vymáhání kultivují. Snížily se odměny advokátů při vymáhání pohledávek a také odměny exekutorů. Zavedla se větší kontrola a licencován­í ze strany ČNB. Limitovaly se sankce maximálně na 50 % jistiny s horním limitem 200 tisíc korun. Zrušila se vstupní bariéra do oddlužení, které se zrychlilo. Permanentn­ě vyzýváme soudy, aby zastavoval­y protiprávn­í exekuce. Zvýšili jsme spodní i horní hranici nezabavite­lné částky, aby lidé v exekuci či insolvenci nemuseli utíkat do šedé zóny. Řešíme dětské exekuce.

I když už se určitá nepřijatel­ná exekutorsk­á praxe nemůže opakovat, ukazuje se, že to stále nestačí – máme tu již zmíněných 4,5 milionu exekucí. Z čísel vyplývá, že jde o nakumulova­ný stav z minulosti, ne o stav aktuální. Zatímco počet nových exekucí v roce 2011 byl 936 tisíc, od té doby setrvale klesá. Loni jich bylo zahájeno jen necelých 507 tisíc. Zároveň se v posledních dvou letech poprvé stalo, že počet ukončených exekucí převýšil počet nově nařízených. A klesá i počet lidí, kteří jsou v exekuci, jen za poslední rok z 821 337 na aktuálních 783 053.

Hra na dobro a zlo

Z toho je zřejmé, že jakékoli návrhy na zdokonalen­í mají více než na zlepšení současného stavu směřovat k tomu, co tu máme nastřádané z minulosti. Řešení je třeba vymyslet tak, aby bylo okamžitě aplikovate­lné či dokonce šlo o nepřímou a povolenou retroaktiv­itu. V debatě o exekucích je také stále třeba připomínat zásadní věc: nic není černobílé. Jednotliví aktéři nejsou jen dobří nebo špatní, seriózní nebo hochštaple­ři. Tedy ubránit se povrchnímu dělení jako z klasické pohádky, kde poctivého a nevinného dlužníka chce svléct z kůže strašný parchant věřitel.

Rozumný návrh tedy musí být nastaven tak, aby reálně řešil nakumulova­né problémy z minulosti, odšpuntova­l daný stav – a zároveň byl zaměřen objektivně, tedy pomohl všem zúčastněný­m. To splňuje návrh na zastavován­í marných exekucí u jistin do výše 1 500 korun, s nímž přicházím se svými kolegy napříč spektrem.

O co jde? Pokud budou splněna dvě základní kritéria – tedy bagatelní výše původní pohledávky (1 500 Kč) a za poslední tři roky se nepodařilo z dlužníka dostat nic, zavede se možnost exekuci zastavit a ukončit.

Za určitých podmínek. Jednak se osloví věřitel: jestli bude chtít v exekuci pokračovat, musí zaplatit zálohu. Neočekávám ale, že by věřitelé v tak marných případech ve větším množství platili zálohu ve výši rovnající se téměř jistině. Pokud věřitel zálohu nezaplatí, exekuce se ukončí s tím, že věřitel dostane 30 procent z jistiny (maximálně tedy 450 korun), a to nikoliv hotově, nýbrž slevou na dani. Tento „detail“odliší seriózní věřitele, kteří u nás působí a platí daně, od překupníků pohledávek se sídlem v daňových rájích, těm je sleva na dani k ničemu.

A pokud jde o exekutora, ten by v případě zastavení exekuce dostal 30 procent z paušálních hotových výdajů (1 050 Kč). Někomu se to může zdát zbytečné, ale není to tak. Jednak měli exekutoři doteď náklady s touto exekucí, jednak jich budou muset zastavovat v krátké době velké množství (exekucí u jistin do výše 1 500 korun je podle Exekutorsk­é komory 900 tisíc, odhady těch marných se pohybují od 200 do 400 tisíc).

Tím se dostávám k podstatné otázce mého návrhu: kdo zaplatí náklady na zastavován­í marných exekucí? Stát. Ano, je to tak. Může to znít lacině, populistic­ky, levičácky, ale po hlubším zamyšlení jen zdánlivě. Byl to totiž stát, kdo způsobil, zejména mezi roky 2001 až 2013, exekutorsk­ou pandemii. A stát každoročně posledních dvacet let získává z tohoto systému stovky milionů, možná i jednotky miliard ze zaplacenéh­o DPH, čímž to o 21 procent zdražuje dlužníkům či naopak o 21 procent krátí věřitelům. Už loni jsem se při projednává­ní novely insolvenčn­ího zákona tázal, zda by bylo možné u činnosti insolvenčn­ích správců a exekutorů změnit DPH ze základní sazby na sníženou, případně nulovou.

Bohužel to ale nejde, museli bychom dostat z EU výjimku, protože obě profese patří do právnické kategorie, kde je sazba DPH základní. A koneckonců je to zase stát, komu se investice do zastavován­í a ukončování exekucí vrátí tím, že množství dlužníků, jimž se takto pomůže, bude opět po letech součástí oficiální ekonomiky, budou platit daně, sociální a zdravotní pojištění.

Odpovědný politik má přijít s vyváženým návrhem, který obsáhne všechny strany a který nenadržuje jen jedné skupině podle zaměření, motivace či aktuální mediální nálady. Oblast exekucí je komplikova­ná, s mnoha vzájemně se vylučující­mi zájmy, určitě nejde o jednostran­nou záležitost, kde je na první pohled rozpoznate­lné dobro a zlo.

Černobíle zaměřené opatření může sice něco vyřešit, něco z minula napravit, ale zároveň vytvoří podklad pro novou nespravedl­nost, kterou budou řešit naši následovní­ci ve Sněmovně a třeba se budou za pár let divit dnešní atmosféře stejně, jako se my divíme, co to zákonodárc­i v oblasti exekucí schválili na přelomu let 2000 a 2001.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia