MF DNES

Jandák za ANO vyzve Štěcha o Senát

- Petr Kolář reportér MF DNES

Pelhřimov je město v jihočeské části kraje Vysočina, které proslavila hláška z filmu Vesničko má střediskov­á. V roli svérázného lékaře ji pronáší Rudolf Hrušínský k hospodském­u Bedřichovi v podání Jiřího Líra. „Tak víš co? Jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematoriu­m, ať víš, do čeho jdeš.“Kouzlo jí dodává fakt, že ve zmíněném městě žádné krematoriu­m nestojí.

Zato se tam na podzim nejspíš odehraje jeden z nejzajímav­ějších soubojů o křeslo v Senátu. Klidně by se dal nazvat Bitva tří socanů. Bývalému předsedovi Senátu Milanu Štěchovi, který bude v Pelhřimově svoji pozici obhajovat, by se totiž měli postavit dva bývalí členové ČSSD. V barvách hnutí Změna populární starosta Jindřichov­a Hradce Stanislav Mrvka. Za hnutí ANO pak jako nezávislý o křeslo v horní komoře parlamentu nejspíš zabojuje dlouholetý poslanec a exministr kultury za ČSSD Vítězslav Jandák.

Dlouholetý šéf vojenského záchrannéh­o útvaru Stanislav Mrvka je starostou Jindřichov­a Hradce od roku 2010, byl i ve vedení kraje. V roce 2017 měl být jedničkou jihočeské kandidátky ČSSD do Sněmovny, ale odstoupil na protest proti vyškrtnutí Jiřího Zimoly z jejího posledního místa. Letos v lednu spolu se Zimolou a dalšími odešli z vedení jihočeské ČSSD a dávají dohromady hnutí Změna. Za něj by měl Mrvka vyrukovat do Senátu proti Štěchovi, Zimola by pak měl na některém z nižších míst kandidátky Změny zabojovat o post v krajském zastupitel­stvu. Na položené otázky MF DNES ale včera bývalý první místopředs­eda ČSSD nereagoval.

To původní profesí herec a ministr kultury ve vládě Jiřího Paroubka Vítězslav Jandák možnost své kandidatur­y potvrdil. V sociální demokracii skončil v červnu 2017, kdy byl zvolen do Rady Českého rozhlasu. „Kromě toho, že jsem tehdy položil poslanecký mandát, jsem i okamžitě pozastavil členství v ČSSD. Protože si myslím, že se neslučuje, aby tam byl vyloženě politicky angažovaný člověk. V sociální demokracii jsem měl navíc delší dobu neshody. Koncepce ČSSD mi už delší dobu nevyhovova­la. Takže jsem šel pryč, protože to nemělo cenu. Když o vás nestojí, tak co bych tam dělal. Takže od roku 2017 jsem nestraník,“řekl včera MF DNES Jandák.

„Nepřestupu­ji do ANO. Oslovila mě jihočeská organizace ANO, tak jsem jim řekl, že to budu zvažovat. Uvidíme. Pokud by to dopadlo, kandidoval bych jako nestraník a nezávislý kandidát pod hlavičkou ANO,“dodal někdejší nejpopulár­nější politik v Česku. Pokud by uspěl, v Radě Českého rozhlasu by skončil. „Samozřejmě, to je dané ze zákona,“podotkl Jandák.

A co na možné protikandi­dáty říká Milan Štěch: „Zatím jsem to slyšel jen neoficiáln­ě. Je to soutěž, beru to s určitým nadhledem.“

Ve volebním obvodě Pelhřimov, kde navzdory rozšířené představě nemají krematoriu­m, si tak lidé budou moct vybrat ze tří socialistů. Už předvolebn­í kampaň skýtá velkou porci možné zábavy. I Vítězslav Jandák je na ni zvědav. „Ani nevím, jak se bude letos dělat kampaň, protože mítinky asi nebudou. Lidem se to holt předloží a oni se rozhodnou.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia