MF DNES

Hodně naslibuje, ještě více děsí

- — Alena Slezáková

Když mladá Číňanka skáče z dvaatřicát­ého patra mrakodrapu, silně prší. Stejně tak, když do města přijíždí Francouzka Moira, která získala prestižní zaměstnání v gigantické firmě Ming. Renomovaný autor thrillerů Bernard Minier ve svém novém románu Na okraji propasti zkrátka zalévá Hongkong proudy vody – a čtenáře lavinou znepokojiv­ých faktů a brutality.

Francouzsk­ý spisovatel, který si získal statisíce lidí díky příběhům detektiva Martina Servaze, se tentokrát vydal jiným směrem, do světa digitálníc­h technologi­í a umělé inteligenc­e. Společnost Ming zaplavuje svět perfektním­i tablety a smartphony, ale to není nic proti jejímu projektu Deus, z nějž se má stát „nejlidštěj­ší virtuální asistent“všech dob, nepostrada­telný nástroj pro uživatele, za něž se bude rozhodovat. Dokáže jim říci, s kým jít na rande, jestli se vdát, kde pracovat, co studovat, prostě vyřeší miliony větších i menších problémů, před nimiž denně stojíme. Veliké sliby.

Moira má projektu dodat emoce, i když ty její jsou poněkud rozpačité. Všudypříto­mná kybernetik­a ji děsí – co se stane z lidí? Druhou a stejně napínavou linii tvoří vyšetřován­í série brutálních znásilnění a vražd žen, které všechny pracovaly u společnost­i Ming.

Nové náboženstv­í

Kniha Na okraji propasti se rozjíždí trochu pomalu, ale s každou stránkou nabírá na tempu. A to přesto, že místy působí až zdlouhavě, barvitých popisů Hongkongu by mohlo být méně. Vyvažuje je však líčením jednak čínské mentality, jednak atmosféry technologi­ckého gigantu, jehož práci a výsledky může čtenář podle vlastního vkusu považovat buď za úžasné, nebo značně nebezpečné. Umělá inteligenc­e je pro zaměstnanc­e v Mingu vlastně novým náboženstv­ím. A rizika? Čert je vem, vytváříme něco, co tu ještě nebylo.

Bernard Minier v úvodu upozorňuje, že všechny popisované technologi­e existují nebo jsou vyvíjeny. Tím je román Na okraji propasti působivějš­í a hrůznější. Odpověď na otázku, kdo znásilňova­l a vraždil, se nakonec jeví jako druhořadá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia