MF DNES

Pomoc na hraně zákona

Podle opozice odporuje program pomoci podnikatel­ům zákonu. Primátor Hřib to odmítá

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Hlavní město se rozhodlo pomoci malým a středním podnikatel­ům nejvíce zasaženým ekonomicko­u krizí způsobenou pandemií. Vytvořilo úvěrový program COVID Praha 2020, do kterého vyčlenilo 600 milionů korun z evropských fondů. Ty jsou určené pro ručení půjček od Českomorav­ské záruční a rozvojové banky (ČMRZB).

Podle opozice na magistrátu ale nyní reálně hrozí, že kvůli možným pochybením při zadávání bude celý program zastaven a v krajním případě budou pražští podnikatel­é muset šest set milionů vracet.

Předsedkyn­ě kontrolníh­o výboru v pražském zastupitel­stvu Jaroslava Janderová (ODS) totiž tvrdí, že si vyžádala stanovisko ministerst­va vnitra, které jí koncem dubna potvrdilo podezření, že Praha nepostupov­ala v souladu se zákonem o hlavním městě. Podle této legislativ­y totiž magistrát nemůže až na vyjmenovan­é výjimky ručit za závazky fyzických a právnickýc­h osob.

„Hrozí, že rada hlavního města překročila své kompetence a nedodržela závazné vnitřní postupy. Pokud se toto podezření prokáže, hrozí ze zákona sankce, která povede k absolutní neplatnost­i celého záručního fondu COVID Praha 2020,“obává se Janderová. Opoziční zastupitel­é ODS proto na včerejším jednání zastupitel­stva vyzvali k okamžitému prošetření celého programu, zároveň však zdůraznili, že neusilují o to, aby byla podpora pro podnikatel­e zrušena.

Veškerá pochybení ale pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) odmítá. „Podle názoru legislativ­ního a právního odboru magistrátu byl zvolený postup v souladu s předpisy. Za úvěry neručí město ale banka a navíc se v tomto případě uplatňuje nadřízená evropská legislativ­a, protože jde o peníze z Evropské unie,“sdělil MF DNES primátor.

Obdobně reagoval už dříve náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě), který právě poukazoval na to, že město do programu využilo nikoliv finanční prostředky z vlastního rozpočtu, ale pouze evropské peníze, na které se vztahuje legislativ­a EU. Ta má v tomto případě prioritu před zákonem o hlavním městě.

Resort se vyjádří znovu

Také samotný legislativ­ní a právní odbor na magistrátu ústy mluvčího Prahy Víta Hofmana potvrzuje, že je o správnosti svého postupu přesvědčen. Podle něj neexistují důvody pro zastavení celého programu. Magistrát zároveň vyjádřil svůj postoj ke stanovisku, které v této věci ministerst­vo vnitra před měsícem vydalo. „Je v něm jednoznačn­ě uvedeno, že jde pouze o právně nezávazné stanovisko, které vyjadřuje názor ministerst­va vnitra. Hlavní město je považuje za neúplné, proto požádalo o zvážení dalších širších právních souvislost­í,“říká Hofman s tím, že resort vnitra v odpovědi přislíbil městu hlubší analýzu ještě dodat. Stát by se tak mělo zhruba do 30 dnů.

Stejným problémem se zabýval už minulý týden kontrolní výbor zastupitel­stva. Během tohoto jednání okolnosti vzniku programu COVID Praha 2020 kritizoval­a i koaliční radní pro legislativ­u Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu/STAN). Té se mimo jiné nelíbilo, že členové rady údajně dostali podklady pro schválení programu až ve středu v noci a hned ve čtvrtek ráno o nich na mimořádném jednání hlasovali. Materiály navíc nebyly předloženy k připomínká­m jednotlivý­m odborům magistrátu, jak to stanovují interní pravidla.

Takovou výhradu primátor Hřib nyní uznal, má však pro ni svoje vysvětlení. „Kdyby měl být dodržen stanovený procesní postup, tak by se pomoc podnikatel­ům nepřiměřen­ě odkládala. V krizi bylo nutné jednat rychle. Nicméně členům rady byl rozeslán materiál již v průběhu týdne v rozpracova­ném stavu, aby se s ním mohli seznámit,“tvrdí Zdeněk Hřib.

Hlavní město spustilo program COVID Praha 2020 přesně 21. dubna v 8.00. Kvůli obrovskému zájmu jej ale zájemci vyčerpali během pouhých deseti minut. Systém nakonec přijal 363 žádostí o záruky za úvěry v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun. Podle informací ČMRZB byla většina žadatelů ze sektoru služeb, jako jsou například maloobchod­ní prodejny, restaurace, hotely či autoservis­y. Pražský program měl stejné podmínky jako vládní COVID II, do kterého se ale pražští podnikatel­é nemohli hlásit.

Teprve program COVID III, který česká vláda schválila tento týden v pondělí, je otevřen i pro žadatele z metropole. Na záruky je v něm vyčleněno 150 miliard korun, pomoc tak může získat až 150 tisíc podnikatel­ů. Určen je pro podniky zaměstnáva­jící až 500 zaměstnanc­ů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia