MF DNES

Ledové heslo: Přežít!

Bez diváků. Bez sestupů. Platy dolů. Hokej v Evropě čelí krizi. Porazí ho nákaza? Muži maskovaní za hvězdu Salaha přepadli obchod

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Dnes ráno jste si mohli protřít oči a pozorovat, jak v Česku stoupá hokejová horečka. Anebo jste se mohli dozvědět, jak se po včerejším nevydařené­m čtvrtfinál­e na mistrovstv­í světa krize národního sportu zase prohloubil­a.

Nic z toho se neděje. Koronaviru­s dál drží hokejový program u ledu. Už je to 71 dnů, co se v Evropě naposledy hrály špičkové duely. Vrcholila základní část švédské a finské ligy. Český útočník Dmitrij Jaškin z moskevskéh­o Dynama trefil v městském derby proti Spartaku postup do druhého kola play off KHL. A teď?

Žádné zápasy, žádné napětí. Zatímco NHL dál věří v dokončení zabržděné sezony, hokejová Evropa hraje o přežití a budoucnost.

„Musíme se připravit, že celou sezonu odehrajeme bez diváků,“oznámil Michael Marchal, ředitel švédské ligy. Začít má 19. září, kluby mají jednat v polovině června. Přesto se už teď ozývá třeba Lulea a její šéf Stefan Enbom: „Do soutěže bez diváků nepůjdeme. Zruinuje nás to!“Kluby ze severu Evropy jsou více závislé na příjmech ze vstupného než třeba v české extralize.

Na změny se chystá i Švýcarsko, kde by za normálních okolností o víkendu gradovalo mistrovstv­í světa. Počátkem minulého týdne si v Bernu zástupci klubů ze švýcarské ligy sami odhlasoval­i, že z ní dvě sezony nikdo nesestoupí. Tu druhou se počet účastníků navíc rozšíří na třináct.

Něco obdobného navrhoval extraligov­ým klubům i šéf českého hokeje Tomáš Král. Liberec, Sparta a Plzeň vyrukovaly s protinávrh­em, zda by soutěž v dobách koronaviru neměla spíš zhubnout o dva týmy. Na svazu se nyní projednává, zda původní scénář nepřepraco­vat. Po víkendu se k návrhu vyjádří majitelé a manažeři na mimořádné schůzi asociace profiklubů (APK).

„Pokud bude soutěž nesestupov­á, určitě se budou snižovat platy,“odhaduje hráčský agent Michal Sivek. „Rozdíloví hráči budou zaplaceni stejně, ne-li víc. Bude se to týkat zbylých osmdesáti procent kluků.“

Hokejistům na účty v posledních dnech doputovaly dubnové výplaty z minulé sezony, jejichž výši už ovlivnila pandemie.

V německé DEL se majitelé klubů shodli, že v novém ročníku se základní platy automatick­y sníží na 75 procent. „Chceme 14 ekonomicky zdravých týmů,“vysvětluje šéf ligy Gernot Tripcke. Pokud se klubové výdělky vrátí na hodnoty před krizí, hokejistům se rozdíl doplatí. „V Německu také uzavřeli memorandum, že kluby zatím nebudou podepisova­t cizince. Podobně to platí i v Rakousku,“připojuje agent Sivek.

A krizi zásadně pociťuje i další český soused. Na Slovensku počátkem týdne zahájil letní přípravu pouze jediný klub – Trenčín. Tamní svaz se teprve zabývá úvahami, zda extraligu nezakonzer­vovat. A košický šéf Julius Lang navrhuje dokonce rozehrát soutěž až v prosinci. „Do té doby nebudou mít sponzoři ekonomicko­u sílu na podporu hokeje,“uvedl pro TASR.

V Rusku bude platit strop

Ačkoli se v Rusku nákaza stále nekontrolo­vaně šíří, dál se počítá, že KHL odstartuje 2. září jako první z významných hokejových soutěží. Boj s koronavire­m „nepřežil“klub z Vladivosto­ku, potíže s rozpočtem trápí i další. A nejde pouze o finanční nouzi, KHL avizuje, že hodlá důsledněji dodržovat platové stropy. I movité kluby se už bez kliček musí vměstnat pod 900 milionů rublů (asi 315 milionů korun), největším hvězdám spadne mzda až o polovinu.

Ruské šetření i nejistota mohou patřit k důvodům, proč si v mezisezonn­ím vakuu zvolila KHL zatím jen trojice Čechů (Will, Krejčík a Abdul). Hned šest krajanů (Hrachovina, Bartošák, Moravčík, Smejkal, Červený a Š. Stránský) už kývlo na nabídku z Finska, které z hokejově vyspělých zemí eviduje nejméně nakažených.

„Finančně si proti extralize tolik nepolepšít­e, ale je to skvělá přestupní stanice pro KHL i NHL,“říká Sivek.

Hráčský trh se však moc nehýbe, vyjednáván­í drhnou. I proto nové kontrakty zatím oficiálně nepodepsal­i reprezenta­nti, kteří by složili slušný tým. Jen považte: Furch, Salák, Nakládal, Roth, Šulák, Červenka, Klepiš, Vampola nebo Hynek s Tomášem Zohornou.

„Teď je risk podepsat zámořské hráče. Neví se, co bude. Hlad po dobrých hráčích zase naroste,“tuší Sivek. „Je však zřejmé, že se prováhal vhodný čas, nabídky už nebudou v takové výši jako předtím. Je to logický odraz vývoje společnost­i. Sport je jedním ze segmentů, který je už teď bitý.“ Čtyři muži s papírovými maskami egyptského fotbalisty Muhammada Salaha na obličeji se pokusili vyloupit obchod na předměstí Káhiry. Policie však ozbrojené lupiče dopadla. Podle médií šlo o čtveřici nezaměstna­ných, kteří přijeli do metropole loupit. Hrozí jim až tři roky vězení. Liverpools­ký útočník Salah patří mezi největší fotbalové hvězdy. S anglickým klubem loni vyhrál Ligu mistrů, mistrovstv­í světa klubů a evropský Superpohár. V letech 2017 a 2018 byl vyhlášen nejlepším africkým fotbalisto­u. (ČTK)

 ??  ?? Jak se bude hrát? Na přelomu února a března se ještě ve Švýcarsku hrála liga, zápas v Lausanne proti Bernu už však probíhal bez diváků. Teď se po celé Evropě zvažuje, jak dál. Foto: Getty
Jak se bude hrát? Na přelomu února a března se ještě ve Švýcarsku hrála liga, zápas v Lausanne proti Bernu už však probíhal bez diváků. Teď se po celé Evropě zvažuje, jak dál. Foto: Getty
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia