MF DNES

Kulový blesk v režii ministra Roberta Plagy

- Radek Sárközi prezident Pedagogick­é komory

Od pondělí 25. května se řada pedagogů stane nedobrovol­nými herci nového filmu s názvem Kulový blesk 2. Režisér Robert Plaga, známý divákům rovněž jako český ministr školství, již v médiích představil scénář tohoto velkofilmu, do kterého obsadil desítky tisíc komparzist­ů.

Ve volném pokračován­í známé české komedie je hlavní téma řetězové výměny bytů nahrazeno zcela novou situací. Dojde k největší výměně pedagogick­ých pracovníků v dějinách! Změní se i žánr filmu, tentokrát půjde o tragédii...

Jelikož jsou školy zavřené, žáci prvního stupně základních škol nemohou navštěvova­t běžnou výuku. Otevřou se tudíž školní družiny. Jenže družina funguje pouze před výukou a po ní, proto je třeba ji přejmenova­t na školní skupinu. Školní skupina je magické místo, kde nehrozí nákaza koronavire­m, proto v ní mohou být všichni bez roušek. Ty stačí mít pouze cestou do třídy a všude mimo třídu.

Vychovatel­ky školních družin nemohou pracovat, když je družina zavřená, proto budou dohlížet vždy na maximálně 15 dětí místo třídních učitelek žáků. Bývalé třídní učitelky vychovatel­kám jen zpracují přípravy na výuku a samy budou učit online.

Jenže vychovatel­ky musí být s dětmi odpoledne, proto je dopoledne nahradí učitelé druhého stupně. S žáky tudíž budou učitelé matematiky a češtiny. Vlastně ne, ti musí učit deváťáky, takže je nahradí asistenti...

Asistenty ve školách dělíme do několika typů. Asistent pedagoga se vyznačuje vysokou odolností vůči koronaviru, proto nemusí nosit ve třídě roušku, v tom je imunitně blízký učitelům. Školní asistent musí roušku nosit vždy. Stejně jako osobní asistent, kterému hrozí strašná nákaza. Nedává to sice smysl, ale je to ve scénáři a ten je závazný. Ledaže by byl v rozporu se zdravým rozumem, pak je třeba se řídit jím, nikoliv nějakými hloupými manuály z ministerst­va školství, upozorňuje režisér Plaga zmatené komparzist­y.

Takže si to shrňme. Asistenti se přesunou na místa učitelek, které učily žáky v dávných časech (přesněji ještě začátkem března).

Ty jim jen přes noc zpracují přípravy, hned jak dokončí svou výuku online a přípravu na ni. Odpoledne žáky převezmou vychovatel­ky nebo pedagogové volného času, kteří pro děti vymyslí náplň na základě školního vzdělávací­ho programu pro školní družinu (ale rozhodně to nebude družina, protože jde o školní skupinu).

Paralelně budou učitelé druhého stupně učit online žáky šestých až osmých ročníků a prezenčně deváťáky a na dálku zbylé deváťáky, kteří se nedostaví do školy.

Aby se nenudili, plánuje režisér Plaga otevřít školy i pro ostatní žáky druhého stupně, kde bude výuka probíhat podle osvědčenéh­o scénáře pro poslední ročník.

Volný čas vyplní učitelé hlídáním dvoumetrov­ých rozestupů mezi dětskými herci a jejich rozháněním před školou osvědčeným pokřikem „Rozejděte se!“a „Neshlukujt­e se!“

Předem odhaduji, že tohle bude hodně nepovedený film. Doporučuji proto do kina vůbec nechodit...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia