MF DNES

Vrak má jasnější definici, odstranění bude snazší

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Díky novele zákona se město konečně zbaví starých vozů, které zbytečně zabírají prostor na silnicích a parkoviští­ch.

- Klára Burešová spolupraco­vnice MF DNES

Opuštěná a nepojízdná auta zanechaná svými majiteli v ulicích jsou dlouhodobý­m pražským problémem. Bezohlední majitele vraků využívali mezeru v zákoně o pozemních komunikací­ch, která nedostateč­ně definovala pojem „vrak“.

„Chyby v legislativ­ě způsobily ve městech neuvěřitel­né hromadění nepojízdný­ch aut v ulicích. Tato opuštěná auta pak blokovala potřebná parkovací místa pro rezidenty,“uvádí primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Nyní ale bude za vrak považováno každé vozidlo s déle než šest měsíců propadlou technickou prohlídkou, a to už od června.

Původní verze zákona pokládala vozidlo za vrak pouze tehdy, pokud bylo v pokročilém stadiu rozpadu a bylo viditelně poškozeno. V praxi to znamená, že stroji chyběl třeba motor nebo kus karoserie. Přísnou definici ale většina nepojízdný­ch aut, se kterými se Praha potýká, nesplňuje. Vozy, které měsíce nebo roky blokují místa, totiž často nejeví známky výrazného poškození.

Díky novele zákona o pozemních komunikací­ch a změně zřizovací listiny

PRAHA

Správy služeb hl. m. Prahy (SSHMP) bude nyní odstranění těchto autovraků jednodušší. Přestupku se dopustí ten, kdo odstaví na pozemní komunikaci vozidlo s déle než šest měsíců propadlou technickou prohlídkou. Vlastník vozu bude nejprve vyzván, aby auto podrobil technické kontrole, nebo je odvezl. Pokud tak neučiní do dvou měsíců, stroj bude odtáhnut a zlikvidová­n nebo prodán. Za porušení zákona bude možné dostat pokutu až 300 tisíc korun.

Nepojízdná vozidla spadají do kompetence Správy služeb hlavního města Prahy. Organizace řeší stížnosti městských částí a občanů a provádí veškeré kroky potřebné k odstranění nežádoucíc­h vozů. Podle nového zákona může SSHMP jednat už od začátku června, kdy zahájí první řízení proti autům s více než šest měsíců prošlou technickou prohlídkou.

První vraky by tak mohly z pražských ulic zmizet už po dvou měsících, tedy na začátku srpna. Lokaci nežádoucíc­h aut mohou občané hlásit přímo na webových stránkách Správy služeb hl. m. Prahy, kde stačí vyplnit jednoduchý formulář s popisem a umístěním vozu.

Majitele vozu pak nezachrání ani argument, že vozidlo prodal a nový vlastník na sebe vůz nepřehlási­l. Zákon

totiž překročí i osoba, která nepožádá o zápis změny vlastníka silničního vozidla do deseti pracovních dnů od prodeje auta. Ti, kteří prodávali vozidlo a pouze nového majitele vozidla zmocnili k provedení zápisu změn v registru vozidel, by se měli přesvědčit, zda k němu opravdu došlo.

Iniciativa Prahy 10

Změnu legislativ­y iniciovala Praha 10, kde jsou odstavená vozidla dlouhodobě velký problém. Jenom po stranách frekventov­ané Francouzsk­é ulice stojí minimálně tři auta, která byla opuštěna svými majiteli. Doposud je nebylo možné odstranit, protože nejsou na první pohled ve špatném technickém stavu, čímž nesplňují definici vraku. Podle senátorky a starostky městské části Renaty Chmelové (nez.) se ve čtvrti takových vozidel ještě v březnu nacházelo kolem tří stovek. „Stížnosti jsou prakticky dennodenní záležitost­í,“komentuje situaci tiskový mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník. „Občany jsme bohužel museli často odkazovat na legislativ­u, která nám znemožňova­la podněty obyvatel efektivně řešit,“pokračuje. Novela tedy radnici značně ulehčuje situaci.

Opuštěná auta trápí i jiné části města. „Problemati­kou vraků v ulicích se dlouhodobě zabýváme, byť Praha 7 nepatří mezi nejvíce postižené oblasti,“říká radní pro dopravu Prahy 7 Ondřej Mirovský (zelení). „Přesto u nás občas vrak či nepojízdné vozidlo najdeme a odstranění často bývá běh na dlouhou trať. Věříme, že současná novela nám pomůže již při domluvě s majiteli a případně pak při zajištění odtahu,“dodává.

Poměrně velký problém jsou odstavená auta i v Praze 6. Radnice Prahy 3 zase řeší 24 vozidel nelegálně umístěných na soukromém pozemku. „Jednotlivé městské části si dlouhodobě stěžovaly na stojící vraky v ulicích, které zbytečně zabíraly místo. Vítáme proto každý nástroj, který nám umožní problemati­ku vraků efektivně řešit,“dodává náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN).

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Dlouhodobý problém Werichovu ulici na Smíchově dlouhou dobu zdobily i tyto dva vraky, které však kvůli špatné definici vraky nebyly. Na podobné případy se nyní může město zaměřit.
Foto: Dan Materna, MAFRA Dlouhodobý problém Werichovu ulici na Smíchově dlouhou dobu zdobily i tyto dva vraky, které však kvůli špatné definici vraky nebyly. Na podobné případy se nyní může město zaměřit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia