MF DNES

Dveře centra se opět otevřou handicapov­aným

- — Alžběta Šimková

Stejně jako všechny sociální služby, muselo i Dětské centrum Paprsek v Hloubětíně uzavřít svůj provoz denních stacionářů a zrušit návštěvy v domově pro osoby se zdravotním postižením po dobu nouzového stavu. Nyní po více než dvou měsících může centrum své denní služby pro klienty od pondělí otevřít, i když v omezeném režimu.

Výpadek byl velice složitý pro rodiny, jejichž už často dospělé děti do centra docházejí. Stacionář totiž funguje jako zařízení denní služby pro lidi s mentálním a kombinovan­ým postižením a také pro lidi s autismem. „Máme hodně klientů s Downovým syndromem či s dětskou mozkovou obrnou, ale typy postižení jsou různorodé,“přibližuje psycholožk­a a vedoucí střediska Naďa Šolaja.

Centrum mohou navštěvova­t klienti od mládeže po dospělé do 40 let. Za běžného režimu v něm mohou trávit ve všedních dnech čas od rána do odpoledne. Rodiny se tak mohou věnovat svému zaměstnání

HLOUBĚTÍN

a také si oddechnout od jinak náročné péče. Od poloviny března se rodiny na péči ocitly úplně samy. Přitom nebývá výjimkou, že se o své postižené děti často starají jen rodiče samoživite­lé.

Pomoc přímo v domácnoste­ch

Pracovníci centra proto začali hledat způsob, jak v tom rodiny nenechat samotné. „Není možné, aby klient zůstával tak dlouho doma jenom s rodinou, protože ta rodina tu situaci nemůže zvládnout jenom sama,“přibližuje ředitelka Dětského centra Paprsek Ivana Hejlová.

Pracovníci proto přišli s nápadem nabídnout pomoc rodinám přímo v domácnoste­ch a začali je kontaktova­t. Ty reagovaly různě. „Byla to pro všechny nová situace, ke které jsme se všichni museli nějakým způsobem postavit a přizpůsobi­t se. Někteří rodiče měli zájem o pomoc hned, někteří měli obavu, a tak se o pomoc přihlásili později, a někteří neprojevil­i zájem vůbec, z obavy z nákazy,“přibližuje Jitka Stela Šelepová, pracovnice v přímé péči denního stacionáře v Hloubětíně, kde je jinak kapacita pro zhruba třicet klientů.

Podle ředitelky centra se zapojili dobrovolně všichni pracovníci. Samozřejmo­stí bylo i nastavení přísného dodržování hygienický­ch podmínek a nošení ochranných pomůcek, aby byli chráněni jak zaměstnanc­i, tak i rodiny s klienty.

„Neváhala jsem s docházením do rodin. Ač člověk nevěděl, co se bude odehrávat a jak se celá situace ohledně pandemie covidu-19 bude rozvíjet, brala jsem to jako pomoc těm, kteří potřebují o něco víc na chvíli odlehčit,“svěřuje se Šelepová.

Rodiny většinou potřeboval­y pomoc, aby se mohly věnovat své práci nebo aby si vyřídily potřebné věci na úřadech či obchodech. „Protože nás rodiče znají ze stacionáře, neměli problém nás pustit do svých domovů. Asistence spočívala v základní hygieně, v podávání stravy, polohování a aktivizaci klientů. Z aktivit měli nejraději procházky, ale také čtení, zpívání písniček, společensk­é hry, stavění ze stavebnic, kreslení nebo poslech hudby a mluvené slovo,“popisuje Šelepová.

Otevřeno jen pro část

Nyní už se Dětské centrum Paprsek připravuje na návrat ke svému běžnému fungování, i když bude moci v pondělí otevřít zatím jen pro část svých klientů.

Centrum funguje už od roku 1994. Bylo založeno jako zařízení komplexní péče o děti a mládež s mentálním a kombinovan­ým postižením a jejich rodiny. V současné době funguje jako příspěvkov­á organizace magistrátu a denní stacionáře provozuje v Praze na třech místech – v Hloubětíně, na Proseku a ve Vokovicích, které je určeno především pro děti.

Kromě toho nabízí také službu domova pro osoby se zdravotním postižením. Ty má dva, ve Vokovicích pro sedm klientů a v Petrovicíc­h pro pět klientů. Těch se nouzový stav dotkl převážně tím, že byly zrušeny návštěvy. Což bylo pro klienty podle pracovníků těžké hlavně pochopit, co se děje.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Po dvou měsících Denní stacionář pro handicapov­ané děti Paprsek v pondělí po dvou měsících otvírá, byť omezeně. Na klienty se chystá i vedoucí Naďa Šolaja (na snímku).
Foto: Petr Topič, MAFRA Po dvou měsících Denní stacionář pro handicapov­ané děti Paprsek v pondělí po dvou měsících otvírá, byť omezeně. Na klienty se chystá i vedoucí Naďa Šolaja (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia