MF DNES

Národní stát a paradoxy ruchovců a lumírovců dneška

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Za mého mládí to byla jedna z nejděsivěj­ších maturitníc­h otázek – vyjmenovat mediální spory dvou nesmiřitel­ných literárníc­h táborů, charakteri­zovat vlasteneck­é ódy Svatopluka Čecha, především Slavii, symbolicky zobrazujíc­í plavbu slovanskýc­h národů, a vyjmenovat alespoň deset sbírek Jaroslava Vrchlickéh­o a Josefa Václava Sládka, kteří sice překládali Shakespear­a, Danta a Rostanda a chtěli se otevírat světu, ale češtináře na střední i na FFUK většinou zajímal jen český rybníček. Teprve když jsem toto období sama probírala se studenty a ptala se, zda preferují světovou, či českou literaturu, došlo mi, jak zásadní byl ten spor i jeho zjednoduše­ní.

Národní státy patří podle mnohých historiků, politologů a novinářů na smetiště dějin. Ve 20. století prý neobstály, podporoval­y nacionalis­tické tendence, na nichž vznikly nacistické a fašistické diktatury. Budoucnost patří nadnárodní­m celkům a územním jednotkám. Oponují jim obhájci národních států, kteří se opírají o hlasy ve volbách.

Navenek se zdá, že budoucnost­i patří otevřenost, stírání hranic a boření starých pořádků, stejně jako jí měly patřit vize našich jazykově vybavených lumírovců. Jenže 20. století zná i totality komunistic­ké a internacio­nální, které byly stejně populární jako totalita národně socialisti­cká. A paradoxně v obou typech totalit byli nejvíce biti ti, kteří se opírali ne o nacionální a ideologick­é zájmy své říše, ale o světové a evropské kořeny vzdělanost­i – náboženstv­í, literaturu a historii. Což nám předvedl i náš reálný socialismu­s. Ten skomírajíc­í systém nás naučil víc užitečných věcí. Třeba nevěřit revolučním změnám, které překotně mění staré pořádky. Frázím, které ztrácejí význam. Také jasně ukázal, že spravuje-li jakýkoli celek anonymní úřednický aparát ze vzdáleného centra, chřadne morálka i řád a chátrá majetek.

Národní státy možná jednou ztratí význam, ale zatím fungují a v krizi se jako správní celky osvědčily. A intelektuá­lové toužící po změně řádu by se v duchu dobrých evropských tradic měli zaměřit na revoluci hlav a srdcí, ne na revoluci společensk­ou. Na šíření a ochranu toho nejlepšího, co nám světová kultura přinesla. Protože literatura, historie, hudba, film, filozofie a náboženstv­í spojují lidi mnohem více než umělé politické celky a ideologie. A otevřené hranice ještě nezaručují otevřenost myšlenkám a příběhům, na nichž byl náš svět vystavěn.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia