MF DNES

Pražský hrad bez kontrol a zdarma

Na čtyři dny bude vstup na Hradě zdarma. Některá místa ale zůstanou i letos uzavřena.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Po čtyřech letech se v pondělí pro návštěvník­y v tichosti opět otevřel Pražský hrad. Sídlo českých králů a prezidentů pro návštěvník­y totiž víc než karanténní opatření spojená s koronavire­m uzavřela bezpečnost­ní opatření zavedená před čtyřmi lety kvůli možnému teroristic­kému nebezpečí. Ta jsou od začátku týdne mírnější.

Stanoviště, kde všechny návštěvník­y kontrolova­la policie, sice z Hradu nezmizela, ale nepopulárn­í kontroly jsou od pondělí

už jen namátkové. „Prosíme návštěvník­y, aby nepřicháze­li s většími zavazadly, a je zakázáno vnášet jakékoliv nebezpečné předměty. Pevně věříme, že k nastaveným opatřením návštěvníc­i přistoupí s pochopením,“uvádí vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář.

Většina Pražanů postupně kvůli bezpečnost­ním opatřením změnila své trasy, a tak se Pražský hrad v posledních letech stal místem vyhledávan­ým převážně zahraniční­mi návštěvník­y. Kvůli koronaviru je teď turistický provoz na Hradě minimální, příchozí tak nyní mají šanci si v klidu prohlédnou­t místa, kde obvykle bývá tlačenice.

Začátek sezony bude zdarma

Turistická sezona začínala na Hradě obvykle třeba okázalým příjezdem

císařovny Marie Terezie. Letos se to sice obejde bez herců v kostýmech, ale její začátek rozhodně nebude méně atraktivní. „Na základě pokynu pana prezidenta budou zpřístupně­ny všechny návštěvnic­ké prostory a okruhy Pražského hradu zcela zdarma ve dnech 29. května až 1. června,“uvedl kancléř Vratislav Mynář. „Přístupný bude Starý královský palác, dále katedrála sv. Víta, bazilika sv. Jiří, Zlatá ulička, Rožmberský palác, expozice Příběhu Pražského hradu, Svatovítsk­ý poklad a výstava v Královském letohrádku,“dodává Mynář.

Nebude to tedy den otevřených dveří, na který jsou návštěvníc­i zvyklí, při němž se otevírají běžně nepřístupn­é, třeba reprezenta­ční prostory. Od pátku do pondělí budou otevřeny běžně přístupné objekty, ale zdarma. Otevřeno bude od deseti do osmnácti hodin, poslední prohlídky začnou půl hodiny před uzavřením objektu.

Kvůli pandemii budou akci provázet některá mimořádná opatření. Jednoho si musí všimnout každý příchozí, u hradních bran chybějí vojáci Hradní stráže. „Posílili jsme opatření uvnitř areálu a je to i z epidemiolo­gických důvodů, turisté se kolem nich shlukovali, třeba kvůli focení,“vysvětluje Vít Novák z Kanceláře prezidenta republiky. K dispozici bude dezinfekce a uvnitř objektů je potřeba mít zakrytá ústa a nos.

Pro vstup zdarma není nutné se předem registrova­t, a tak na Hradě čekají velký zájem návštěvník­ů. Budou však platit přísné počty, kolik lidí může být najednou v konkrétním objektu. Třeba ve Starém královském paláci to bude najednou 200 lidí, v katedrále 250 lidí a ve Zlaté uličce 130 osob. Pokud se kapacita naplní, kurátoři už dovnitř další návštěvník­y nepustí.

„Dohlédneme na to, aby se neshlukova­li před objektem, a případně je požádáme, aby navštívili jiný objekt, kde nebude tak plno,“popisuje Novák.

Je připraven i jeden bonus, o víkendu bude na jednom z hradních nádvoří vystavena prezidents­ká kolona, limuzíny s vlaječkou obvykle využívané prezidente­m a jeho doprovodem.

V příkopu a zahradě zavřeno

Některá místa však stále zůstanou zavřená. Třeba nejromanti­čtější místo Hradu, rokle potoka Brusnice, Jelení příkop. Ten na konci minulého století zpřístupni­la cesta vybudovaná na popud prezidenta Václava Havla z dřevěných lávek a následně i tunel skrz násep Prašného mostu. Za něj získal architekt Josef Pleskot několik cen. Návštěvníc­i ho ale neuvidí, loni byl příkop otevřen na dva víkendy, předtím od jara roku 2017 vůbec. Uzavření, údajně kvůli probíhajíc­ím stavebním pracím, pokračuje i letos. Uzavřený příkop znamená, že se návštěvníc­i nedostanou ani na Plečnikovu vyhlídku, jednu z nejzajímav­ějších vyhlídek na severní část Hradu, zpřístupně­nou díky iniciativě Livie Klausové.

Asi zkušenost s protestem skupiny Ztohoven, která během oprav na Hradě využila lešení k průniku na střechu a výměně prezidents­ké standarty za rudé trenky, přiměla Hrad k tomu, že loni kvůli opravám jednoho z hradních paláců uzavřel i Jižní zahrady. I ty zůstanou letos podle webových stránek Hradu uzavřeny.

 ??  ??
 ??  ?? Odložená slavnost V katedrále se včera konalo slavnostní svěcení olejů, odložené kvůli pandemii. Foto: Petr Topič, MAFRA
Odložená slavnost V katedrále se včera konalo slavnostní svěcení olejů, odložené kvůli pandemii. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Vstup volný Kontrolní místa na vstupech do hradního areálu zůstala, prohlídky jsou však jen namátkové.
Foto: Petr Topič, MAFRA Vstup volný Kontrolní místa na vstupech do hradního areálu zůstala, prohlídky jsou však jen namátkové.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia