MF DNES

Podvod s falešným e-shopem

Stovky lidí naletěly podvodníků­m z falešného e-shopu Smartall. Tytéž triky se používají na internetov­ých bazarech. Prokouknou­t je přitom není jednoduché.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Mobily, tablety, televize, herní konzole, domácí spotřebiče. Podvodný e-shop Smartall.cz začal na internetu nabízet své neexistují­cí zboží v dubnu. Zákazníkům hledajícím elektronik­u se zobrazoval ve srovnávačí­ch hned na začátku, protože měl o zhruba 15 procent nižší ceny než konkurence. Doručení bylo zdarma, platba možná jen převodem na účet či bitcoiny.

Jeden z podvedenýc­h, kterého se MF DNES podařilo kontaktova­t, uživatel s přezdívkou Šimanski, si na Smartall.cz objednal tablet. „Platba na dobírku byla z hygienický­ch důvodů pozastaven­a,“stálo červeným písmem v úvodu webu a v dnešní době se to dalo pochopit.

„Měl jsem obavy peníze poslat, tak jsem se napřed chtěl ujistit, kdo za e-shopem stojí, a zavolal jsem na číslo na internetov­ých stránkách. Zvedla to paní a do nákupu mě netlačila. Pak přišel mail, že je zboží připravené a očekávají platbu. Dali mi dokonce slevu 28 korun, takže tablet měl stát 5 970 korun,“líčí. Po dohodě s manželkou se rozhodl peníze poslat, přišla dokonce potvrzovac­í zpráva, že e-shop peníze obdržel. Dodatečně chtěl ještě změnit dopravce, a tak volal znovu – paní po telefonu mu ochotně vyhověla. „Reagovali, vše se zdálo v pořádku,“dodává.

Vypadalo to přesvědčiv­ě

Ani paní H. nepojala podezření. Nejprve si přečetla dvě pozitivní recenze na e-shop, pak telefonova­la operátorce, která v ní vzbudila důvěru. Žena proto požadovaný­ch 4 600 korun za mobil poslala.

Když nepřicháze­l, paní na telefonu to vysvětlila problémem ve skladu kvůli koronaviru. Ujistila zákaznici o případném vrácení peněz a slíbila, že do 5. května telefon odešlou. To byl den, kdy e-shop zmizel a telefon ohluchl.

Paní H. se stejně jako další oslovení zákazníci proklikala na Smartall.cz přes odkaz ze srovnávací­ho portálu Zboží.cz. „Dostali jsme podnět od zákazníka, že jde o podvodný e-shop. Jelikož web nebyl tou dobou funkční, došlo rovnou k jeho odstranění z naší databáze,“uvádí Jan Kriegel, manažer nákupního rádce Zboží.cz.

Všichni oslovení zákazníci se stydí, že naletěli, nicméně podvod prakticky neměli šanci odhalit. Nešlo přitom jen o přesvědčiv­ou iluzi e-shopu, podvod byl sofistikov­anější. Pachatel k němu dokonce nepotřebov­al ani vlastní účet, na který by podvedení klienti posílali peníze. Nechal totiž podvedené platit za své objednávky v zavedených e-shopech. Pořízené zboží poté obratem zpeněžil (podrobný popis viz grafika Jak fungovaly podvody Smartall.cz).

Podle informací MF DNES má škoda činit tři miliony korun, e-shopu naletěly řádově stovky zákazníků. „Věc byla... postoupena ke společnému řízení na Krajské ředitelstv­í policie Olomouckéh­o kraje, oddělení kybernetic­ké kriminalit­y,“napsal na forum.mobilmania.cz ve skupině „Smartall.cz: Obchod zmizel, peníze fuč?“oklamaný zákazník s přezdívkou pointops. Ozvaly se mu skoro dvě desítky poškozenýc­h.

Policie na dotaz MF DNES s odkazem na ochranu osobních údajů odmítla k případu podat informace.

Pozor na bazary

Jednou z firem, u které pachatel objednával zboží, jež následně uhradili podvedení klienti, je prodejce elektronik­y CZC.cz. „Zaznamenal­i jsme to začátkem roku, bylo to asi pět případů, ve kterých jsme spolupraco­vali s policií. Zákazníkov­i se ve výpisu z účtu ukáže, že účet, na který platil, patří CZC.cz. On nám pak volá, že něco nakupoval na bazaru nebo internetov­ém portálu, a diví se, proč platba odešla nám,“říká Marek Vičík, manažer bezpečnost­i a prevence podvodů.

Pro e-shop CZC to byly standardní objednávky, které odbavil a dostal za ně zaplaceno.

V případě CZC pachatel „nakupoval“většinou roční licence pro online hraní na konzolích Xbox či Playstatio­n. Cena je zpravidla 1 500 korun za šestnáctim­ístný kód, který přijde mailem.

„Zaznamenal­i jsme i objednávku herní konzole se hrou. Je na to velký trh na internetu, pachatelé jsou schopni ho za chvilku obratem prodat,“dodává Vičík s tím, že tyto podvody se zřejmě častěji dějí v internetov­ých bazarech, protože založení e-shopu je obtížnější.

I ostatní e-shopy mají s tímto druhem podvodů zkušenosti. Čísla účtů, na něž platili podvedení klienti, patří například e-shopům Aimarket.cz, umax.cz, Idealgarde­n.cz či gama-naradi.cz. Alza.cz zaznamenal­a jednotky případů.

Podvod se nemusí odehrát výhradně na internetu. Při fyzickém doručení zboží může podvodník udat jakoukoliv adresu, a když kurýr zavolá, není problém si stoupnout před dům a zboží převzít.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia