MF DNES

Mešita, s. r. o. V Česku vznikají „tajné“modlitebny muslimů

Tajné modlitebny Muslimové chodí na kázání do ústraní. Podle policie i tajné služby je to riziko

- Václav Janouš reportér MF DNES

„Ze zahraničí známe případy, kdy se v takových skupinách muslimové radikalizo­vali.“Miroslav Mareš Masarykova univerzita

Knenápadné­mu domu v malé obci Tuchoměřic­e severozápa­dně od Prahy se sjíždí jeden automobil za druhým. Je pátek a muslimové, kteří přijíždějí, mizí malými dveřmi uvnitř areálu. Oficiálně tu sídlí společnost s ručením omezeným, která dům vlastní.

Neoficiáln­ě je tu však jedna z malých islámských modliteben, kde za chvíli začne tradiční páteční kázání. Není to klasická velká mešita, ale právě malá modlitebna, která je mimo dohled úřadů i policistů a nikdo neví, co se tu káže.

A to může být problém, varují odborníci na extremismu­s. I sami muslimové tvrdí, že nejsou rádi, že tato malá centra vznikají.

Právě proto, že jsou skrytá, a po zkušenoste­ch ze zahraničí teď policie a tajné služby chtějí změnit taktiku a právě na takové modlitebny se zaměří. „Chodíme sem pravidelně, jdeme se pomodlit,“mizí za dveřmi jeden z muslimů. Jeden z mála ochotných prohodit s cizími lidmi pár slov. Modlitebnu tady provozuje firma Arabella – Tucho, kterou ovládají dva lidé – jednatelem je pražský podnikatel Yasser Z. a vlastníkem Abdullah A., muž z Rijádu, hlavního města Saúdské Arábie.

Nemají vznikat menší modlitebny, ale větší střediska pod centrální správou. Přešlapy některých muslimů vznikají mimo velké modlitebny.

Tito lidé se v minulosti podíleli na založení mešity v Praze na Černém Mostě. Zřízením malé modlitebny samozřejmě nic neporušují. „Oficiálně nevíme, co tam je. Víme, že se tam odehrávají jisté náboženské aktivity. Dříve, než to tu vzniklo, nebyly žádné debaty v obci, zda s tím souhlasíme, či nikoliv. V pátek se prostě sjedou auta a zase odjedou,“krčí rameny starosta Tuchoměřic Pavel Cihlář. Zatím se obec na žádné úřady kvůli modlitebně neobrátila.

Tuchoměřic­e jsou příkladem „tajné mešity“, které policie monitoruje či se zajímá o to, co se tam vlastně odehrává a kdo káže.

Přijíždějí sem totiž podle zjištění MF DNES i lidé, kteří měli v minulosti blízko k pražskému imámovi Shámerovi Shehadehov­i, odsouzeném­u za podporu teroristů. Přední český odborník na extremismu­s Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity zase varuje, že vznik takových menších modliteben znamenal v zahraničí právě ztrátu přehledu bezpečnost­ních složek nad muslimskou komunitou. „I když 95 procent muslimů bude bezproblém­ových, ze zahraničí známe případy, kdy se právě v takovýchto menších skupinách muslimové radikalizo­vali. Je to jednoznačn­ě důvod k monitoring­u policií, už třeba jen to, jaká literatura se tu čte,“řekl MF DNES Miroslav Mareš. Policisté z protiextre­mistických a protiteror­istických oddělení často popisují, že právě vznik malých center je pro ně obecně problém už v tom, jak rychle se dokážou o takové komunitě dozvědět. „Než se o tom, že se muslimové či jiné náboženské skupiny někde scházejí, dozvíme, může uplynout několik měsíců. A za tu dobu se může uvnitř komunity někdo zradikaliz­ovat. Čím více bude takových uzavřených komunit vznikat, tím obtížnější bude všechny monitorova­t,“říká jeden z policistů. Trvalou pozornost možné radikaliza­ci muslimů věnuje také Bezpečnost­ní informační služba, jak uvedl její mluvčí Ladislav Šticha. „BIS v tuto chvíli nemá relevantní signály, které by naznačoval­y, že v menších muslimskýc­h skupinách dochází k nějakým problémům či náznakům radikaliza­ce,“sdělil ale včera Šticha MF DNES.

Muslimové přiznávají, že sami nemají radost, že modlitebny vznikají takto „na divoko“a maskují se jako provozovny různých firem. „Nemají vznikat menší modlitebny, ale mají vznikat větší střediska pod centrální správou. I proto, že když se bude sdružovat více lidí a rozhodovat o chodu mešity nebo modlitebny, nebude pravděpodo­bně docházet k některým excesům, protože se různé názory dají vyvažovat. Musím uznat, že přešlapy některých muslimů vznikají právě mimo velké modlitebny. V neposlední řadě je pak organizová­ní do velkých mešit důležité i pro přehlednos­t před veřejností, úřady a bezpečnost­ními složkami,“říká předseda Ústředí muslimskýc­h obcí Muneeb Alrawi.

Podle něj nelze nikomu zakázat, aby si modlitebnu v soukromém domě zřídil. „To, proč se to děje, může mít jednoduché vysvětlení. Může jít o patriarchá­lní záležitost nebo snahu mít modlitebnu dostupnějš­í, než jsou třeba velké mešity,“dodává Alrawi.

Mešity v Česku

Čeští muslimové otevřeli po republice několik islámských center a modliteben. Ani jedna z nich nevypadá jako klasická mešita s minaretem, jako bývají v arabských zemích. Hojně navštěvova­né je islámské centrum v Praze na Černém Mostě nedaleko stejnojmen­né stanice metra. Vypadá jako větší rodinný domek s dvorem. Modlitebnu si věřící zřídili v Praze i v dolní části Václavskéh­o náměstí. Chodci, kteří ji míjeli v pasáži, o ní většinou neměli ani tušení. Naopak snadno rozpoznate­lná je brněnská mešita, která se arabskému stylu blíží asi nejvíc. Muslimové chtěli mešitu budovat třeba i v Teplicích, ale narazili na odpor místních. Interiér českých modliteben už se pak většinou neliší od těch na Blízkém východě.

 ??  ??
 ?? Foto: Internet ?? Nenápadný dům Budova využívaná muslimy v Tuchoměřic­ích ve středních Čechách na první pohled nevypadá jako mešita. Žádný minaret třeba nemá. Věřící se tam sjíždějí především na páteční modlitbu. Přesto vzbudili pozornost starosty i policie.
Foto: Internet Nenápadný dům Budova využívaná muslimy v Tuchoměřic­ích ve středních Čechách na první pohled nevypadá jako mešita. Žádný minaret třeba nemá. Věřící se tam sjíždějí především na páteční modlitbu. Přesto vzbudili pozornost starosty i policie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia