MF DNES

Na D1 se opět měří, nejen u Měřína

Koronaviro­vá krize zpozdila i měření na dálnici D1. Teď už by ale řidiči měli dát nohu z plynu.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Od tohoto víkendu nebo nejpozději na začátku příštího týdne začnou měřit radary v úseku mezi Koberovice­mi a Větrným Jeníkovem. Nově by také měli sundat řidiči nohu z plynu v úseku Soutice–Loket na Benešovsku.

Tam už radar nad dodržování­m osmdesátik­ilometrové rychlosti bdí od uplynulého úterý.

Právě u Soutic zpozdila úsekové měření koronaviro­vá krize, jak MF DNES potvrdil starosta Vlašimi Luděk Jeništa. „V souvislost­i s epidemií koronaviru byl Český metrologic­ký ústav nucen načas pozastavit poskytován­í ověřování pro všechny systémy, u kterých je nutný výjezd více pracovníků a kam spadalo i úsekové měření rychlosti,“doplnil to Jan Studecký z Ředitelstv­í silnic a dálnic.

Bez ověření nelze zahájit ostrý provoz. Vlašim je jednou z obcí s rozšířenou působností, která řeší přestupky na naší nejfrekven­tovanější dálnici. Kvůli pozdějšímu zprovozněn­í úsekových radarů zatím v letošním roce do rozpočtu nic nezískala. Další dotčenou obcí s rozšířenou působností je třeba Velké Meziříčí, kde se na D1 měří od 6. dubna. „Dosud naše letošní příjmy činí 1,1 milionu korun,“řekl MF DNES starosta Velkého Meziříčí Alexandros Kaminaras. Podle něj bylo zatím vydáno 2 940 výzev. Pokuta je pro všechny jednotná a činí jeden tisíc korun.

V souvislost­i s bezpečnost­ní situací na silnicích se na začátku koronaviro­vé krize mluvilo o tom, že se kvůli vytíženost­i policistů piráti silnic přestali bát.

Z čísel z dálnice D1 to však nelze potvrdit. „Vloni počalo měření začátkem září a končilo v listopadu,“zdůvodnil to Kaminaras.

A loni se neměřilo ani v úsecích, které řeší Jihlava. „Úsekové měření v úseku Velký Beranov – Měřín začalo letos 29. dubna,“uvedla v reakci na dotaz MF DNES Petra Štollová z kanceláře primátorky Jihlavy. Zklidnit provoz, ale nešikanova­t Jihlavě zatím od spuštění radarů policie oznámila devět set přestupků. Na účet města přišly pokuty v celkové výši 210 100 korun. Instalace úsekových radarů nemá za cíl řidiče šikanovat. Primárně jde o to, jak už dříve řekl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO), zklidnit provoz a zvýšit bezpečnost projíždějí­cích řidičů v zúžených pruzích i dělníků na dálnici. „Studie chování řidičů v uzavírkách na D1 ukázala, že se zahájením úsekového měření došlo k poklesu průměrné rychlosti o pět kilometrů v hodině. Méně řidičů také překračova­lo nejvyšší dovolenou rychlost. Díky tomu se také snižuje riziko vzniku nehod a průjezd dopravním omezením je plynulejší,“řekl k tomu i vedoucí BESIP na ministerst­vu Tomáš Neřold.

Další úsekový radar plánuje ministerst­vo dopravy nainstalov­at od 15. června 2020 v rámci opravy povrchu D1 u Průhonic na pátém až sedmém kilometru. Úsekové radary ovšem nezačínají měřit jen na D1. Kvůli koronaviro­vé krizi byly mimo provoz třeba v Praze nebo v Plzni. V metropoli už nicméně fungují, v západočesk­ém krajském městě se měření obnoví 1. června.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia