MF DNES

Čisté svědomí, či eldorádo? Sněmovna jednala o viru

- — Ondřej Krutilek

Občané si zaslouží, abychom zastavili to eldorádo, které tu probíhalo v posledních dvou měsících při nákupu pomůcek na ministerst­vu zdravotnic­tví,“řekl včera předseda ODS Petr Fiala na úvod mimořádné schůze Sněmovny.

Poslanci se sešli na podnět Pirátů a ODS. Opozice chtěla podrobně prodiskuto­vat postup vlády během epidemie koronaviru.

Diskusi ale během včerejška poslanci dovést do konce nestihli. Přesunuli ji na 4. června.

Část opozice mimo jiné požaduje detailní prověření nákupu ochranných pomůcek. Chce proto sestavit sněmovní vyšetřovac­í komisi. „Během krize jsme byli jako konstrukti­vní opozice zdrženliví. Nicméně teď je situace pod kontrolou a je ve veřejném zájmu, abychom nákupy prověřili, vyvodili odpovědnos­t a navrhli zlepšení systému,“přidal se ke kritice také předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Upozornil na to, že podle něj byly nákupy podezřelé a předražené. Zboží bylo často nekvalitní a stát nakupoval skrz nastrčené firmy na straně dodavatelů. S tím však vláda nesouhlasí. „Nákupy zdravotníc­h pomůcek byly nejvýhodně­jší v místě a čase pořízení. Po bitvě je každý generálem,“odpověděl na kritiku ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Upozornil, že na začátku nouzového stavu bylo pomůcek ve státních hmotných rezervách málo, a bylo proto nutné rychle jednat.

„Máme zcela čisté svědomí, že jsme postupoval­i tak, jak to jen bylo možné,“bránil postup vlády před poslanci i ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO).

Připustil ale, že Česko mělo být na nemoc připraveno lépe. „To byla chyba. To, že těch ochranných prostředků dnešním prizmatem, když se na to díváme zpětně, bylo zoufale málo, a vůbec jsme si nedokázali představit reálnou potřebu, kterou budeme mít, tak to je zkrátka pravda,“připustil Vojtěch. Za svůj největší úspěch naopak považuje, že se díky dodávkám ochranných prostředků podařilo ochránit zdravotník­y. Nákupy se bude v červnu zabývat Nejvyšší kontrolní úřad. To je podle Vojtěcha dostatečné, a vyšetřovac­í komise proto podle něj není nutná.

Proti vytvoření komise se vyjádřily také KSČM a SPD. Tedy prozatím. Předsedové obou stran chtějí nejprve počkat na závěry, se kterými Nejvyšší kontrolní úřad přijde.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa není důvod úřadu nevěřit: „Jsem přesvědčen, že politickou odpovědnos­t tak jako tak vláda nese.“

 ?? Foto: ČTK ?? Ministr Adam Vojtěch mluví ve Sněmovně. Pod palbou opozice
Foto: ČTK Ministr Adam Vojtěch mluví ve Sněmovně. Pod palbou opozice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia