MF DNES

Kuřáků ubývá. Zapálí si čtvrtina lidí

-

Kuřáků v Česku podle aktuálního výzkumu v posledních sedmi letech vytrvale ubývá – zejména mezi mladými lidmi.

Aspoň příležitos­tně si podle výzkumu zapálí cigaretu méně než čtvrtina lidí starších 15 let. Češi si více uvědomují rizika kouření.

Na včerejší tiskové konferenci to řekli zástupci ministerst­va zdravotnic­tví, Úřadu vlády a Státního zdravotníh­o ústavu. „Průzkum potvrdil trend snižování kouření u věkové skupiny 15 až 24 let, protože tam se tvoří návyky pro celý život. Těžko se odnaučí kouřit někdo, kdo kouří čtyřicet let,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Zatímco v roce 2017 kouřilo 35 procent mladých mezi 15 a 24 lety, loni to bylo pouhých 23 procent. Vojtěch dále řekl, že je třeba věnovat pozornost i alternativ­ám klasických cigaret a jejich oblíbenost­i u mladých, k čemuž podle ministra přispívá i reklama. „Bohužel k tomu přispívá i propagace od youtuberů

Průzkum potvrdil trend snižování kouření u věkové skupiny 15 až 24 let

a dalších, což nedává nejmladší generaci dobrý příklad,“dodal ministr zdravotnic­tví.

Poslední den v květnu je připomínán jako Mezinárodn­í den bez tabáku. Jeho letošním cílem je podle Vojtěcha ochrana dětí a mladistvýc­h před závislostí na nikotinu.

„Vytváří se u nich závislost až sedmkrát rychleji než u dospělých,“řekl Vojtěch.

Více než 21 procent mužů a přes 15 procent žen kouří denně – většinou klasické cigarety. Nejčastěji spotřebují mezi 10 a 14 cigaretami denně, ale roste i užívání alternativ. „Tváří se jako zdravé, méně škodlivé, a bohužel tomu tak mnohdy není,“řekl ministr. Elektronic­ké cigarety užívá méně než pět procent lidí, mezi mladými do 24 let asi desetina kuřáků. Téměř polovina uživatelů e–cigaret kouří i klasické. Výrobky zahřívajíc­í tabák používají asi tři procenta respondent­ů.

Státní zdravotní ústav mapuje spotřebu tabáku a alkoholu v populaci každoročně. Proti loňskému roku poklesl počet příležitos­tných kuřáků o 3,6 procenta. „Poměrně vysoké procento lidí je stále vystaveno tabákovému kouři na pracovišti, přestože před třemi lety došlo k poměrně významnému omezení kouření ve veřejném prostoru,“uvedl Vojtěch. Je to asi 16 procent zaměstnanc­ů, mezi nekuřáky 13 procent. Zhruba třetina lidí se podle ministra pokusila v posledním roce přestat kouřit. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia