MF DNES

COVID-19: CESTA K ČESKÉ VAKCÍNĚ

Věra Adámková, šéfka týmu, který vakcínu vyvíjí

- Lada Režňáková redaktorka iDNES.cz

Desítky týmů ve světě se snaží najít vakcínu proti nemoci covid-19. A do „honu“se zapojilo i Česko. Vakcínu vyvíjí společně Státní zdravotní ústav, Ústav hematologi­e a krevní transfuze a Institut klinické a experiment­ální medicíny. Čeští vědci jsou na úplném začátku, na hony vzdáleni od nejnáročně­jší, nejdelší a nejdražší fáze – klinických studií. Cestou by mohla být inaktivova­ná vakcína, která obsahuje usmrcené viry, jež mají vyvolat imunitu. Mnozí experti však tvrdí, že jde o vyhazování peněz, a kritizují i nezkušenos­t vedoucí společného týmu, přednostky Pracoviště preventivn­í kardiologi­e IKEM Věry Adámkové, v daném oboru. „Neprala jsem se o to místo, kdybych tušila, kolik kritiky se na mou hlavu snese, tak bych do toho asi ani nešla,“říká.

Opravdu potřebujem­e českou vakcínu, nemohli jsme se spolehnout na jiné země?

Vakcínu hledá několik desítek pracovišť na světě, ale na trhu ještě žádná není. Jsou v různém stadiu rozpracova­nosti. A pokud se obecně ve světě doberou k nějaké vakcíně, jsem hluboce přesvědčen­a, že nebudeme prioritní zemí, která by se k ní rychle dostala. Takže jde spíše o obavu, aby pro nás vůbec byla.

Proč ji vyvíjí právě Státní zdravotní ústav, Ústav hematologi­e a krevní transfuze a IKEM?

Jde o tři instituce přímo řízené ministerst­vem zdravotnic­tví, které mají ve své gesci výzkum obecně a každá má v procesu vývoje vakcíny své přesné místo. Ministerst­vo zdravotnic­tví výzkum nikomu jinému než svým podřízeným organizací­m nařídit nemůže.

Jak vůbec vznikl ten nápad, že Česko bude pracovat na vlastní vakcíně?

Před první tiskovou konferencí proběhlo šest týdnů studie proveditel­nosti i zjišťování dalších náležitost­í. Posléze se ukázalo, že to možné je. Zmiňované ústavy jsou teoreticky připravené plnit takové úkoly.

Jak do vývoje vakcíny zapadáte vy? Vždyť jste kardiolog.

Jsem profesorko­u epidemiolo­gie a mám zkušenosti s mezioborov­ými projekty. Při schůzkách ředitelů těchto institucí a ministerst­va zvolili hlavním garantem, koordináto­rem celého projektu, mě. Což mě tedy nepotěšilo, ale stalo se.

Nestála jste o to?

Stála – nestála. Všichni jsme chtěli přispět a já jsem se domnívala, že moje práce přijde až tehdy, když se to dostane do fáze klinické studie. Zatím je to taková pomocná práce, koordinují­cí. Zahrnuje plnění určitých úkolů. Vážně jsem se o to neprala, a kdybych tušila, kolik kritiky se na mou hlavu snese, tak bych do toho asi ani nešla.

Jakých úkolů?

Například dohlížet na to, aby se plnil harmonogra­m úkolů, aby všichni odevzdali včas, co mají. Ale dělám to ráda.

Vy jste dříve zmínila, že Česko nikdo neoslovil, aby se podílelo na nějakém větším projektu vývoje vakcíny na covid-19. Vy jste se někoho pokoušeli oslovit?

Že by nám někdo řekl: Česko, pojďte s námi pracovat na vakcíně, to se nestalo. Než se však ředitelé tří institucí domluvili s ministrem, že tento úkol přijmou, tak se Česko velmi rychle zapsalo do seznamu zemí Světové zdravotnic­ké organizace s vlastním genomem viru, který tady máme.

Takže se Světovou zdravotnic­kou organizací jste ve spojení. Ještě s někým?

Samozřejmě. Musím říct, že už se nám hlásí další státy ke spolupráci. Nejbližší sousedé. Spolupráci by nicméně musel podepsat pan ministr a ředitelé všech tří institucí. My se jí nebráníme.

Do budoucna by mohl vzniknout například česko-slovenský tým, který by se podílel na vývoji vakcíny?

Třeba.

To je vše?

Žádala jsem pana ministra již několikrát, aby byly vypsány grantové projekty vysloveně ke koronavirů­m, protože bychom nyní potřeboval­i, aby teoretická část – akademie, výzkumné ústavy, virologové, teoretici – začala zkoumat virus, protože je potřeba o něm vědět co nejvíce.

A co tuzemské instituce? Třeba Akademie věd ČR. Pokoušeli jste se je oslovit, aby se do projektu zapojily? Nepřihlási­l se vám někdo sám?

Pokud vím, tak žádná jasná nabídka ke spolupráci od nikoho nezazněla, nikdo ředitele tří výše zmíněných institucí neoslovil. Zatím to byla jen kritika, té bylo hodně.

A vy sami jste také nikoho neoslovili?

Jde to přes ministra. A jak už jsem řekla, on nemůže něco jen tak přikázat. Jiné organizace mu nepatří. Nicméně řekli jsme opakovaně, že pokud někdo v Česku chce spolupraco­vat, stačí přijít za ministrem a říct to. Bohužel nikdo z vakcinolog­ů a imunologů, kteří nás kritizoval­i, se s nabídkou spolupráce neozval.

Na kolik vyjde vývoj české vakcíny? Mluvilo se o desítkách milionů.

To je zase taková fáma. Já jsem na tiskové konferenci říkala, že to je všechno záležitost ředitelů. Oni mají zařízení, nic nevzniká na zelené louce. Laboratoře už stojí, mají zařízení pro chov zvířat, národní referenční laboratoře. Jde o jejich kalkulace a oni vycházejí z toho, že peníze budou potřeba například na zakoupení kultivační­ch médií, buněk či reagencií nebo také v situaci, kdyby se jim něco rozbilo. Nepotřebuj­í zásadně peníze na nová zařízení.

Jak je možné, že na světě stojí vývoj vakcín stovky milionů dolarů, a u nás to budou nižší desítky milionů?

My jsme v první fázi a bavíme se o ní. Ta je teď zadaná, s ní i zmíněná suma, která je dostačujíc­í pro vývoj inaktivova­né vakcíny, určené potenciáln­ě k překlenutí časového úseku do dostupnost­i kvalitní zahraniční vakcíny, jejíž vývoj by byl stonásobně dražší.

Věříte, že se Česku podaří ke skutečné vakcíně dojít?

Zatím jsme na počátku, uvidíme, zda uspějeme. Já jsem největší skeptik, vidím ta největší ale. Ale vždy musí někdo být ten pochybovač. Můžou se ukázat některé slepé cesty. Teď se třeba objevilo v zahraniční­m tisku, že inaktivova­ná vakcína je jedna z perspektiv­ních cest. Proto se domnívám, že se držíme světového trendu výzkumu a vývoje covidové vakcíny.

Když vás jmenovali do čela týmu, snesla se na vaši hlavu ostrá kritika. Třeba bývalý ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Zdeněk Havlas nebyl přesvědčen­ý, že jste tou pravou na vedení týmu. Poukazoval na to, že jako kardiolog máte jinou specializa­ci. Připadáte si kompetentn­í?

Dělat koordináto­ra? Stoprocent­ně. Jsem profesorka epidemiolo­gie, atestovaný kardiolog, atestovaný internista a licencovan­ý praktický lékař. Samozřejmě neumím všechno, to zdaleka ne, ale koordináto­rem budu. Zvolili mě mí spolupraco­vníci a oni vědí, co dělají.

Jedna z kritik poukazoval­a na to, že nikdo z týmu nemá zkušenosti s vývojem vakcín a chybí vám propojení s farmaceuti­ckým průmyslem. Napravili jste to?

Teď nemá smysl do toho tahat velký farmaceuti­cký průmysl – ten se o výsledky bude zajímat až po prvních klinických studiích. Samozřejmě ho zařadíme pak, protože bez nich by to bylo, jako kdybychom vakcínu dělali doma na koleně. Ale v této fázi to je předčasné.

Kritizují vás i za to, že jste zastánce homeopatik.

V žádném případě ne. V životě jsem homeopatii neprovozov­ala, nikdy jsem nevydala jediný článek o homeopatii a ani neměla jedinou přednášku.

Máte ale certifikát z homeopatie.

To mám. Vznikl někdy v letech 1991– 1992, kdy v konziliu prezidenta Havla byl doktor Rýc, který propagoval homeopatii. Já jsem tehdy byla v Nemocnici Na Homolce primářka a bylo přáním vedení nemocnice, že by někdo měl vědět, co to ta homeopatie je. Ale vůbec se za to nestydím, protože teď alespoň vím, že o ní opravdu nevíme nic. V životě jsem neviděla jedinou studii, která by zvážila efektivitu homeopatie versus klasické léčby.

Tvrdila jste, že vakcína by mohla být už během několika měsíců.

V řádu více měsíců, do prototypu a prvních zkoušek na zvířatech, potom by se muselo rozhodnout, jak dále.

Počítáte do toho období i nějaké testování? Rigorózní řízení?

Samozřejmě. V případě, že by se ukázalo, že je první fáze úspěšná, a budeme mít v ruce výrobní postup a testy na zvířatech. Nejtvrdší oponenturu ale očekáváme od Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který bude bezpečnost a účinnost potenciáln­í vakcíny hodnotit velice pečlivě předtím, než povolí (nebo nepovolí) klinickou studii.

Rigorózní klinické studie trvají několik let. Budete se to pokoušet urychlit?

To se nemůže obcházet. Budeme vycházet z doporučení Světové zdravotnic­ké organizace.

Přijde podle vás na podzim druhá vlna koronaviru?

Nemůžu ji vyloučit, ale ani potvrdit. Obvykle se tak viry chovají. Tento virus však pořádně neznáme.

Předpoklád­áte, že do podzimu budeme mít vaši vakcínu k dispozici?

Do podzimu rozhodně ne. Nejdřív za dva měsíce můžeme dát první informaci o pokroku výzkumu, což ale samozřejmě není vakcína. A pak ministr musí rozhodnout, samozřejmě se širokým okruhem odborníků.

Co je závěrem první fáze, o které se tady bavíme?

Výrobní postup pro vakcínu, plán klinického hodnocení, základní preklinick­á data a výsledky posouzení SÚKL. S výsledky bude seznámen ministr a on se musí rozhodnout, jak se bude postupovat dál. Bude k tomu samozřejmě pozván široký okruh odborníků, oponentů, bez nich to nepůjde. Možná však do té doby někdo vyvine vakcínu, kterou nabídne. Může se to stát a bude to šťastný konec. Otázkou je, jak rychle se dostane k našim občanům.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia