MF DNES

Doktoři chtějí léčit po telefonu

Pohodlí pro pacienty: vyšetření na dálku se za koronaviro­vé krize osvědčilo

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Až sedmdesát telefonátů denně vyřizovali praktičtí lékaři v březnu a dubnu. K tomu pacienti posílali textové zprávy, e-maily, běžně se komunikova­lo pomocí speciálníc­h šifrovanýc­h aplikací. V době, kdy vrcholila epidemie koronaviru, denně přibývaly desítky nemocných a zavíraly se ordinace, to byla téměř jediná možnost, jak se poradit s lékařem.

A krize ukázala, že to jde. Část kontrolníc­h vyšetření u lékaře lze absolvovat na dálku. Pacientům to ušetří návštěvu ordinace.

Nové poznatky by teď mohly změnit tvář českého zdravotnic­tví. Využití technologi­í by mohlo omezit nadužívání primární péče a v ordinacích by zbylo více času pro skutečně nemocné. „Chtěli bychom iniciovat a zároveň se podílet na studii, která mapuje, kolik péče se v jednotlivý­ch typech ordinací dá distanční cestou dělat, a říct si, která péče to má být,“říká předseda Sdružení praktickýc­h lékařů ČR Petr Šonka a odhaduje, že na dálku lze vyřídit asi deset až patnáct procent objemu jeho práce. Na nové podmínky během krize reagovaly i zdravotní pojišťovny a lékařům od března hradily i vyšetření provedená dálkově. Nově se jedná o trvalé úhradě této péče. „Cílem je umožnit kontakt pacienta s lékařem novou formou distanční komunikace s vyšetřením pomocí videokonzu­ltace, pokud není nutná či možná osobní návštěva,“potvrdil MF DNES výkonný ředitel Svazu zdravotníc­h pojišťoven ČR Martin Balada.

Pro jaké případy by se úhrada využívala, je v jednání. Dle Balady by ale lékař musel v pacientově dokumentac­i zdůvodnit, proč byla videokonzu­ltace výhodnější než osobní návštěva. „Mělo by jít spíš o výjimečné situace, kdy lékař pacienta dobře zná, je v jeho trvalé péči a již byl dříve prezenčně vyšetřen. Půjde spíš o formu konzultace. Výhodou by mělo být použití i v případě lokální či celostátní krize,“dodal Balada s tím, že úhrada nebude určena pro webové služby, pomocí kterých lékaři odpovídají na dotazy neznámých pacientů.

Na projektu pracuje i Všeobecná zdravotní pojišťovna, první část by mohla spustit už v druhé půli tohoto roku.

Pacient s vysokým krevním tlakem chodí na kontrolu obvykle každé tři měsíce. V ordinaci mu lékař tlak přeměří, promluví s ním, předepíše léky na další týdny, a pokud nejsou komplikace, pacient přijde zase za čtvrt roku.

Nově by taková „návštěva“mohla vypadat jinak. Pacient by data ze svého tlakoměru odesílal pravidelně do ordinace, lékař je hodnotil a s pacientem se spojil videohovor­em. Bude-li vše v pořádku, předpis na další léky se pošle eReceptem. Lze posílat i fotografie.

I taková by mohla být medicína 21. století. Lékaři i pacienti si ji pod tlakem vyzkoušeli během koronaviro­vé epidemie a zjistili, že medicína na dálku není utopie. „Pacienti ale musí splňovat parametry pro vzdálenou péči, což není jen schopnost ovládat IT. Vím přesně o svých pacientech, u kterých je problém získat informaci, i když sedí proti mně. Ty bych nikdy neléčil po telefonu,“říká lékař a předseda Sdružení praktickýc­h lékařů ČR Petr Šonka. „Trend telemedicí­ny ale podporujem­e,“dodal.

Objednán na videovyšet­ření

Jak přesně by vypadala praxe, není ještě jasné, hodně to bude o individuál­ním nastavení každé ordinace. „Lékař si bude muset určit čas. Umím si to představit stylem, jako když se lidé objednávaj­í na vyšetření,“přemýšlí předsedkyn­ě Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová s tím, že žádná technologi­e nenahradí osobní kontakt, možnost pacienta vyšetřit a mluvit s ním přímo.

Telemedicí­na bude ale právě pro praktiky či ambulantní specialist­y, jako jsou kožní lékaři či kardiologo­vé, patrně nejvhodněj­ší. To neznamená, že by nic nenabízela nemocniční­m lékařům. Třeba olomoucká fakultní nemocnice si během epidemie vyvinula vlastní systém digitální komunikace a používala ho už v březnu, kdy počty nakažených stoupaly v desítkách denně a uzavírala se zdravotnic­ká zařízení. Mají ho dál. „Náš systém je nejen virtuální komunikace s pacientem a zapisování do zdravotnic­ké dokumentac­e, ale nabízí i možnost objednání pacienta ke konzultaci, na specializo­vané vyšetření či předpis medikace,“popisuje přednosta I. interní kliniky – kardiologi­cké FN Olomouc Miloš Táborský a dodává, že s kolegy debatují o zavedení technologi­e v celém regionu. Upozorňuje ale, že důležité je spojení konkrétníh­o lékaře a konkrétníh­o pacienta. „To zvyšuje nejen důvěru, ale především medicínsko­u exaktnost a zodpovědno­st lékaře, který má k dispozici kompletní údaje o nemocném.“

Úskalí nových systémů

Nových systémů pro medicínu na dálku vzniklo od března mnoho. Před některými však lékaři varují. Odborná společnost praktickýc­h lékařů se vymezila zejména proti Virtuální čekárně. Projekt funguje tak, že pacient na webu položí přes službu otázku svému lékaři. Pokud ten není do projektu zapojen, protože je dobrovolný, odpoví mu někdo z lékařů Virtuální čekárny, kdo ho ale nikdy nevyšetřil a nezná jeho anamnézu. „Aby lékař bezpečně a efektivně elektronic­ky komunikova­l s pacienty, nepotřebuj­e prostřední­ka,“namítá Petr Šonka. Navíc provozovat­el Virtuální čekárny není poskytovat­el zdravotníc­h služeb dle zákona, jako musejí být lékaři, kteří provozují vlastní ordinaci. Nejasná je i otázka odpovědnos­ti, neboť společnost, která službu provozuje, se odpovědnos­ti za udělenou radu částečně zříká.

MF DNES Virtuální čekárnu kontaktova­la, konkrétní odpověď nedostala. „Projekt jsme spustili 12. května, nyní by odpovědi byly předčasné. Probíhá komunikace s lékaři a partnery,“reagovala jen zástupkyně provozovat­ele Táňa Lálová.

O službě pochybuje i právník Ondřej Dostál. „Pokud nejsou poskytovat­elem, nesmějí nabízet lékařské konzultace. Poskytovat­el třeba musí nést odpovědnos­t, když poradí špatně, vést dokumentac­i. Mohli by fungovat jako jakési potrubí k jiným lékařům. Tohle se řešilo už na přelomu tisíciletí v USA a vznikaly problémy, že to narušuje vztah lékař–pacient.“

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia