MF DNES

Lesy pomohla zachránit i veřejnost

- — Ondřej

Vminulých měsících panovala mezi lesníky nervozita. Zatímco opatření proti šíření koronaviru odstavila z práce důležitou pracovní sílu ze zahraniční, kůrovec se chystal na nové jarní kolo své invaze do českých lesů. Kůrovec sice ještě zdaleka zastaven není, úplná katastrofa se ale také zatím nekoná. Lesníkům se podařilo situaci zvládnou i díky pomoci veřejnosti.

„Provádění prací v lese vlastními zaměstnanc­i i smluvními partnery se nezastavil­o. Velmi vítanou posilou pro jarní zalesňován­í byly stovky studentů a dalších občanů, kteří zareagoval­i na naši březnovou výzvu využít výluku ve školách či zaměstnání k pomoci lesům. Zájem byl velký a všem děkujeme,“říká tisková mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Podniku, který má na starosti téměř polovinu všech lesů v Česku, se dokonce podařilo během prvních čtyř měsíců vytěžit celkem čtyři miliony metrů krychlovýc­h dřeva. „Jedná se o nejvyšší těžbu za leden až duben po dobu existence Lesů ČR,“doplňuje Jouklová.

Co se týče zalesňován­í holin novými sazenicemi stromů, úplná čísla ještě k dispozici nejsou, zatím to ale minimálně s počtem vysazených stromů vypadá nadějně.

„Vše nasvědčuje tomu, že 9,5 milionu sazenic, které jsme plánovali, zvládneme vysadit v rámci jarního zalesnění bez větších komplikací. Navíc nám nahrává i chladnější květnové počasí, které vytváří pro zalesnění vhodné podmínky,“vysvětluje tiskový mluvčí Vojenských lesů a statků Jan Sotona.

Kolik stromů se uchytí a kolik z nich nepřežije kvůli suchu se ale ještě ukáže.

Čemu se však krize nevyhnula, je následné zpracování vytěženého dřeva. Během pandemické­ho omezení se totiž skokově snížil jeho odbyt a s ním i ceny. Právě ekonomické následky teď nejvíc trápí nejen velké podniky, ale i menší lesníky a řada z nich volá po finanční pomoci.

„O tom, že je teď potřeba lesy a jejich majitele či správce finančně podpořit, by se diskutovat nemělo, pokud nechceme přijít o většinu lesů na území republiky,“myslí si František Kučera, předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR.

Podle něj by pomohla nejen finanční pomoc, ale i podpora skládkován­í dříví nebo možnost jeho energetick­ého využití.

Krutilek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia