MF DNES

Čína: Nezávislos­ti Tchaj-wanu rázně zabráníme, a to i silou

-

Peking hodlá udělat vše pro to, aby zabránil Tchaj-wanu získat nezávislos­t na pevninské Číně. V nejzazším případě by se nezdráhal ani použít sílu, oznámil člen ústřední vojenské komise Li Čan-šu, který je třetím nejvyšším činitelem vládnoucí Komunistic­ké strany Číny.

„Pokud přijdeme o možnost na mírumilovn­é znovusjedn­ocení, lidové ozbrojené složky... podniknou veškeré nezbytné kroky k důraznému potlačení všech separatist­ických plánů či akcí,“sdělil Li na setkání při příležitos­ti 15. výročí přijetí zákona, který Čínu opravňuje k vojenskému zásahu proti Tchaj-wanu v případě, že by ostrov podnikl kroky k formálnímu vyhlášení nezávislos­ti.

Tchajwansk­á vláda v reakci uvedla, že odmítá diktátorsk­ý režim a před násilím se neskloní. Výhrůžky Pekingu jsou podle tchajwansk­ého úřadu pro kontinentá­lní Čínu porušením mezinárodn­ího práva. Ostrov Tchaj-wan považuje Čína za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislos­ti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratic­ké zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Tato diplomatic­ká přestřelka navazuje na čtvrteční prohlášení čínského premiéra Li Kche-čchianga. Ten uvedl, že Čína je rezolutně proti nezávislos­ti Tchaj-wanu a nesouhlasí s vměšováním jiných zemí do záležitost­í týkajících se postavení ostrova. Čína Tchaj-wanu nabízí existenci v modelu jedna země, dva systémy, který má zaručovat demokratic­ké zřízení a značnou autonomii.

Tímto způsobem Peking vládne od roku 1997 v bývalé britské kolonii Hongkongu, kritici ale tvrdí, že Peking svobody na hongkongsk­ém území postupně omezuje. Proti omezování svobod ze strany pevninské Číny demonstrov­aly loni v hongkongsk­ých ulicích statisíce lidí. Kritika ještě zesílila poté, co čínský parlament ve čtvrtek v reakci na protesty schválil přijetí zákona o národní bezpečnost­i v Hongkongu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia