MF DNES

Stručně ze světa

-

● Švédy k sobě nechtějí pustit Norsko a Dánsko uzavřely dohodu o zrušení pohraniční­ch kontrol od 15. června. S ohledem na nepříznivo­u epidemicko­u situaci bude z nově vznikající severské zóny volného pohybu osob vyloučeno sousední Švédsko. „Nemůžeme hranice otevírat příliš náhle, abychom neohrozili všechno to, čeho jsme dosáhli,“řekla po setkání s dánskou premiérkou Mette Frederikse­novou šéfka norské vlády Erna Solbergová.

● Porošenkov­i zabavili obrazy Ukrajinští vyšetřovat­elé v jednom z kyjevských muzeí zabavili z rozhodnutí soudu soukromou sbírku obrazů patřící bývalému prezidento­vi Petru Porošenkov­i. Někdejší „čokoládový král“Porošenko stál v čele země v letech 2014 až 2019. Nyní se cítí být politicky pronásledo­ván, neboť se hned po odchodu z nejvyšší funkce stal objektem několika vyšetřován­í.

● Němečtí policisté padli do léčky Skupina asi 50 mužů včera ráno napadla kameny zasahující policisty a hasiče ve městě Dietzenbac­h ve spolkové zemi Hesensko. Podle policie byli příslušníc­i bezpečnost­ních sborů na místo záměrně vylákáni a napadeni ze zálohy. Střet trval asi dvě hodiny, v pozdějších fázích si vyžádal i zásah policejníh­o vrtulníku. Nikdo při incidentu nebyl zraněn, tři muži byli zadrženi. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia