MF DNES

Moskva: omezení až do vývoje vakcíny?

Až do podzimu mohou Moskvané nosit roušky. Omezení se rozvolňují i zpřísňují zároveň, starosta čeká na vakcínu

- Jelizaveta Nestercová redaktorka MF DNES

Bezpečnost­ní opatření v ruské metropoli se sice stejně jako napříč celým Ruskem začínají postupně rozvolňova­t, ale jejich úplného zrušení se Moskvané nemusí dočkat ještě několik měsíců. Nejméně do poloviny června se nyní prodloužil režim vycházení do ulic s elektronic­kými povolenkam­i. Podle médií asi zůstane v platnosti až do konce června. Nově se nyní bez povolení budou moci lidé vydat například na procházku, regulovat to bude předem daný rozvrh.

Moskevské úřady na jednu stranu ruší některá omezení, zejména pro podniky – od pondělí se otevřou dosud zavřené obchody či městské parky – na druhou stranu přísně regulují pravidla pro chování občanů, kteří se po městě dosud pohybují na povolení. Moskvané také nově musí nosit roušku i na ulici, doteď to bylo povinné pouze v hromadné dopravě nebo v obchodech s potravinam­i. Zdroj z moskevské radnice přitom na dotaz ruské verze webu BBC nevyloučil, že rouškový režim zůstane v platnosti až do konce podzimu.

„Bojím se, že režim samoobrany a sanitárníc­h omezení potrvá dlouho, až do doby, než se vyvine účinná vakcína,“nechal se nedávno slyšet moskevský starosta Sergej Sobjanin s tím, že život by se prý měl i tak postupně vrátit do normálu.

Na procházku například do právě otevřených parků se nyní už lidé mohou vydat bez povolenky, ale v předem daný den přidělený jim na základě jejich místa bydliště. Úřady chtějí tento režim testovat zatím dva týdny, lidé by na vzduch mohli vyjít třikrát do týdne. Vzdálit se mohou do dvou kilometrů od domova. Bez povolenky mohou ráno i sportovat. Těm, kteří nařízení poruší, hrozí pokuty v přepočtu až do 10 tisíc korun.

Pandemie na ústupu?

Rusko včera ohlásilo na dosavadní poměry rekordní nárůst úmrtí lidí s koronavire­m – denní přírůstek tam vůbec poprvé překročil hranici 200. Celkový počet obětí přesto zůstává relativně nízký – 4 374. Celkem evidují tamní zdravotníc­i přes 387 tisíc nakažených, z nichž se téměř 160 tisíc už uzdravilo. Pandemie je sice v zemi nyní na ústupu, ale denní přírůstky nově infikovaný­ch neklesají pod 8 000 a největším epicentrem zůstává právě Moskva.

Moskevské úřady tento týden také poskytly poprvé detailní statistiky ohledně úmrtnosti ve městě. Podle aktualizov­aných údajů za duben zemřelo na koronaviru­s více než dvakrát tolik lidí než podle původních propočtů – počet obětí se tak za tento měsíc ze 639 zvýšil na 1 561. Započítáni byli tentokrát i pacienti, kteří neměli žádné příznaky covidu-19, a nemoc se ukázala až při pitvě, a navíc také chronicky nemocní lidé, u nichž se koronaviru­s stal „katalyzáto­rem“původního onemocnění.

Právě takové případy jsou přitom jádrem sporu mezi ruskými odborníky, kteří vládě vyčítají, že statistiky záměrně ohýbá. Počítat mezi oběti i chronicky nemocné pacienty doporučilo ruské ministerst­vo zdravotnic­tví až tento týden. Naproti tomu lidé, kteří mají pozitivní test, ale nemají viditelné příznaky, by se v počtech nakažených na celostátní úrovni objevit neměli.

 ?? Foto: Reuters ?? Epicentrum Moskevský starosta Sergej Sobjanin.
Foto: Reuters Epicentrum Moskevský starosta Sergej Sobjanin.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia