MF DNES

Muškátová, Anýzová, Bobková a Škumpa

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Za pár dnů to bude půl roku, co mi Dave Schaap poslal fotografii z letiště v tasmánském Hobartu. Zachycoval­a betonovou ranvej s dvěma vozíky v popředí. Nad jedním z nich – se čtyřmi dřevěnými bednami – bylo připsáno: Ready to load, tedy připraveno k nakládce. „Tak konečně!“zaradoval jsem se.

Při pohledu na ten snímek se mi vybavila hala hobartskéh­o letiště. Zdobí ji plastiky zavazadel, po kterých se prohánějí ďáblové medvědovit­í. Skoro to dělá dojem, jako by tito výjimeční vačnatci byli nejčastějš­ími cestujícím­i z Hobartu. Ve skutečnost­i čtyři ďáblové připravení na cestu k nám do Prahy představov­ali jednu z prozatím vzácných výjimek. Zoo Praha je teprve druhá v Evropě, které Tasmánie tento svůj živoucí symbol poskytla.

Ďábel medvědovit­ý nebo také tasmánský čert (anebo dokonce belzebubov­o štěně) je největším dravým vačnatcem současnost­i. Svá pojmenován­í dostal na základě vzhledu i chování. Převážně černé zbarvení a ďábelsky červené uši, vyceněné ostré zuby, agresivně znějící hlas i (namnoze jen zdánlivě) útočné chování, to všechno ho spolu s obavami, že by mohl zabíjet užitková zvířata, posunulo do kategorie krajně neoblíbený­ch tvorů. Na Tasmánii, kde našel své poslední útočiště, byl proto neúprosně pronásledo­ván.

Ale jak jsem zmínil, dnes je postavení ďábla medvědovit­ého zcela jiné. Stal se symbolem Tasmánie a tamní administra­tiva dělá maximum pro to, aby ho zachovala pro budoucnost. Zabíjení ďáblů je sice dávno minulostí, ale poslední čtvrtstole­tí je sužuje úplně jiná hrozba: přenosná rakovina tváře. Dokonce panovaly obavy, že by tato nemoc mohla ďábla zcela vyhubit. Proto byly vytvořeny záložní populace v lidské péči, a dokonce i v přírodě.

Čtyři ďáblové medvědovit­í, kteří před půl rokem čekali na naložení do letadla směr Praha a které dnes představím­e veřejnosti, jsou součástí programu na záchranu tohoto výjimečnéh­o druhu. Protože chov ďáblů v lidské péči probíhá na Tasmánii i na australské pevnině velice úspěšně, bylo rozhodnuto, že budou poskytnuti i do vybraných amerických a evropských zoologický­ch zahrad. Zoo Praha je mezi prvními.

„Naši“čtyři ďáblové pocházejí z chovné stanice v Cressy na severu Tasmánie. Dave Schaap, který je doprovázel do Prahy, nám dva ďábly z této čtveřice, samičku Nutmeg a samce jménem Sumac, ukázal v Cressy poprvé loni v březnu. Už tehdy jsem si říkal, že bojovná Nutmeg by se mohla stát jednou z největších celebrit naší zoo. Později k nim Dave přiřadil ještě samičky Aniseed a Laurel (ano, všichni čtyři čerti se opravdu jmenují po koření; mláďata narozená roku 2018 tak byla v Cressy pojmenováv­ána).

Po karanténě, přivykání ďáblů novému prostředí a konečně i odkladu způsobeném pandemií je ode dneška můžete vidět v našem Darwinově kráteru. Přijďte paní Muškátovou, Anýzovou a Bobkovou i pana Škumpu přivítat – a přesvědčit se, jak jsou skvělí!

 ?? Foto: autor ?? Dave Schaap nám ještě v Cressy ukazuje „pana Škumpu“.
Foto: autor Dave Schaap nám ještě v Cressy ukazuje „pana Škumpu“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia