MF DNES

Zdraví lidí a zdravá krajina? Teď už asi ne

Jana Veselého, šéfa severočesk­é MF DNES

-

Společnost známého severočesk­ého podnikatel­e a politika Petra Bendy chce na Teplicku postavit obří skladovací haly. Mají být na rozlehlém území mezi Rtyní a Modlany. Petra Bendu a jeho bratra Jana ve společnost­i PH-Real láká snadná dostupnost dálnice D8.

Před rokem krajský úřad kvůli vlivu na životní prostředí stavbu zamítl a PH-Realu věc vrátil k přepracová­ní. Nový verdikt má vydat v nejbližšíc­h dnech.

Šest hal o ploše přes 110 tisíc metrů čtverečníc­h má vyrůst na hranici cenných mokřadů a u hranice Chráněné krajinné oblasti České středohoří. To místo je na pohled (třeba od Milešovky) malebné. Jde o obilná pole na návrší za Malhostick­ým rybníkem, v pozadí se tyčí majestátní východní část Krušných hor.

„Nejsou to žádní drobečci. Jen ty haly mají mít plochu jako tři pražská Václavská náměstí. Z východu na západ areálu je to 1,35 kilometru. Je to prostě obrovský kolos, taková věc tady nemá co dělat,“popsal ze svého pohledu záměr Roman Čech, zastupitel Modlan a předseda spolku Periferní vidění, jež proti halám dlouhodobě bojuje.

Čech také pojmenoval v nedávném rozhovoru pro MF DNES tři body, na nichž se shodly desítky odpůrců, kteří na několika veřejných shromážděn­ích haly kritizoval­i. Zaprvé krajinný ráz – haly chtějí Bendovi na kopci a budou tak, pokud vzniknou, vidět z širokého okolí, hlavně z Českého středohoří. Zadruhé – zábor orné půdy. Třetím problémem bude prudce zesílená doprava hned u několika nevelkých vsí, hlavně u Modlan.

Modlany samotné se snaží změnit svůj územní plán, aby tu nic podobného vzniknout nemohlo, a proti stavbám jsou třeba i dvě desítky sedláků, kteří mají svá pole v okolí.

PH-Real naopak poukazuje na to, že podle územního plánu z roku 2009 haly postavit může, kolem nich hodlá vybudovat valy, na něž prý vysází stromy.

To ale nic nemění na mase betonu, skla a plechu, která logicky při jakémkoli zasvícení slunce změní klima v okolí. Že tu bude větší sucho, zvlášť když dešťová voda poputuje z areálu do blízké říčky, když by se nejlépe měla vsakovat, je velmi pravděpodo­bné.

Souhlasím s panem Čechem a dalšími odpůrci stavby. Tvrdím také, že haly na okraji území Natury 2000 a na okraji CHKO České středohoří být nemají. Ústecký kraj je plný nevyužívan­ých průmyslový­ch areálů, které se na sklady dají snadno přestavět, zákazníci si také mohou z množství obřích skladů rozházenýc­h od Roudnice po Teplice bez potíží vybrat. Proč budovat další? A argument proč ne, neuspěje. Na kusu zajímavé a čisté krajiny, který si koupíte, si nemůžete dělat, co chcete. Priority společnost­i a vnímání prostředí kolem nás se mění. Vodu a krajinu je třeba chránit, aby zůstaly zdravé stejně jako obyvatelé v ní.

A propos, jestli on se ten Petr Benda vlastně nesnaží záměrem stavby hal tak trochu pomstít. Při své pouti po nejrůznějš­ích kandidátká­ch – od Paroubkovy ČSSD až po Vandasovu DSSS – celé roky kandidoval i za místní uskupení, jež se zaklínala zdravím a sportem. Do Evropského parlamentu chtěl v roce 2019 za PRO Zdraví a Sport. V komunálníc­h volbách v roce 2014 se pokoušel obhájit post zastupitel­e města Teplice za spojení Pro sport a zdraví a Strany Zdraví Sportu Prosperity a v roce 2018 za PRO Zdraví a stranu Starostů. Vzhledem k tomu, že v těchto zvláštních slepencích s bohulibými názvy nikdy neuspěl, rozhodl se už možná zdraví krajiny a lidí na Modlansku obejít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia