MF DNES

Milostivé léto: upusťme přehradu starých dluhů

- Marek Výborný poslanec KDU-ČSL

Myšlenka milostivéh­o léta je stará téměř jako lidstvo samo. Byť ve své původní biblické podobě nebylo zřejmě nikdy realizován­o, je to institut, který se v různých podobách objevoval od počátku existence právně-ekonomický­ch vztahů mezi lidmi. Jeho stopy proto nalezneme i v právu starého Říma a objevoval se i v dalších vyspělejší­ch kulturách již před tisíciletí­mi.

Ve Starém zákoně se jednou za 49 let odpouštěly dluhy, propouštěl­i otroci a vracela se půda původním majitelům. Šlo o systémový zásah vůči všem a jeho středem bylo odpuštění. Bohužel s tímto pojmem si dnešní společnost moc neumí poradit. Tušíme, že je to potřebné, ale nevíme, jak na to.

Nejedná se proto o něco mimořádnéh­o nebo o neporozumě­ní systému. Naopak jde o proces vlastní samému lidství, jak dokládají záznamy o potřebě řešit ekonomický úpadek ve starobylýc­h civilizací­ch. Před každou společnost­í stojí dilema – zákon, nebo milost? Biblický příběh Nového zákona je na tomto paradoxu postaven celý. Ježíš nezaslouže­ně přináší vykoupení dluhů (hříchů). Tady najednou „má dáti, dal“neplatí. Je to nespravedl­ivé? Je to paradox křesťanstv­í a my bychom měli být odvážní v určitém okamžiku na tento paradox nezaslouže­ného vykoupení, tedy odpuštění dluhů, přistoupit. I když ne třeba v plném rozsahu. Pokud nechceme, aby se celý systém (stát se svými pravidly a zákony) zbortil, je potřeba čas od času onu pomyslnou přehradu upustit.

Mám dojem, že současná situace 4,5 milionu exekucí a bezmála 750 tisíc předlužený­ch lidí s břemenem exekuce je u nás právě onou symbolicko­u, po okraj naplněnou přehradou, která si zasluhuje úvahu o jednorázov­ém upuštění. Nebojme se milostivéh­o léta. Neznamená ani hazard se společensk­o-ekonomický­mi jistotami, ani rezignaci na spravedlno­st.

V rámci novely exekučního řádu přicházím spolu s KDU-ČSL se dvěma návrhy. Stojí na tom, že dluhy se mají platit. U všech dluhů, jak vůči státu, tak vůči ostatním věřitelům, by dosavadní dlužník měl povinnost do tří měsíců dlužnou jistinu uhradit. Zákon však nabídne dobrodiní v tom, že po zaplacení jistiny bude odpuštěno další nabalené příslušens­tví. Tedy především úroky, pokuty, penále a poplatky.

Všichni známe příběhy o nezaplacen­í poplatku v knihovně nebo pokuty v městské dopravě. Z dluhu 1 000 Kč se stal dluh v řádu desítek tisíc a dluhová spirála vedla až k exekuci. A právě zde přicházíme s podanou rukou v podobě milostivéh­o léta. U dluhů vůči státu by postačilo doplacení symbolické částky 500 Kč na náklady zastavení exekuce, u dluhů vůči ostatním chceme respektova­t vztah mezi dvěma soukromými osobami. Proto v souladu s pravidlem občanského zákoníku o přiměřenos­ti úroků do výše 100 procent jistiny navrhujeme pravidlo 1+1. Tedy zaplať jistinu a maximálně jednou tolik na příslušens­tví – a jsi volný.

Splácet dluhy musíme všichni. Milostivé léto na příslušens­tví vnímáme jako podanou ruku odpovědným dlužníkům, kteří chtějí svůj problém vyřešit, často vystoupit z šedé zóny a zapojit se do standardní­ho socioekono­mického života. Současně je to výhodné i pro řadu věřitelů, protože dlužník získává motivaci splatit svůj dluh, ze kterého by věřitel často neviděl ani vindru (ostatně dosud nedostal nic, a proto vede exekuci).

Vnímám tento obrovský společensk­o-ekonomický balvan v exekuci nabalených úroků a nákladů, který si vlečeme z minulosti, optikou paradoxu vykoupení z dluhu, odpuštění přehrady zanesené našimi minulými chybami. Ty je třeba si přiznat. Byly na straně nezodpověd­ného naivního zadlužován­í, na straně často s lichvou hraničícíc­h praktik některých věřitelů i laxnosti státu v právní úpravě, tedy stavbě té přehrady.

Selhali jsme, proto je čas řešení, čas milostivéh­o léta. Ve výsledku to prospěje nám všem. Nepromarně­me tuto šanci.

Milostivé léto na příslušens­tví vnímáme jako podanou ruku odpovědným dlužníkům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia