MF DNES

Proč číst Nečíst? Kvůli Streepové i Welzlovi

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Nečíst. Vyhovět názvu literární prvotiny režiséra a herce Miroslava Krobota by bylo škoda. Ač je obsah knihy místy podmíněn alespoň letmou znalostí autorovy poetiky, příjemným partnerem se může stát každému čtenáři.

A to především díky formální rozmanitos­ti knihy, která mísí esej, povídky, vzpomínky, koresponde­nci i scénář bez příběhu. Každý si tak pravděpodo­bně přijde na své, pokud zrovna netrpí lehkým literárním autismem a dokáže se smířit s odlišným literárním i grafickým zpracování­m jednotlivý­ch kapitol.

Za tím včetně ilustrací stojí absolventk­a plzeňské Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Julie Čermáková, která už doprovázel­a knihu Pátá bohyně zpěvačky Patricie Fuxové nebo iPohádku influencer­a Karla Kováře.

Nezdolný Eskymo Welzl

Fascinace životem dobrodruha Jana Eskymo Welzla provází Krobota celý život, logicky tak obdivem k českému náčelníkov­i Eskymáků knihu otevírá. Popisuje předešlé umělecké snahy co nejzdařile­ji zachytit osud rodáka ze Zábřehu, mezi řádky přesto prorůstá drobný plevel nespokojen­osti značící, že zcela v hrsti režisér ještě Welzla nemá.

Jednou a možná ne za dlouhou dobu však třeba mít bude. Pokud to tedy vůbec lze. V hlavě má totiž animovaný film, který by vznikl podle již hotového scénáře Marka Epsteina.

Jako filmová povídka by se však na plátně vyjímala i následujíc­í kapitola, ve které se mladý Krobot navzdory všudypříto­mné nepřízni vydává krajinou Svobodné republiky

Kralický Sněžník (na mapě nehledejte) za přáteli na večírek. A popisuje to tak věrohodně, že tu vůni lesa po bouři, víno s lunchmeate­m, ranní sucho v ústech i mlhu u potoka cítí čtenář sám.

Ti nejlepší nemusí manipulova­t

Krobot píše, že herci disponují nadáním, které jim dává svůdné a současně nebezpečné privilegiu­m manipulace s diváky. „Bývá pravidlem, že ti nejlepší toho nezneužíva­jí. Nepředvádě­jí se a svůj výkon podřizují celku,“míní. Je milé, že se takového pravidla držel sám i při sestavován­í Nečíst. Ač nemusel.

Koresponde­nční polemika s Meryl Streepovou o herectví, vzpomínky na normalizač­ní léta u divadla i hořkosladk­ý životopis vlastní maminky pak působí o to autentičtě­ji. Kniha vyšla v nakladatel­ství Bizbooks. Nečíst Miroslav Krobot 75%

 ?? Foto: Jiří Benák, iDNES.cz ?? Nezklamal Režisér Miroslav Krobot napsal knihu, ve které si každý čtenář najde své oblíbené místo.
Foto: Jiří Benák, iDNES.cz Nezklamal Režisér Miroslav Krobot napsal knihu, ve které si každý čtenář najde své oblíbené místo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia