MF DNES

Za karantény jsem psala o Kunderovi

Režisérka Andrea Sedláčková uvede do kin dokument Můj otec Antonín Kratochvíl, v němž se fotografův syn ptá i na aféru se sexuálním obtěžování­m.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na původní datum pražské premiéry už měla letenky. „Ale odklad jsem vzala s klidem, protože kolem se odehrávaly tragické záležitost­i, proti nimž byla nějaká premiéra bezvýznamn­á,“líčí Andrea Sedláčková žijící v Paříži.

Proč jde film do kin i na online?

Měl jít už v březnu hned i na online platformu. Její popularita se za pandemie rozšířila, ale jinak jde všeobecně o novou tendenci, jak přilákat diváka, který je buď trochu líný se do kina dostavit, nebo nemá možnost. Kin ubývá, jejich nabídka je určena širšímu publiku a umělecký dokument má menší šance. Uvažovali jsme za karantény, zda neudělat premiéru přece jen pouze online, ale připadalo nám škoda nedat příležitos­t těm, kdo chtějí film na plátně. Doma to není nikdy stejná

Dokumentar­istka

podívaná, nejen kvůli obrazu a zvuku, ale jde o spoluproži­tek. Ne že by můj film byla taškařice, ale má hodně vtipných míst a člověk se víc zasměje v kině než doma.

Měnil se během natáčení vztah otce a syna Kratochvíl­ových?

Antonín je divoký, hlučný, sebejistý, ale na druhou stranu také velmi uzavřený člověk, za sebevědomo­u maskou světáka skrývá různé žaly a boly. Nenechá k sobě hned tak někoho proniknout, má obranný krunýř. Proto mě napadlo, že ho může prorazit jedině syn Michael a že bude hlavním tazetelem.

Oba souhlasili?

Naštěstí ano. Probírali témata, která samozřejmě neotevřeli poprvé – otcovu emigraci měsíc před narozením Michaela a posledních třicet let, kdy se objevovali vzájemně a pracně. Ale je jiné řešit věci v soukromí a před kamerou, kdy se problémy paradoxně vyjeví ve své nahotě, věci se musí doříct, formulovat, zaujmout postoj. Byly chvíle, kdy vše klapalo i kdy šlo do tuhého. Michael je elegantní v tom, že se otce vždy snažil pochopit a neodsuzova­t ho, brát věci pozitivně. I když jeho bolest je patrná a čas od času se ve filmu v plné síle odhalí. Oba se dodnes vyrovnávaj­í s pocitem prázdna, které každý zažil jinak. Ale snad film posloužil jako rodinná psychotera­pie.

Zmíní se ve filmu nařčení Antonína ze sexuálního nátlaku?

Samozřejmě, je to pro něj velká životní rána, opravdu mu ublížila. O aféře mluví nejen Antonín a Michael, ale také žena a mladší syn Gevin.

Co oba aktéři kromě společné výstavy k premiéře nyní dělají?

Antonín se věnuje především svému rozsáhlému archivu, připravuje výstavy a knihy o své tvorbě. Michael pracuje jako fotograf na volné noze, na rozdíl od otce, jenž měl rád terén, dává přednost ateliéru.

Jak jste strávila karanténu vy?

Kromě nakupování a vaření pro mé dvě děti jsem se dostala k pět let rozepsané knize, která má pracovní název Nesnesitel­ný půvab nevěry. Je napůl milostným románem a napůl – doufám, že originální­m – životopise­m Milana Kundery. Ráda bych ji vydala na podzim, ale teď už jsem se v Paříži vrátila do střižny a na knihu nemám moc času. Karanténa pro mě mohla být klidně delší.

Dá se už v Paříži zajít na kávu?

Tady jsou ještě kavárny a restaurace zavřené, snad se otevřou v červnu, ale máme strach z druhé vlny, protože ta první byla opravdu strašná. Francouzi na začátku koronaviru­s podcenili, stejně jako nošení roušek; jsou teď na mnoha místech povinné, ale nemohu bohužel potvrdit, že by nařízení všichni plnili.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Andrea Sedláčková rozkrývá vztah otce a syna Kratochvíl­ových.
Foto: Dan Materna, MAFRA Andrea Sedláčková rozkrývá vztah otce a syna Kratochvíl­ových.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia