MF DNES

Šéf koncernu: I tabákový byznys musí být udržitelný

- František Strnad redaktor MF DNES

Stát přistoupil k zahřívaném­u tabáku, který je i potenciáln­ě méně rizikový, daňově velkoryse. Nyní ale asi bude muset nastat úprava a zvýšení sazby i na zahřívaný tabák. Koronaviro­vá pandemie podle generálníh­o ředitele British American Tobacco pro Českou republiku a Slovensko Štěpána Michlíčka nahrála tabákovým alternativ­ám.

Minulý týden skončil v celé EU prodej mentolovýc­h cigaret a cigaret s příchutí. Ty tvoří na našem trhu až 14 procent objemu tabákových výrobků. Jak se s touto ztrátou vyrovnáte?

Dospělým kuřákům chceme dále nabídnout alternativ­y z oblasti výrobků, které potenciáln­ě redukují rizika souvisejíc­í s kouřením a u kterých můžou dál užívat mentol i další příchutě. V posledních dnech zaznamenáv­áme zvýšený zájem o naše elektronic­ké cigarety Vype.

Takže zákaz mentolek převychová kuřáky na uživatele e-cigaret?

Nejen. Roste i zájem o naše nikotinové sáčky s příchutěmi.

A co nouzový stav a zavřené hospody?

Pokles tam bude. Nicméně u nás se to těžko měří, protože 30 procent obchodu s klasickými cigaretami tvoří příhraničn­í obchod a ten se úplně zastavil. S rozvolňová­ním pravidel už jsme ale zaznamenal­i návrat pultového prodeje ke standardní­m číslům.

To, že lidé nechodili do hospod a v menší míře i do zaměstnání, se však na vašich číslech muselo projevit.

Ono nám to spíše nahrálo. Kuřáci se začali více zamýšlet nad svým zdravím i zdravím svého okolí.

V jednu chvíli po vypuknutí koronaviro­vé pandemie nám dokonce došly naše elektronic­ké cigarety a velký nárůst jsme registrova­li u nikotinový­ch sáčků Lyft, které se dají dobře užívat doma nebo i pod rouškou. Lidé nyní více zvažují alternativ­y ke klasickému kouření. To je cesta, kterou razíme dlouhodobě.

Zmínil jste příhraničn­í obchod s cigaretami, ten je u nás dost velký. Nebude jeho přiškrcení mít vliv na výběr daně v Česku?

Obrovský. Příhraničn­í obchod tvoří jenom na spotřební dani a DPH 1,8 miliardy korun měsíčně. K tomu musíme připočíst i další položky pro rozpočet. Do českého příhraničí si jezdí natankovat pohonné hmoty a zároveň koupit alkohol nebo kafe mnoho Němců či Rakušanů.

Nastupuje krize. Stát bude hledat dodatečné příjmy do rozpočtu. Nemáte obavu z toho, že jednou z prvních věcí, po kterých sáhne, bude zdanění tabáku?

Ono už se to stalo. Letos došlo ke skokovému navýšení spotřební daně na cigaretách. Cena na krabičku se v průměru zvýšila o 10 korun. My se obáváme toho, že jakmile se rozvolní kontroly na hranicích, chytnou se toho nekalí podnikatel­é a pašeráci tabáku. Navíc ještě v situaci, kdy budou mít lidé hlouběji do peněženek.

Další položka, po které by daňová správa mohla sáhnout, je nevyváženo­st zdanění tradičních cigaret a tabáku pro zahřívání, který měl až do loňského roku daňové prázdniny.

Nevyváženo­st výběru spotřební daně u těchto dvou kategorií není z dlouhodobé­ho hlediska dobrá. Viděli jsme to už loni, kdy poprvé v novodobé historii poklesl výběr daně z tabákových výrobků právě z důvodu rostoucí popularity velmi málo zdaněného zahřívanéh­o tabáku. Tady určitě vzniká prostor pro úpravu sazeb.

To skoro zní, jako byste říkal, ať vás stát víc zdaní...

My se nesnažíme hledat krátkodobé taktické příležitos­ti. I tabákový byznys musí být udržitelný. Jde nám především o předvídate­lnost podnikatel­ského prostředí. Jsme pro to, aby se daně navyšovaly. Ale postupně, aby nedocházel­o ke skokům a šokům a zároveň k tomu, aby mezi kategoriem­i byla vyváženost.

Nyní asi bude muset nastat úprava a zvýšení daňové sazby i na zahřívaný tabák. Štěpán Michlíček generální ředitel

British American Tobacco pro ČR

Ve výsledku se to potom musí projevit i na koncových cenách.

Hodně jsme investoval­i do inovací, výzkumu a vývoje. Stát přistoupil k zahřívaném­u tabáku, který je i potenciáln­ě méně rizikový, daňově velice velkoryse. Dal nám prostor seznámit kuřáky s alternativ­ami. Nyní ale asi bude muset nastat úprava a zvýšení sazby i na zahřívaný tabák.

Jaké zvýšení by bylo pro vás akceptovat­elné?

Když by bylo zdanění zahřívanéh­o tabáku na úrovni 80 procent oproti klasickým cigaretám, tak to pořád nabízí určitou výhodu a daňovou úlevu, která zohledňuje potenciáln­ě menší riziko u zahřívanéh­o tabáku. Věřím, že to stát udělá.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia