MF DNES

Vlaky tiše a rychleji vjedou na viadukt

Po náročných opravách za téměř dvě miliardy korun začíná od pondělí znovu sloužit Negrelliho viadukt.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Může se pyšnit titulem nejdelší železniční most ve střední Evropě a po Karlově mostě je také druhým nejstarším, který se v Praze klene přes Vltavu. Nyní se Negrelliho viadukt po více než třech letech náročných oprav vrací zpět do běžného provozu a opět se stává pýchou Karlína a jednou z dominant metropole.

„Šlo o první takto velkou opravu v jeho 170 let dlouhé historii. V tomto případě se dá bez nadsázky říct, že nezůstal kámen na kameni. Výsledek ale stojí za to, což ocení nejen obyvatelé a návštěvníc­i Prahy, ale především cestující ve vlacích,“tvrdí generální ředitel státní organizace Správa železnic Jiří Svoboda.

Samotné práce na záchraně památky začaly v dubnu roku 2017. Od té doby vybraná stavební firma opravila celkem 100 cihlových, pískovcový­ch a žulových kleneb mostu, z nichž osm překračuje Vltavu. Celkem 19 kleneb museli dělníci kompletně rozebrat a znovu sestavit. U sedmi z nich se ale ukázalo, že jsou v horším stavu, než se původně předpoklád­alo. Proto se také celý projekt oproti původním plánům zpozdil a prodražil.

Obnova tak nakonec stála téměř dvě miliardy korun, většinu nákladů pokryly finance z Evropské unie. „Byla to pro nás velká výzva, protože se jedná o unikátní kombinaci rekonstruk­ce historické památky a současně funkčního inženýrské­ho díla, které musí splňovat veškeré požadavky pro moderní železniční dopravu,“vysvětlil Tomáš Koranda, předseda představen­stva stavební společnost­i Hochtief CZ, která opravy z velké části provedla.

Rychlejší a plynulejší spoje

Podle Korandy budou dokončovac­í práce v okolí trati pokračovat až do listopadu. To ovšem nemění nic na tom, že se sem vlaky vrátí v pondělí 1. června. A v souvislost­i s tím se částečně změní jízdní řády. Na své původní trasy se vrátí linky S4 z Prahy do Kralup nad Vltavou a Ústí nad Labem a také osobní a spěšné linky S5 a R45 z Prahy do Kladna.

„Cestující z Kralup tak dojedou osobním vlakem díky kratší trase do centra Prahy na Masarykovo nádraží až o sedm minut dříve, ale především se tyto spoje vyhnou silně vytížené křižovatce tratí v oblasti Balabenky. Doprava by měla být plynulejší a spolehlivě­jší,“říká ředitel Regionální­ho obchodního centra Českých drah pro Prahu a Středočesk­ý kraj Jakub Goliáš a dodává, že také vlaky z Kladna dovezou cestující bez nutnosti přestupova­t až do centra města. Naopak spoje už nebudou zastavovat ve stanicích Praha-Holešovice nebo v Praze-Bubnech na Vltavské přímo u stanice metra.

Kromě samotné historické stavby se kompletní modernizac­e dočkal i železniční spodek a svršek. To umožní nejen zvýšení traťové rychlosti na viaduktu ze 40 až na 60 kilometrů za hodinu, ale projeví se to také na klidnější jízdě vlaků. Jejich provoz by navíc měl být méně hlučný pro obyvatele žijící v okolí, neboť zde stavební firma instaloval­a speciální antivibrač­ní rohože i modernější výhybky.

Most jako hráz proti velké vodě

Správa železnic v neposlední řadě nechala na viaduktu nainstalov­at nové elektronic­ké zabezpečov­ací a sdělovací zařízení, které zvýší bezpečnost i propustnos­t dvoukolejn­é tratě. Na ni se tak nyní vejde až 14 párů vlaků za hodinu.

Most je kromě toho nedílnou součástí protipovod­ňové ochrany v Karlíně i Holešovicí­ch. V mostních pilířích na obou březích Vltavy je zabudovaná konstrukce, do které bude možné v případě hrozícího nebezpečí snadno osadit mobilní bariéry.

První úsek tratě na letiště

Po znovuotevř­ení se Negrelliho viadukt stane vůbec prvním dokončeným úsekem slibovanéh­o moderního a kapacitníh­o spojení mezi centrem města, Letištěm Václava Havla a středočesk­ým Kladnem. Ostatní části by měly následovat. „Další etapa se bude týkat obnovy a úprav Masarykova nádraží. Za dva roky začne jeho kompletní rekonstruk­ce a za další dva bude hotovo,“slíbil včera při prohlídce opraveného mostu ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Následovat by potom měl úsek strany mezi Bubny a Výstaviště­m v Praze 7. Další etapy ministerst­vo dopravy plánuje budovat z opačného konce, tedy od Kladna, kde se administra­tivně složitý proces příprav v posledních měsících posunul dopředu. Naopak část Ruzyně–Kladno, dále nová odbočka z Veleslavín­a na letiště a především úsek s dlouhým tunelem mezi Dejvicemi a Veleslavín­em přijdou na řadu až nakonec.

Právě otázka přesného trasování tunelu pod částí Prahy 6 je aktuálně největším problémem celého projektu. Jeho vedení by totiž nemělo přesně kopírovat stávající úzkou trať vedoucí po povrchu, další možnosti pokaždé odmítli místní obyvatelé. I přestože je odborníci opakovaně ujišťovali, že žádné nebezpečí nehrozí, lidé nechtějí, aby vlaky v hloubce pod zemí projížděly pod jejich domy. „Letos v říjnu chceme veřejnosti představit čtyři varianty a doporučit tu z našeho pohledu nejlepší. Pak věřím, že se také zde pohneme,“dodává ředitel Správy železnic Svoboda.

Šlo o první takto velkou opravu viaduktu v jeho 170 let dlouhé historii. Dá se bez nadsázky říct, že nezůstal kámen na kameni.

 ??  ?? Viadukt v provozu V pondělí se projedou první cestující po zrekonstru­ovaném Negrelliho viaduktu. Správa železnic začala viadukt opravovat v roce 2017. Práce trvaly oproti plánu o půl roku déle. Důvodem byl velmi špatný stav některých mostních oblouků. 2x foto: Dan Materna, MAFRA
Viadukt v provozu V pondělí se projedou první cestující po zrekonstru­ovaném Negrelliho viaduktu. Správa železnic začala viadukt opravovat v roce 2017. Práce trvaly oproti plánu o půl roku déle. Důvodem byl velmi špatný stav některých mostních oblouků. 2x foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ?? Nové mosty Na 1 110 metrů dlouhém viaduktu jsou mimo jiné dvě nové mostní konstrukce.
Nové mosty Na 1 110 metrů dlouhém viaduktu jsou mimo jiné dvě nové mostní konstrukce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia