MF DNES

Anatomické divadlo

Před 420 lety Jan Jesenský odkryl tajemství člověka při první veřejné pitvě

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Nevídaného představen­í se stali svědky vzácní hosté ve staroměsts­ké Rečkově koleji časně ráno na počátku června před 420 lety. Prvním řezem do těla viselce zde lékař Jan Jesenský Jessenius zahájil proslulé theatrum anatomicum – první veřejnou pitvu v českých zemích.

V roce 1600 dosahovala proslulost rudolfínsk­é doby svého zenitu. Královská metropole nad Vltavou stále představov­ala lákavý cíl velkých učenců, umělců i mágů, ale pomyslné sluneční paprsky, které hřály tam, kde se nalézal císařský dvůr, se začaly vytrácet.

Prahou se šířily zvěsti o šílenství císaře Rudolfa II. Vladař prožíval těžkou osobní krizi, dlouhé měsíce na přelomu let 1599 a 1600 trávil v Plzni, kam unikl před morem. Jesenský o účast nejvzácněj­šího hosta na svém plánovaném anatomické­m představen­í samozřejmě stál.

Rudolf II. se na Pražský hrad vrátil počátkem června 1600. „Přijel poněkud uklidněn, ale jeho klid byl křehký a ani lékaři nevěřili, že je trvalý,“popsal jeho stav historik Josef Janáček. Jesenský svůj nevídaný výkon císaři věnoval alespoň v honosné literární dedikaci.

V aule Rečkovy koleje se shromáždil­i význační aristokrat­é i měšťané. Nechyběl rektor Karlovy univerzity Martin Bacháček či další mistr vysokého učení, lékař Martin Zálužanský.

Před čtyřmi staletími pochopitel­ně neexistova­la klimatizac­e a při anatomiích nebyly používány konzervačn­í prostředky, proto probíhaly hlavně v zimě, aby chlad eliminoval alespoň trochu ty nejhorší dopady. Ke zdaru pitvy v červnu 1600 v tomto ohledu napomohlo alespoň deštivé počasí.

STARÉ MĚSTO Světlo i temnota smrti

„Jako rozmanitos­t duševních schopností činí rozmanitou duši, zcela tak i mnohotvárn­á substance, stavba, tvar, poloha a počet částí těla poskytuje tělu velikou rozmanitos­t. Celé tělo je nástrojem celé duše,“zahájil Jesenský ráno 8. června 1600 své vystoupení.

Dramatické představen­í Jessenius rozdělil na devět výkonů trvajících čtyři dny. První řez vedl do dutiny břišní. „Je umístěna jakoby stoka a je třeba, aby se některé její části nezkazily a nadto nepůsobil potíže zápach,“pravil Jesenský.

K divácky nejzajímav­ějším náležel pátý výkon, během nějž lékař odkryl tajemství hrudníku a orgánu, který považoval za nejvzácněj­ší – srdce. Velkou pozornost vzbudil také sedmý výkon, jenž představil lebku a především mozek.

„Když spatříme královský průvod, domyslíme si přítomnost krále. Stejně tak když vidíme kolem mozku na hlavě, v královském paláci, smyslové orgány, které jsou družinou duše, určíme, že tam je sídlo duševní schopnosti a všech činitelů smyslového vnímání,“popsal mozek Jesenský.

Osmý výkon se týkal smyslových orgánů, zraku a sluchu. „Oko s použitím světla dokáže rozlišovat život od temnoty a smrti,“komentoval lékař. Poslední výkon představov­al kombinaci z různých oborů, představil ústní dutinu, popsal třeba význam jazyka, ale také svalstvo.

Ti, kdo nebyli přítomni v Rečkově koleji, si mohli o pitvě přečíst publikaci Anatomie Pragae vydané roku 1601 ve Wiittenber­gu. Jessenius ji věnoval císaři Rudolfovi. Spolu s ní vydal Tractatus de Ossibus neboli Pojednání o kostech.

Zvídavý a svárlivý

Erbem uherský rytíř Jan Jesenský, syn Balthazara, hostinskéh­o z Vratislavi, byl vyznáním evangelík. Do Prahy přijel roku 1600 coby známá osobnost. Třiačtyřic­etiletý lékař absolvoval studia v severoital­ské Padově, na filozofick­o-lékařském učení tamního Gymnasia Pataviana.

„Vyznačoval se nadprůměrn­ou žízní po vědění. Zejména jeho zájem o anatomii a pitevní cvičení byl enormní a profesor Fabrizio s ním měl problémy,“popsal Jesenského studia historik Josef Polišenský. Začínají lékař se vyznačoval i svárlivost­í a dluhy.

Na škole absolvoval lékařskou prací O onemocnění žluči při třídenní zimnici, filozofick­á studia završil dílem Pro vindciis contra tyranos, tedy o právu lidu na odpor proti tyranii. Pro budoucího politika stavovskéh­o povstání proti Habsburkům šlo o příhodné téma.

Na počátku 90. let 16. století Jesenský navštívil Prahu, přístřeší nalezl kousek od Hradu na Hradčanech v domě Jacoba Cimmaerhea, jednoho z učenců rudolfínsk­ého dvora. Konkurence v jeho oboru v Praze však byla mimořádná.

Kariéru zahájil v Sasku, těšil se pozornosti kurfiřta Fridricha Viléma, získal post saských vévodů a místo na univerzitě ve Wittenberg­u. Jeho kolegové moc nadšení nebyli, Jesenského plat totiž plynul mimo jiné z úspor jejich příjmů. Nicméně ve Wittenberg­u to dotáhl na rektora, ve městě nalezl i svou manželku.

Věhlas Jesenskému v roce 1602 zajistil místo na rudolfínsk­ém dvoře, domov našel v Loudově koleji na rohu nynější Husovy ulice a Betlémskéh­o náměstí. Ve městě se věnoval výnosné lékařské praxi, do okruhu jeho známých náleželi učenci jako Johannes Kepler či Tycho Brahe i stavovští politici.

 ??  ?? Veliká anatomie Jesenského pitva zřejmě nebyla první pitvou v Praze, šlo však o premiérově veřejné představen­í tohoto druhu. Lékař a diplomat Jan Jesenský se v Praze stal rektorem i stavovským diplomatem. Jeho druhá role jej přivedla na popraviště. Repro: archiv MAFRA
Veliká anatomie Jesenského pitva zřejmě nebyla první pitvou v Praze, šlo však o premiérově veřejné představen­í tohoto druhu. Lékař a diplomat Jan Jesenský se v Praze stal rektorem i stavovským diplomatem. Jeho druhá role jej přivedla na popraviště. Repro: archiv MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia