MF DNES

Česko jako vzor. Buďte odvážní, nabádá šéf atletiky

- — Stanislav Kučera

Mítinky dospělých i mládeže na 173 místech po celé republice se v pondělí rozběhne letní atletická sezona. Česko je první zemí, kde se královna sportu začíná takto masivně probouzet z koronaviro­vé krize, tuzemský restart oceňuje i předseda Mezinárodn­í atletické federace Sebastian Coe. „Nabádal jsem, aby národní federace byly statečné a měly odvahu dělat věci. A od té české jsem nemohl žádat víc,“uvedl během videokonfe­rence s vybranými českými médii včetně MF DNES.

Formát obnovení závodů v Česku se vám tedy zamlouvá?

Absolutně tuto myšlenku podporuji. Až se dostaneme z izolace a uvidíme, jak postpandem­ický svět vypadá, můžeme spoléhat na zkušenosti a věci, které budeme v současné situaci testovat. Pokud bychom to nevyzkouše­li, neměli bychom žádné soutěže. Začínáme z nutnosti.

Z nutnosti?

Když chcete dostat atlety zpátky do tréninku a do soutěží, pak potřebujet­e také odvahu a kreativitu národních federací. Jsem z té vaší velmi šťastný. Je to úžasný projekt, který můžeme použít jako vzor nejen pro naše členské federace, ale i pro atlety, mladé lidi a fanoušky.

Kde vidíte klíčové ztráty, které koronaviru­s způsobil atletice?

Škody se dělí do dvou oblastí. První je atletický byznys, který bez soutěží a příležitos­tí udržovat naši image samozřejmě utrpěl. Druhou ztrátou jsou atleti. A tady se nejedná o položku vyčíslitel­nou financemi, je to o ztrátě jejich vášně, něčeho, na co se oni každý den těší. Také musíme akceptovat, že pro mnoho z nich toto období znamená finanční obtíže. Proto jsme vytvořili fond pro atlety, kteří nedosáhnou na prize money a nemají podporu od státu nebo federací.

K restartu mezinárodn­ích soutěží by mělo dojít v srpnu. Budou pro účastníky povinné testy na covid-19?

To je velmi dobrá otázka, na kterou by lépe odpověděl náš zdravotnic­ký tým. Ale momentálně je celkem jasné, že většina zemí se posouvá do lepšího stavu. Jako příklad bych uvedl anglickou Premier League, která se vrátí v červnu, fotbalisti jsou zpět v tréninku a jsou pravidelně testováni, stejně jako v německé bundeslize. Takže možná přijmeme stejný postup.

Tušíte, kdy by se na stadiony mohli vrátit diváci?

Chceme zatím, aby atleti závodili.

Postupem času, doufám, budeme v bezpečnějš­ím prostředí a pandemii zvládneme. Pak bychom mohli mít i fanoušky na stadionech. Ale v současnost­i je nejdůležit­ější dostat náš sport zpět do veřejného povědomí a vysílat jej. Neříkám, že toto je udržitelná pozice, ale je to jediná pozice, kterou teď můžeme zaujmout.

Když chcete dostat atlety zpátky do tréninku a do soutěží, pak potřebujet­e také odvahu a kreativitu národních federací.

Jak jste sám strávil izolaci?

Na videoschůz­kách. Ujišťoval jsem se, že se hýbeme správným směrem. Pro mě jako prezidenta světové federace je velmi důležité, abych byl vidět. Za šest týdnů jsem absolvoval asi 110 videorozho­vorů pro média po celém světě.

Sebastian Coe šéf IAAF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia