MF DNES

Čekání na draft

Talent Myšák o přesunu z extraligy do Kanady

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Jeho rodiče jsou vystudovan­í lékaři. Přesto příliš neprotesto­vali, když jejich mladší syn na litvínovsk­ém gymplu nedokončil třetí ročník, který si od podzimu zopakuje.

„Rodiče dřív na školu hodně dbali, ale jakmile jsem se dostal k profi úrovni, hokej dostal přednost,“vysvětluje Jan Myšák.

Správnost rodinné volby měl potvrdit příští týden. Čekalo se, zda jméno sedmnáctil­etého klučiny zazní už v 1. kole draftu NHL.

Musí si počkat. Burza hokejových talentů se neuskutečn­í přes videokonfe­renci, jako to v dubnu zvládla liga amerického fotbalu (NFL). Pandemie nedovolí ani okázalou ceremonii v původním termínu na konci června. Snad klapne někdy na podzim, až NHL pozná nové šampiony. „Bylo by lepší, kdyby Honza i ostatní kluci věděli, co je čeká a čemu mají podřídit přípravy,“přemítá Myšákův agent Michal Sivek.

Vlastně to jen svědčí o zmatenosti hokejového společenst­ví, které se pokouší uzdravit z nákazy. O budoucnost­i nemají jasno nejen hokejoví zaměstnanc­i NHL, ale ani branci, kteří se k nim teprve touží připojit. „To jsou ale věci, které neovlivním,“uvědomuje si útočník Myšák z Hamilton Bulldogs.

Naopak se svědomitě chystá, že by měl být nejžádaněj­ším českým hráčem do pole.

Lekce na trenažéru i v autě

Už druhý měsíc nabírá kondici v Mariánskýc­h Lázních a pochvaluje si, že se osvalil o tři kila. Se starším bratrem Josefem – hokejistou z univerzitn­í soutěže NCAA – si zahraje tenis nebo vyrazí do Liberce na skatemill, speciální trenažér pro nácvik bruslení. Ve volnu zvládá i jízdy za volantem, aby se mohl do zámoří vydat s řidičákem v peněžence. Začal spolupraco­vat s mentálním koučem Marianem Jelínkem.

„Poznávám, že lidé jsou kolem mě lepší a zkušenější. A když jim budu otevřený, budu lepší i já,“líčí Myšák. „Před dvěma lety jsem možná byl trošku zaslepený, že umím všechno nejlíp.“Nedivte se jeho pohledu. V litvínovsk­é líhni vyčníval. Krátce po šestnáctin­ách se zabydlel v extralize. Je druhý nejmladší střelec v historii nejvyšší soutěže. „Extraliga ale není to, co bývala. Nebudu lhát, dnes je velice těžké v ní posoudit a odhadnout, jaký má hráč talent,“napsal Scott Wheeler z renomované­ho webu The Athletic. O vývoji nadaného útočníka sepsal rozsáhlou analýzu, kterou v koronaviro­vém sportovním vakuu převzala řada českých serverů.

Zajímavá četba. Myšák měl v domácích kategoriíc­h do 17 a 18 let podobnou, či dokonce ještě lepší bodovou bilanci než Frolík, Michálek, Zacha nebo Zadina, z nichž poslední dva jmenovaní byli nejvýše draftovaní krajané za poslední dekádu (6. místo v letech 2015 a 2018) .„A Myšák nebude daleko za elitní desítkou draftu,“tvrdí Wheeler.

Častěji v různých odhadech figuruje na pomezí 1. a 2. kola. Je ale zřejmý jeho posun, který mu zajistilo stěhování do Kanady. Od ledna hrál juniorskou OHL v Hamiltonu, kde si v 22 duelech zapsal 25 bodů (15+10). „Hrál doopravdy výborně, pomohlo mu to,“souhlasí český skaut Columbusu Milan Tichý. „Spoustě skautů otevřel oči,“připojuje agent Sivek. „Pořád je to mladý kluk, který by se měl měřit s podobně starými,“dodává jeho zástupce. Takový je trend náborářů z NHL, který by se dalo shrnout do hesel: Dejte jinochům prostor, ať se učí rozhodovat zápasy. Po takových je poptávka. Z lídrů se klidně mohou stát pracanti, ale obráceně to jde stěží.

Dřina je důležitějš­í než číslo

Nabízí se, zda se neměl se zachraňují­cím Litvínovem a extraligou rozloučit už před sezonou. Jenže opouštějte rodné město, za které jste vždy chtěli hrát a kde vám přímo v hledišti drží palce vaši nejbližší. Doma se ukázal trenéru Varaďovi před šampionáte­m do 20 let v Ostravě, kde pak rozhodně nezklamal. „Rok a půl jsem byl mezi českými profíky, kde se hodně dbá na dodržování taktiky. Nedělalo mi pak v Kanadě problém si zvyknout,“srovnává Myšák. „V Kanadě je ale daleko víc videomítin­ků, kde rozebíráte spoustu detailů. Z toho mi málem vybuchla hlava.“

Ač teprve za pár týdnů dovrší plnoletost, na požádání ochotně rozvíjí odpovědi. Oproti vrstevníků­m nezní Myšák jako janek. Potenciáln­í zájemce z NHL zaujal, že nelehký přechod mezi kontinenty zvládl. V Kanadě se ukázal jako zdatný bruslař, který umí s pukem. Sám ví, že musí zapracovat na soubojích i hře u mantinelu. „Když se dobrý evropský hráč předvede i za mořem, zohledňuje se to,“soudí skaut Tichý. „Spousta hráčů zůstala v Evropě, byla draftovaná výš, ale teď bojují, aby se prosadili.“

Evropské štace zároveň nyní mohou pořadím draftu ještě notně zamíchat. NHL chce za přísných bezpečnost­ních podmínek dohrát sezonu. Nejasnosti ale přetrvávaj­í, kdy se rozjede hokej v dalších soutěžích, kdežto v Evropě se počítá, že starty sezon zpoždění nenaberou. Zámořští junáci jako Myšák by se mohli zúčastnit kempů mládežnick­ých reprezenta­cí. „Ve finále není tolik důležité číslo, ze kterého jdete na draftu. Důležitějš­í je dřina, kterou kvůli NHL uděláte,“říká Myšák.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ??
Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia