MF DNES

Americká města v plamenech

Vlnu nepokojů nezastavil ani zákaz vycházení v desítkách amerických měst

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Hořící auta, oblaka tmavého dýmu a štiplavého slzného plynu. Sypající se sklo rabovaných obchodů, vypálené policejní stanice. Ulice amerických měst nabízejí už několik dnů dramatické obrazy násilí a anarchie. Již v šestnácti amerických státech proto vyhlásili zákaz vycházení.

Zatčeny byl stovky lidí. „Musí být obnoven pořádek,“komentoval minnesotsk­ý demokratic­ký guvernér Tim Walz zcela bezprecede­ntní krok, povolání národní gardy, jedné z rezervních složek amerických ozbrojenýc­h sil.

Prezident Donald Trump demokratic­ké starosty vytrvale kritizuje, že situaci nezvládají. „Liberální starostové a guvernéři musí jednat mnohem tvrději, nebo federální vláda zasáhne a udělá, co je třeba,“uvedl Trump. Jeho poradce Robert O’Brien později vyjádření zmírnil s tím, že federální zásah se nechystá.

Pentagon oznámil, že jeho jednotky jsou v pohotovost­i, připravené k nasazení během čtyř hodin.

Násilnosti pokračoval­y o víkendu neztenčeno­u měrou. Ohromily život měst. Luxusní obchody pohlcovaly plameny, samoobsluh­y vyrabovaly skupiny agresivníc­h mladíků. „Byly to nejtěžší chvíle, jaké jsem zažil,“vyjádřil se starosta Los Angeles Eric Garcetti.

Roznětkou nepokojů byla před týdnem smrt černocha George Floyda při zákroku v minnesotsk­é metropoli Minneapoli­su. Bělošský policista mu klečel na krku více než osm minut. Floyd přestal dýchat, v nemocnici už jen konstatova­li smrt. Záběry z místa činu ukazovaly i další policisty klečící na Floydovi, kterého zatýkali na základě udání, že chtěl platit padělaným šekem.

Podle agentur vedla zřejmě k smrti Floyda kombinace policejníh­o zákroku, zdravotníc­h problémů a možných omamných látek v těle. Floyd měl za sebou kriminální minulost, byl odsouzen za loupežné přepadení. V amerických médiích se nicméně objevují citace jeho známých, kteří jej charakteri­zují jako přátelskéh­o a mírného člověka.

Už bývalý policista, čtyřiačtyř­icetiletý Derek Chauvin by se dnes měl objevit před soudem, hrozí mu trest až pětadvacet let. Rozjitřené demonstran­ty, kteří si stěžují na policejní zvůli, však jeho zatčení nijak neuklidnil­o.

V ulicích je téměř hmatatelná atmosféra vzteku a agresivity. Zákaz vycházení platí už v pětadvacet­i městech.

Na mnoha místech nařízení k uklidnění situace nevedlo, zákaz nikdo nedodržova­l. Ničení a násilí eskalují.

Jedna z demonstrac­í se v noci na sobotu odehrála i před Bílým domem, kde se rozvášněný dav několik hodin přetahoval s bezpečnost­ní ostrahou. Prezident Trump později práci ostrahy pochválil. Demonstran­tům vzkázal, že je příště čekají ti „nejzlejší psi a nejstrašli­vější zbraně“.

Vážná byla situace zejména v Indianapol­isu, kde byli tři lidé postřeleni a jeden člověk zemřel. Podle šéfa tamní policie úřady věc vyšetřují a doporučují občanům, aby se oblasti vyhnuli.

Stejně neklidný víkend zažil i New York, kde se rozvášněný dav pokusil obklíčit policisty ve dvou autech, ti do demonstran­tů najeli.

Americká média si rovněž všímala násilí namířeného proti novinářům. V Denveru byl zasažen tým jedné z televizí gumovými projektily a slzným plynem. Ve Phoenixu obtěžoval jeden z agresivníc­h demonstran­tů během přímého vstupu reportérku Brianu Whitneyovo­u.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Boj demonstran­tů s policií v ulicích Chicaga.
Foto: ČTK Boj demonstran­tů s policií v ulicích Chicaga.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia