MF DNES

Dluhopisy EU se hodí jen Bruselu

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Nový záměr Bruselu rozdělovat a půjčovat peníze na řešení koronakriz­e podle klíče, ve kterém hraje velkou roli míra nezaměstna­nosti členského státu, je první hloupost. Půjčovat si na to na finančním trhu pod nálepkou EU (v realitě se zárukami členských zemí) je hloupost číslo dvě. Proč?

Zaprvé – problémový jih Evropy měl vyšší nezaměstna­nost dávno před pandemií. Je hloupost jít po principu, že když má jih Evropy vyšší nezaměstna­nost, měl by dostat relativně více. Covid-19 rozdíly v míře nezaměstna­nosti nezačal.

Zadruhé – problém není v penězích. Brusel žádné peníze shánět nemusí. Jakýkoliv stát EU bez problémů nyní sežene levně peníze na finančním trhu. I problémová Itálie si nyní může půjčit eura třeba na dva roky s úrokem 0,37 %, na pět let za 0,87 %. Podobně Řecko. Přístup k levným eurům vyřešila Evropská centrální banka (s důsledky, na něž dojde v budoucnost­i). Česko si na dva roky může půjčit koruny za -0,13 %, na pět let za 0,17 %. Eura by Česko dokázalo nyní sehnat s úrokem nula i se záporem, záleželo by na splatnosti. Pokud by Brusel sehnal eura třeba s úrokem 0 %, pak úspora pro problémové členské státy je vzhledem k tomu, na jaké peníze mohou v představen­ých programech dosáhnout a jaké reálně potřebují na financován­í deficitů, marginální. A většině by se to ani nevyplatil­o.

Když problém není dostupnost, nabídka peněz, co tedy? Problém států jihu Evropy je v tom, že jim dávno před onemocnění­m vymizel podnikatel­ský duch, který si za peníze koupit nelze (napsal jsem o tom knihu Jestřábi a holubice). A druhý problém je pak to, že Brusel sní o tom, že jednou tam bude ministerst­vo financí EU a bude si vydávat násobně větší dluhopisy s brandem EU a přerozdělo­vat. Nyní nemůže podle smluv financovat svůj rozpočet dluhy, a tak to přes ty krizové programy, ke kterým potřebuje souhlas všech, obchází.

Brusel začátek onemocnění covid-19 zaspal. Teď potřebuje něco „udělat“, dát o sobě vědět. Asi proto to teď dohání hloupostmi, které se hodí jen jemu samému.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia