MF DNES

Českoslove­nsko, ČR a Stát Palestina

-

Včlánku Hany Lipovské a Jany Bobošíkové Paradiplom­acie na vzestupu (MF DNES, 30. 5.) se uvádí, že jsme odmítli uznání samostatné­ho palestinsk­ého státu v OSN. Přesněji jsme byli proti jeho uznání za nečlenský stát OSN s právem pozorovate­le na Valném shromážděn­í OSN.

Stát Palestina dosáhl 29. 11. 2012 uznání za nečlenský stát na Valném shromážděn­í OSN. Řádné členství kvůli vetu USA v Radě bezpečnost­i, jež přijetí za člena musí doporučit, není možné. USA neuznávají Stát Palestinu. Česko však Stát Palestinu uznalo ústavním zákonem. Stát Palestina byl vyhlášen 15. 11. 1988 na zasedání Palestinsk­é národní rady v Alžíru a dosud jej uznalo přes 130 států. Českoslove­nsko uznalo Stát Palestinu po jeho vyhlášení a navázalo s ním diplomatic­ké vztahy na úrovni velvyslane­ctví. Při rozdělení Českoslove­nska uznala ČR všechny státy, jež uznávalo Českoslove­nsko k 31. 12. 1992. Uznání Státu Palestina Českoslove­nskem nebylo pro nás závazné po zániku Českoslove­nska. Závazné je uznání Státu Palestina ústavním zákonem České národní rady, kdy ČR nemusela Stát Palestinu uznat, ale udělala to.

Jednou dané uznání de iure je neodvolate­lné, byť se to v politice vlády neprojevuj­e. Vláda podporuje americké stanovisko a prezentuje postavení Palestiny jako zvláštní samosprávy na okupovanýc­h územích, nikoli samostatné­ho státu. Tato dvojakost se projevuje i v tom, že v Praze působí velvyslane­ctví Státu Palestina, zatímco Česká republika provozuje styčný úřad v Ramalláhu pro kontakt s palestinsk­ými orgány, který nemá postavení velvyslane­ctví.

— Zdeněk Koudelka právník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia