MF DNES

Po pandemii. Český národ bez švédských stolů

-

D ovolená po pandemii: Na švédský stůl zapomeňte!“Čechům přinesl pravděpodo­bně nejhorší zprávu uplynulého týdne deník Blesk. Národ milující výhodné all inclusive a z nich pramenící nekonečné žranice ze švédských stolů je teprve teď skutečně devastován onemocnění­m covid-19. Už žádných osmnáct přeplněnýc­h talířů s různými chody, které předevčíre­m byly úplně jinými chody, akorát to teď zapekli. Už žádné „Společně to zdlábneme“. Jen si představte ty nespokojen­é recenze na Invii: Jarmila, 59 let, Boskovice: „Po celou dobu dovolené jsme měli s manželem hlad.“Tomáš, 42 let, Benešov: „Moře bylo hezké, ale štvala mě nemožnost fotit mé tlusté děti u švédských stolů s nazdobeným­i dorty a obřími melouny, do kterých jsou vyřezané ornamenty.“Rodina Vašků (5–52 let), Ústí nad Labem: „Ty číšníci egyptský bubáci nám donesli jen šest chodů a nazdar, je to podvod !!!!! “Ještěže ten all-inclusive alkohol nám Čechům nevezmou. Takhle na lačno bude ostuda u plážového baru už tak kolem desáté ranní.

„Povinné spropitné 10 procent? Iniciativa vyzývá k diskusi o odměnách hostů pro personál restaurací.“No, tak to je fakt doba! Nejprve nám zruší bezedné švédské přežírání a následně ještě chtějí v Česku zavést automatick­é spropitné, které byste museli zaplatit vždycky – i kdyby vám třeba číšník přinesl polévku a v ní měl vlastní slipy. My tu iniciativu v jádru chápeme, vzešla z Prahy, kde podniky bojují o přežití víc než Češi v hotelu na Hurghadě ve frontě na liči zmrzlinu, ale násilně zavádět desetiproc­entní tuzér? Absolutně kontraprod­uktivní řešení. Už jenom ta představa, jak se to kreativně daní, je bizarní. Nebo způsob placení: „Je to 225 korun, to znamená plus 22,50, to je krásných 247,50, díky, přijďte zas.“Ale

hlavně – tuzér je ocenění, deklarace spokojenos­ti. Autor tohoto textu dýška dává rád, klidně dvacetipro­centní, když dostane očekávaný zážitek. Ale proč by se mělo tuzérově měřit všem stejně, když část českých hospod je pořád mizerných – s obsluhou takovou, že si přejete plošné zavedení švédských stolů.

„Zavřené hranice se mě dotkly vehementně, a to tak, že mi neměl v ČR kdo

opravit prasklé sání v gulfstream­u.“Legendární lobbista Ivo Rittig nejspíš nemá problém ani s absencí švédských stolů, ani s dýškem, ale i tak ho koronaviru­s očividně citelně zasáhl – na Facebook píše naprosto fantastick­é ulétlé statusy, tenhle pokračoval tak, že Rittigovi gulfstream nakonec opravil „zázračný dědek“, kterým byl prý Václav Klaus. „Vzhledem k tomu, že jsem zažil i španělskou chřipku v roce 1918, můžu vám říct, že není čeho se dále bát,“uklidnil na závěr dadaistick­ý influencer Rittig už tak dost nervózní Čechy. „Opice v Indii ukradly vzorky krve s koronavire­m,“doplnily pak zásadně koronaviro­vou mozaiku Novinky.cz – ještě to bude velké, větší, než si myslíme, utečou s tím, rozmnoží se, čeká nás temná budoucnost na Planetě opic, však to znáte: opice – koronaviru­s – superschop­nosti – začínají mluvit – lidstvo ztrácí kontrolu – jsme otroci – socha Svobody v moři – to byla naše planeta! „Trefit ho hned, sestřelit ho a jít

domů,“popsal Jaroslav Foldyna (SPD) pro Expres.cz plán na možný boxerský zápas s politickým nepřítelem Pavlem Novotným (ODS), který plánuje v Ústí uspořádat známý český boxer Lukáš Konečný. Kdo to vyhraje? Budou v Ústí pro VIP hosty k dispozici švédské stoly? A kolik bude povinné spropitné? To všechno jsou otázky, které vůbec nikoho nezajímají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia