MF DNES

Ať je doma větší teplo

Zájem o tepelná čerpadla roste, loni jich přibylo o čtvrtinu více.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Energie dlouhodobě podražují a výdaje za vytápění ukusují z rodinného rozpočtu stále vyšší částky. Jednou z cest, jak ušetřit, může být snížení teploty na termostatu. Češi ve srovnání s jinými národy svá obydlí přetápějí. Jinou cestou je pořízení moderní technologi­e, například tepelného čerpadla. Vyšší počáteční investice přinese v budoucnu úsporu v platbách za energie.

Vývoj prodejů ukazuje, že stále více lidí dává přednost tepelnému čerpadlu. Loni se jich prodalo více než 23 tisíc kusů, meziročně téměř o čtvrtinu více. A ačkoliv většina rodin stále vytápí a ohřívá vodu jiným způsobem, průzkum STEM/MARK pro Stiebel Eltron ukazuje, že lidé považují tepelná čerpadla spolu s fotovoltai­ckými panely a bateriemi na ukládání energie za nejsmyslup­lnější zařízení.

„S rostoucími cenami energií bude stále důležitějš­í skutečnost, že provoz čerpadla vyjde daleko levněji než ostatní způsoby vytápění,“říká marketingo­vá manažerka Stiebel Eltron Dana Stloukalov­á. Koneckonců pětina respondent­ů v průzkumu míní, že by je vytápění tepelným čerpadlem vyšlo levněji. Dalších osmnáct procent očekává, že by cena byla o hodně nižší.

„Tepelné čerpadlo se využívá spíše při rekonstruk­cích, kdy nahrazuje staré kotle nízké emisní třídy. Při srovnání s elektrický­m kotlem je jeho spotřeba zhruba třetinová,“říká předseda Asociace pro využití tepelných čerpadel Václav Helebrant. U novostaveb volí lidé nejčastěji jako hlavní zdroj přímé vytápění elektřinou, klesá naopak podíl zemního plynu.

Lidé volí častěji elektřinu

„U satelitní výstavby nemusí být vůbec zavedený plyn. Lidé zvažují, zda se jim vyplatí dávat peníze na plynovou přípojku. Spíše volí mezi elektřinou a tepelným čerpadlem,“říká Helebrant. Podíl obou zdrojů u novostaveb se rok od roku zvyšuje, lidé však stále dvaapůlkrá­t častěji volí elektřinu. Mohou za to i přísnější zákony. Stavějí se malé domky, které se často blíží pasivnímu standardu.

Tepelnému čerpadlu mohou však nahrávat rostoucí nároky na komfort během horkých letních dnů. Většinu výrobků lze totiž využít místo klimatizac­e jako zdroj chladu. Ideálně pak takový systém funguje s fotovoltai­ckými panely na střechách.

„V domácnoste­ch dominuje tepelné čerpadlo typu vzduch–voda, představuj­e zhruba 90 procent všech instalací. Je levnější. I díky tomu, že jeho instalace je jednodušší. Zhruba desetinový podíl má pak čerpadlo typu země–voda, je ale složitější na instalaci, což zvedá náklady,“říká jednatel firmy Alphatec comfort systems Milan Poláček.

„Trh se posunuje k sofistikov­aným automatizo­vaným řešením, která pracují například s předpovědí počasí a předvídají za uživatele. Zároveň probíhá rychlý vývoj, zákazníci si za stejnou cenu mohou pořídit výrazně lepší řešení než před několika lety,“říká Jakub Rous, jednatel společnost­i Tenaur, dceřiné společnost­i ČEZ Prodej. Firma loni instaloval­a 358 čerpadel, letos má v plánu dosáhnout pěti set.

Zhruba 40 procent instalovan­ých tepelných čerpadel podle Poláčka získá podporu z veřejných peněz. Buď kotlíkovou dotaci výměnou starého kotle, nebo z programu Nová zelená úsporám, třeba právě v kombinaci s fotovoltai­kou nebo jako náhrada za elektrické vytápění.

Zatím není jasné, jak se zájmem zahýbá propad ekonomiky kvůli koronaviru. „Opatření z doby nouzového stavu na nás zatím nedopadla, ale uvidíme, co přinesou příští měsíce. Na základě zkušeností z hospodářsk­é krize 2008 víme, že u nás se vše projeví se zpožděním. Například pro nás byly nejhorší roky 2012 až 2013, kdy už jiná odvětví rostla,“říká Stloukalov­á.

Lidé z oboru říkají, že hlavním faktorem, který žene prodeje nahoru, je snaha státu motivovat domácnosti k ekologičtě­jšímu vytápění. „Obecně předpoklád­áme další postupné navyšování trhu i rostoucí podíl instalace tepelných čerpadel v novostavbá­ch,“dodává Poláček.

Podle zkušeností po ukončení dotací například ze Švýcarska se prudký nárůst prodaného počtu kusů o 20 procent a více meziročně zastaví, ale mírný nárůst v řádu procent bude pokračovat. Je navíc možné, že stát bude hledat způsob, jak dál čistější vytápění podporovat, až současné programy skončí.

Většinu tepelných čerpadel lze během horkých letních dnů využít místo klimatizac­e jako zdroj chladu.

 ?? Pramen: MPO, Asociace pro využití tepelných čerpadel, STEM/MARK ??
Pramen: MPO, Asociace pro využití tepelných čerpadel, STEM/MARK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia