MF DNES

Adams koupil Madonnu, hledí k Měsíci. A chce i Frooma

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Hovoří jednoznačn­ě. „Jsem připraven být na Tour lídrem a jet o pátý titul,“říká Chris Froome. Otázkou je, zda bude bojovat o vůdcovskou pozici ve své stáji Ineos, nebo se raději stane obskakovan­ým jediným lídrem jinde.

„Ineos má pro Tour tři lídry: Egana Bernala, Gerainta Thomase a mě. Na silnici se rozhodne, kdo z nás je nejsilnějš­í,“řekl nedávno.

Přesto patrně zvažuje, zda chce po loňském vážném zranění tak ostrý interní souboj podstoupit.

Proto se minulý týden při telekonfer­enci zmínil: „Jsem uprostřed jednání o nové smlouvě. Musím zvážit spoustu aspektů. Během několika týdnů bych měl mít jasno.“

V Ineosu mu smlouva trvá do konce roku 2020. Ale údajně je možný i předčasný odchod z týmu v přestupové­m okně 1.–15. srpna. Tedy před startem odložené Tour.

Kdo by mohl být tak bohatý, aby uhradil Froomův současný roční plat 4,5 milionu dolarů a navrch i tučné odstupné Ineosu?

Ze všech kandidátů vystupuje nyní do popředí jedno jméno: 61letý miliardář Sylvan Adams, Izraelec narozený v Kanadě, spolumajit­el stáje Israel Start-Up Nation.

Čtvrt století byl Adams šéfem jedné z největších kanadských developers­kých společnost­í. Roku 2015 se usadil v Tel Avivu, kde dotuje i kosmický měsíční program. Financoval také koncert Madonny na izraelském Eurosongu, ovšem jeho největší vášní je v posledních 20 letech cyklistika. Sám se vypracoval až k titulu mistra světa veteránů.

V roce 2015 stál u zrodu profesioná­lní stáje, která dnes nese název Israel Start-Up Nation.

V roce 2018 přispěl 80 miliony dolarů na to, aby úvodní tři etapy Gira hostil Izrael a zaplatil startovné dva miliony dolarů Chrisi Froomovi, aby si tak pojistil, že Giro pojede.

Loni byl Adams hybatelem fúze, při níž jeho stáj pohltila ruskou Kaťušu a získala tím prvodivizn­í licenci. Vzápětí razantně navýšil rozpočet týmu na 15 milionů dolarů.

Současně vytyčil další cíl: „V budoucnu vyhrajeme Tour.“

K tomu potřebuje lídra velkého formátu. A při vší úctě k letošní posile Danu Martinovi, zatím takového lídra nemá.

Froome by jím mohl být. Izraelský tým oficiálně nepotvrdil, že s Britem jedná, ale ani to nevyvrátil. Telavivská televizní společnost Sport 5 se odkazuje na důvěryhodn­é zdroje, podle nichž je Adams připraven navýšit rozpočet stáje, aby mohla Frooma podepsat.

„Chris je superstar našeho sportu,“řekl Adams. „Nemohu spekulace o jeho přestupu komentovat. Počkejme si, co se stane.“

Tým Movistar má být dalším velkým aktérem hry o Frooma. Jenže podle vyjádření šéfa týmu Eusebia Unzueho by si ho Španělé mohli dovolit až od sezony 2021.

Froomovou nejlepší šancí na pátý titul z Tour je zůstat v Ineosu, prosadit se tu coby hlavní lídr a využít mocného zázemí britské stáje. Přesto určitě zvažuje i plán B. Největší překážkou jeho srpnového odchodu do Izraele tak může být neochota Dava Brailsford­a, manažera Ineosu, povolit mu přestup už v létě. Protože proč by pouštěl Frooma pryč, aby se pak na Tour stal soupeřem navíc pro Bernala a Thomase?

Důvodem by mohla být současná situace chemické společnost­i Ineos, hlavního sponzora týmu. Podle britských médií kvůli koronaviro­vé krizi žádá britskou a skotskou vládu o finanční pomoc až 500 milionů liber. Určitou úlevu z rozpočtu svého cyklistick­ého týmu by firma nejspíš uvítala.

 ??  ?? Nic není nemožné Sylvan Adams umí zamíchat kartami.
Nic není nemožné Sylvan Adams umí zamíchat kartami.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia