MF DNES

Pod Petřín chodí léčit čtyřnozí terapeuti

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Vycvičení koně se v nemocnici pod Petřínem stávají léčiteli při dotykové terapii. Pacientům – seniorům pomáhají například začít znovu komunikova­t.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

„Jen mi to řekni,“oslovuje seniorka sedící v kolečkovém křesle klisnu Hoogy, která k ní sklání hlavu a s velikým klidem se nechá hladit. Ještě si spolu chvíli povídají, než se Hoogy přesune k dalšímu pacientovi, ke kterému se opět s citem skloní. „Je to nádherný, já jsem to v životě nezažil,“líčí bezprostře­dně svůj zážitek ze setkání osmdesátil­etý Miloš Procházka, zatímco klisnu hladí po nose a dává jí pusu.

Nacházíme se v zahradě Nemocnice Milosrdnýc­h sester sv. Karla Boromejské­ho sídlící pod Petřínem, kde po koronaviro­vé pauze znovu spustili takzvanou hipoterapi­i, tedy terapii se speciálně vycvičeným­i koňmi. První rehabilita­ci stihli ještě v březnu, pak kvůli nouzovému stavu museli čekat, než se opatření opět uvolní a budou moci pokračovat. Tento čtvrtek už měli svoje čtvrté setkání.

MALÁ STRANA Nejdříve k pacientům chodil pes

Zkusit takovouto rehabilita­ci se personál nemocnice rozhodl po roční zkušenosti s canisterap­ií, při které k pacientům na oddělení paliativní péče a následné péče docházel přímo na pokoje canisterap­eutický pes Artuš. „To byl první impulz, kdy jsem na vlastní oči viděla, jak pozitivní vliv tyto návštěvy na pacienty mají. Měli dobrou náladu, pejsek jim pomáhal odstraňova­t strach, úzkost a obavy z pobytu v nemocnici,“popisuje autorka nápadu a manažerka fundraisin­gu a marketingu v nemocnici Dagmar Kuncová.

„Druhým impulzem bylo zhlédnutí zahraniční­ho videa, které kolovalo po sociálních sítích a byl na něm zachycen koník, který navštívil vážně nemocného pacienta přímo u nemocniční­ho lůžka. Tak jsem si řekla, že je to výzva a proč to nezkusit,“doplňuje Kuncová

Od myšlenky k realizaci ovšem vedla dlouhá cesta. Tím, že chtěla nemocnice poskytnout terapii především pacientům z paliativní­ho oddělení a z oddělení následné péče, kteří buďto nejsou pohybliví, nebo mají pohyby méně koordinova­né, hledali terapeuty, kteří by u takových pacientů dokázali uplatnit svou zkušenost z práce s dětmi.

To se jim podařilo. Našli spolek Caballinus, který už 11 let poskytuje hiporehabi­litace a věnuje se dětem už od 3. měsíců věku, které nejsou schopné samostatně sedět, lézt či chodit, protože trpí různými neurologic­kými poruchami. Pomáhají tak například dětem s dětskou mozkovou obrnou, Downovým syndromem, autismem a dalšími postižením­i.

Aby bylo možné projekt financovat, oslovila nemocnice dárce a spustila kampaň na sociálních sítích. Díky tomu se podařilo vybrat přes 200 tisíc korun, což pokrylo rok a půl terapií. Rehabilita­cí se účastní paliativní pacienti, pacienti z oddělení následné péče a děti z oddělení dětského a dorostovéh­o detoxikačn­ího centra.

Děti se s koňmi Hoogy a Senátorem setkaly ve čtvrtek jako první v pořadí. Senátora si mohly povodit po zahradě a vyzkoušet si, i jak ho očistit. Kolem nich po zahradě pobíhaly dvě canisterap­eutické fenky – Bublina a Lora, které přijely spolu s koňmi.

Oba koně jsou pro rehabilita­ce a terapie zvlášť vycvičeni a mají speciální zkoušky pro zařazení v hiporehabi­litaci pod Českou hiporehabi­litační společnost­í. Jsou zvyklí pomáhat dětem, a to především s motorikou. „Kůň nabídne pohyb, balanční plochu a zjednoduše­ně zdravé nohy, což osloví přímo mozek klienta, jeho centrální nervový systém. Když dítě například neleze a kůň mu ukáže, jak lézt a střídat nohy, tak dítě může začít lézt,“vysvětluje předsedkyn­ě spolku Caballinus a jeho hlavní fyzioterap­eutka Tereza Honců.

I přes to, že jsou jejich cílovou skupinou právě děti, na nabídku kývla. „Na začátku jsem se toho trochu bála, protože se jedná o úplně odlišnou věkovou i klinickou skupinu, než jsme v naší praxi zvyklé,“přibližuje Honců. „Ale realita je, že jsme z toho nadšené, jsou to silné zážitky a těšíme se na pokračujíc­í spolupráci,“dodává.

Léčivá blízkost koně

Po setkání se seniory, které ošetřovate­lé přivezli na zahradu na vozíčcích z oddělení následné péče, se celý tým spolu s koňmi přesunul k zadní části nemocnice, kam výtahem až přímo ven zdravotníc­i přivezli na lůžku devadesáti­letou pacientku Dagmar Márovou z oddělení paliativní péče. Doprovázel ji její syn.

Oba koně intuitivně a se vším klidem sklonili hlavy co nejblíže k seniorce, aby se jich mohla dotknout. Takto u ní stáli bez hnutí nejméně deset minut. Reakce seniorky byla bezprostře­dní a bylo vidět, že se jich chce i přes nehybnost jedné ruky, co nejvíce dotknout a že ji jejich blízkost těší.

Kůň je tu s námi na zemi od začátku. Má s člověkem spoustu spojení. Mýtická i čistě symbolická.

Podle jejího syna paní předtím nekomuniko­vala, po terapii a péči v nemocnici opět znovu začala. „Myslím, že je to úžasná záležitost, že se takto starají a že tato možnost rehabilita­ce tu je,“míní Jindřich Mára.

Pozitivní vliv u paliativní­ch pacientů potvrzuje i Kuncová. „Pacienti často už komunikují velmi málo, ale když k nim přijde kůň, skloní se k nim do postele, začnou si s ním povídat,“líčí. „Každé setkání s koňmi je velmi emotivní a pacienti a jejich příbuzní jsou z toho nadšení,“doplňuje.

U terapie dotykem jde především o emoci a zážitek. „Kůň je tu s námi na zemi od začátku a má s člověkem spoustu spojení, ať už mytická, či čistě symbolická, kdy mu byl oporou a kdy lidstvu neuvěřitel­ně posloužil. A pak je tu také něco, co se úplně racionálně vysvětlit nedá, kdy jde o setkání duší a zážitku, který v té chvíli vznikne,“vysvětluje Honců.

Práce se seniory přináší podle fyzioterap­eutky spolku nové zkušenosti. U seniorů a dětí nachází něco spojujícíh­o. „Vidím v tom paralelu, jak se staří lidé dostávají zase sami k sobě. Děti a staří lidé toho mají hodně společného,“popisuje.

 ??  ?? 3x foto: Petr Topič, MAFRA
Kůň u lůžka Devadesáti­letá Dagmar Márová leží na paliativní­m oddělení. Když do nemocnice pod Petřínem přicházela, tak už vůbec nekomuniko­vala. Podle jejího syna jí ale právě koně pomohli se opět rozmluvit a na setkání s nimi se vždy těší. „Vyprávěla mi o nich,“líčí Jindřich Mára.
3x foto: Petr Topič, MAFRA Kůň u lůžka Devadesáti­letá Dagmar Márová leží na paliativní­m oddělení. Když do nemocnice pod Petřínem přicházela, tak už vůbec nekomuniko­vala. Podle jejího syna jí ale právě koně pomohli se opět rozmluvit a na setkání s nimi se vždy těší. „Vyprávěla mi o nich,“líčí Jindřich Mára.
 ??  ?? Přináší mi klid Pacient z oddělení následné péče Miloš Procházka prohlásil, že mu koně přinášejí klid a pohodu. Po setkání s klisnou Hoogy zavzpomína­l na své dětství. „Když jsem jezdil k babičce, tak jsem chodil pást krávu,“popsal senior.
Přináší mi klid Pacient z oddělení následné péče Miloš Procházka prohlásil, že mu koně přinášejí klid a pohodu. Po setkání s klisnou Hoogy zavzpomína­l na své dětství. „Když jsem jezdil k babičce, tak jsem chodil pást krávu,“popsal senior.
 ??  ?? Kůň je radost Podle řádové sestry Ulriky Poláčkové přináší setkání s koňmi pacientům radost. „Když jim potom přineseme obrázek koně, úplně se rozzáří,“popisuje.
Kůň je radost Podle řádové sestry Ulriky Poláčkové přináší setkání s koňmi pacientům radost. „Když jim potom přineseme obrázek koně, úplně se rozzáří,“popisuje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia