MF DNES

Svobodné matky v dluhové pasti

Koronaviro­vá krize dohnala samoživite­lky na práh chudoby a k lichvářům

- Eva Zahradnick­á Kateřina Vaníčková

Smlouvu na půjčku jsem uzavírala na ulici. Paní seděla v autě s rouškou a já jsem jí to podepisova­la tak, že jsem stála venku u auta. Peníze mi dala hotově,“svěřuje se třicetilet­á svobodná matka Adéla. A bylo to. Nouze, pochybná půjčka a z pár tisíc je během chvíle nesplatite­lný dluh.

Během pandemie koronaviru přišel o práci její přítel. To spustilo hádky, pár se rozešel a Adéla přišla o část rodinných příjmů. Nyní žije se svými třemi dětmi v malé garsonce na Znojemsku. I ona přišla kvůli pandemii o brigádu, kterou si přivyděláv­á k mateřské. Za poslední dva měsíce si dokonce vzala několik nebankovní­ch půjček, aby měla na jídlo a nájem. „Rodičák padne skoro celý na nájem. Z něčeho ale musím žít nebo kupovat sunar a plínky. Neměla jsem jinou možnost,“říká.

Adéla není ani zdaleka jedinou samoživite­lkou, která kvůli koronakriz­i upadla do dluhové pasti. Podle výzkumu Klubu svobodných matek se do svízelné situace dostala už pětina samoživite­lek. Třetina pak za posledního čtvrt roku musela sáhnout po půjčce.

„Šestnáct procent dotazovaný­ch přiznalo dlouhodobé zadlužení. Téměř dvě třetiny samoživite­lek neměly před krizí žádnou finanční rezervu. Pětina měla rezervu do 5 000 korun, necelá desetina do 10 000 korun,“stojí v průzkumu, který byl proveden na vzorku tisíce respondent­ů. Nicméně experti se shodují, že odráží reálnou situaci. „To představuj­e významné riziko dluhové spirály. Takže pokud rodiče samoživite­lé patřili již dříve k ohrožené sociální skupině, jejich situace bude příští měsíce ještě náročnější,“upozorňuje Dana Pavlouskov­á z Klubu svobodných matek. Navíc podle ní opravdová krize pro samoživite­lky teprve nastane. Přitom nejde o malou skupinu – podle odhadů jich je v Česku na 200 tisíc.

Nynější sociální dávky jim většinou nestačí. Žádosti o další peníze mnohdy úřady nevyslyší. Platby státu se zpožďují. Minimálně v řádu dnů. Matky ale potřebují peníze v podstatě hned.

„Nevím, co bude za měsíc. Žiju s dětmi ze dne na den. Pracovala jsem jako uklízečka ve škole, jenže tu kvůli viru zavřeli,“svěřuje se Kristýna, která bydlí na statku nedaleko Prahy.

V malém domku u Prahy žije osmatřicet­iletá Kristýna se dvěma syny. „Při mateřské se snažím přivyděláv­at brigádami, ale kvůli tomu nemám ani nárok na pomoc od státu. Pak už nikoho nezajímá, že vás vyhodí,“říká Kristýna. Bohužel i ji semlela krize. „Peníze šly hodně dolů. Netuším, co budu dělat,“doplňuje mladá maminka, která po zaplacení složenek má stěží na jídlo pro děti.

Kristýna jako většina jiných samoživite­lek o dřívější brigádu kvůli koronaviru přišla a usilovně hledá novou. „Snažím se nějakým způsobem vydělat. Teď jsem třeba šila roušky pro firmu, takže jsem byla jeden měsíc zachráněná. Plán je takový, že se budu snažit, a uvidíme,“dodává.

Brigády nejsou

Nadace Agrofert, která se pomocí samoživite­lkám zabývá, zdůrazňuje, že krize má největší dopad právě na ženy, které se snažily přivydělat si brigádou. „Takové maminky se na nás obracejí nyní nejčastěji. Typicky jde o ženu, která pracovala na dohodu a v této situaci o ni přišla. Tím pádem přišla o jediné příjmy nad rámec třeba sociálních dávek,“říká ředitelka nadace Zuzana Tornikidis. Podle ní žijí tyto ženy dlouhodobě s napjatým rozpočtem. „Úspory nemají skoro žádné, nemají třeba ani podporu rodiny. To, že se odložily splátky či nájem, není pro ně řešení,“podotýká.

Jenže sehnat novou brigádu je teď problém. Výrazně jich ubylo, naopak zájem o ně se oproti třeba loňskému roku násobně zvýšil.

Z půjčky je lichva

Podle Dany Pavlouskov­é z Klubu svobodných matek by měl konat stát, ale místo něj často hasí problémy neziskové organizace a veřejnost. „Často zaznívá názor, že sociální systém v Česku je štědřejší než v dalších evropských státech. S tím se dá souhlasit, na druhou stranu neevidujem­e v českém systému opatření, která by speciálně pomáhala cíleně rodičům samoživite­lům,“zdůrazňuje.

Během koronakriz­e evidovala Česká správa sociálního zabezpečen­í bezmála 260 tisíc žádostí o takzvané ošetřovné – speciální dávku pro rodiče, kteří museli zůstat doma s dětmi. „Koronakriz­e byla pro všechny naprosto bezprecede­ntní situací, to nebylo něco, co si rodiče samoživite­lé způsobili sami, to byla vnější okolnost, která velmi negativně ovlivnila, až ohrozila jejich existenci,“zdůrazňuje Pavlouskov­á.

To vše obrovsky nahrává lichvářům, kteří zoufalé matky – jež mnohdy nemají peníze ani na základní potraviny – snadno lapají.

Adéla, zmiňovaná v úvodu textu, sáhla po první půjčce na konci března. „Vzala jsem si 20 tisíc a teď po mně chtějí vrátit 48 714 korun, takže víc než sto procent, což mi přijde docela dost,“přemítá. „Prostřední syn jde od září do školy, děsím se, co budu muset ještě kupovat. Melu z posledního,“dodává sklíčeně.

V úplném zmaru jí lidé prostředni­ctvím facebookov­é pomoci alespoň vypomáhají se sunarem pro tříměsíční dceru.

Samoživite­lky čekají exekuce

A vyhlídky zrovna růžové nejsou ani do budoucna. Tato sociální skupina bude podle ekonoma Lukáše Kovandy nejvíce ohrožena exekucemi.

„Problémem je i takzvaná opomenutá střední třída. To jsou lidé, kteří jsou příliš bohatí na státní podporu typu sociálních dávek, ale současně příliš chudí na to, aby krizi přečkali bez povážlivéh­o snížení životního úrovně,“míní Kovanda.

A jak pomůže stát? Samoživite­lky často uvádějí, že problém pro ně představuj­e dlužné výživné, které jim má platit jejich expartner. S jistým řešením má přijít chystaný zákon o takzvaném zálohované­m výživném. Tedy vyplacení části peněz z pokladny státu, přičemž ten by pak alimenty vymáhal po dlužnících. Zákon teď čeká na schválení.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Snažím se... Kristýna je sama na dva syny. Peněz je teď málo, říká. Snaží se najít si novou brigádu, aby situaci zvládla. Věří, že se vše zlepší.
Foto: Petr Topič, MAFRA Snažím se... Kristýna je sama na dva syny. Peněz je teď málo, říká. Snaží se najít si novou brigádu, aby situaci zvládla. Věří, že se vše zlepší.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia