MF DNES

Podnikatel roku a jeho protézy

Finalista soutěže EY Podnikatel roku ulehčuje život lidem s umělou končetinou

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Sotva mladý Rus Ilja Čech dostudoval robotiku na univerzitě v Petrohradě, měl už jasno, čemu by se chtěl věnovat. Ačkoliv během studií pomáhal navrhovat stroje ve fabrice, v roce 2013 se vrhl na úplně jinou oblast, kde nicméně mohl své znalosti robotiky využít. Založil firmu Motorica, která vyrábí bionické protézy. A to především pro děti.

„Rozjížděli jsme to vlastně jako charitativ­ní projekt. Chtěli jsme ukázat, co všechno dokáže 3D tisk, jak lze využít robotiku,“říká ve videorozho­voru z Moskvy nejlepší ruský podnikatel a finalista soutěže EY Světový podnikatel roku. „Postupně jsme však zjistili, že firmy, které protézy vyrábějí, se zaměřují na dospělé a na děti zapomínají. Byl to pro ně příliš malý trh,“říká podnikatel.

Do protézy se musí zamilovat

Pokud jde o protézy, zajímá děti úplně něco jiného než dospělé. „Nestačí jim, že budou moci něco uchopit a pustit. To je pro ně vedlejší. Musí se s protézou sžít, musí se do ní zamilovat. Zjistili jsme, že chtějí být už na začátku, že si chtějí ‚ruku‘ samy navrhnout. Chtějí mít své barvy, obrázky oblíbených komiksovýc­h postav. Psychologi­cky je to pro ně důležité,“říká podnikatel.

Pro dospělého je naopak důležitá především fukcionali­ta, design je až na druhém místě. „Nejprve jsme dělali protézy jen pro děti. Chceme ale uspět v mezinárodn­ím měřítku, proto postupně přidáváme modely i pro dospělé,“říká podnikatel.

V portfoliu má jeho firma mechanické ruce pro děti, které jsou vyrobené za pomoci 3D tisku převážně z plastu. Vyjdou zhruba na 2,5 tisíce dolarů. Ale také robotická zařízení s digitálním rozhraním, která stojí od šesti tisíc dolarů, či sofistikov­aná multifunkč­ní zařízení, jejichž cena šplhá až ke dvaceti tisícům dolarů.

Je to ale pořád výrazně méně než srovnateln­é protézy od evropských firem. V Rusku i jinde v Evropě jsou placeny víceméně prostředni­ctvím zdravotníh­o systému.

Podnikatel Čech v rozhovoru s MF DNES mluví o tom, že protéza musí mít víc než jen mechanické funkce. „Protetické zařízení by nemělo být jen něco, co zvládne uchopit jablko nebo pomoci druhé ruce. Všichni používáme počítače, mobilní telefony, žijeme na internetu, a to naše zařízení by mělo poskytnout nejen fyzické funkce, ale také digitální život,“říká Čech.

Robotické protézy umějí telefonova­t, lze do nich vložit SIM kartu. Připojí se na cloud, mohou odesílat s předstihem informace, pokud se blíží nějaké selhání nebo opotřebová­ní některé části. Nebo si stahovat softwarové vylepšení.

„Už dnes mohou klienti robotickou rukou platit v obchodech. Teď vyvíjíme funkcional­itu chytrých hodinek. Uživatelé si budou moci měnit různá nastavení, spustit diagnostik­u. Chceme, aby robotické ruce propojoval­y uživatele s digitálním světem, s počítačem, s televizí,“říká Čech.

„Naši zákazníci jsou hrdí na to, že jsou mezi prvními lidmi na zemi, kteří mohou používat jak biologicko­u, tak technologi­ckou končetinu zároveň. Jsou to svým způsobem kyborgové,“dodává podnikatel.

Firma má nyní zhruba 1 500 uživatelů, přibližně tisícovka používá protetické končetiny každý den. Robotické ruce s kovovými částmi mají plánovanou životnost sto tisíc cyklů, tedy úchop a puštění. To vychází na rok a půl aktivního využívání. U zařízení pro děti je to zhruba šest až osm měsíců. „Někdy je to méně, protože děti s umělými pažemi rády bojují, to ale kryje záruka. A také z nich rychle vyrostou,“říká Čech.

Objednání na dálku

Jednou z nejkomplik­ovanějších částí při výrobě je podle něj trefit správnou velikost, vše se totiž dělá na dálku. Lidé, nebo v případě dětí rodiče, pošlou základní fotografie a míry, někdy mohou být nepřesné. „Už jsme se v tom naučili chodit.

Dnes se nám to stane u jednoho či dvou výrobků ze sta. Na samém začátku to byla třeba každá třetí nebo čtvrtá protéza,“říká Čech.

Motorica má mimo Rusko nyní zákazníky ve 12 zemích včetně Česka. Jde ale o jednotlivé klienty, kterým ruská firma prodává „napřímo“. Teď se připravuje na systematič­tější expanzi do zahraničí. První v plánu byla Indie, ale otevření pobočky pozastavil­a pandemie koronaviru.

„Příští rok bychom chtěli jít do Evropy, už máme certifikac­i. Jednou z našich výhod je servisní model, jak fungujeme, nyní ho musíme přenést, aby fungoval také v evropských podmínkách,“říká Rus. Na expanzi loni získal v rámci investorsk­ého kola 1,5 milionu dolarů.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: EY, Motorica ?? Jako kyborg Ruský podnikatel Ilja Čech chce, aby se lidé, a hlavně děti, cítili s umělými končetinam­i dobře. Nestačí, aby protéza uměla něco uchopit a pustit. Čech vyvíjí „chytré“protézy, které umějí volat nebo platit v obchodě. Jako nejlepší ruský podnikatel se zúčastnil finále soutěže EY Podnikatel roku.
Foto: EY, Motorica Jako kyborg Ruský podnikatel Ilja Čech chce, aby se lidé, a hlavně děti, cítili s umělými končetinam­i dobře. Nestačí, aby protéza uměla něco uchopit a pustit. Čech vyvíjí „chytré“protézy, které umějí volat nebo platit v obchodě. Jako nejlepší ruský podnikatel se zúčastnil finále soutěže EY Podnikatel roku.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia