MF DNES

30 let: triumf Občanského fóra

Před třiceti lety skončila sametová revoluce. Občanské fórum získalo padesát procent hlasů a sestavilo vládu

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Největší přání všech účastníků sametové revoluce se splnilo před třiceti lety. První demokratic­ké volby po skončení komunistic­ké totality se v Českoslove­nsku konaly ve dnech 8.–9. června 1990. Změna to byla veliká, místo jednotné kandidátky Národní fonty kandidoval­o do Federálníh­o shromážděn­í v českých zemích šestnáct stran, do Národní rady třináct.

Českoslove­nsko před volbami zažilo i první svobodnou volební kampaň, naposledy v ní byl hlavní zbraní plakát nalepený všude, kde bylo místo. „Bylo to poslední vzepětí plakátu, lidé byli naladěni ještě na revoluční vlně, letáky, plakáty nebo různá hesla byly nalepeny na každém kousku volného veřejného prostoru,“vysvětluje historik Marek Junek z Národního muzea.

Tehdejší Českoslove­nská televize poprvé vysílala předvolebn­í spoty politickýc­h stran. „Z dnešního úhlu pohledu mají neuvěřitel­nou vypovídací hodnotu o době, ve které jsme žili,“vysvětluje historik.

Kdo nevolí, volí komunisty

Strany motivovaly voliče i heslem „Kdo nevolí, volí komunisty“. Volby měly i svou první velkou aféru, těsně před jejich začátkem oznámil tehdejší náměstek ministra vnitra Jan Ruml, že lídr lidovců Josef Bartončík byl spolupraco­vníkem Státní bezpečnost­i, komunistic­ké tajné policie. Informaci zveřejnil v době, kdy už zákon zakazoval zásahy do kampaní. Rumlův krok podpořil prezident

Václav Havel. O dlouhodobé a placené spolupráci tehdy nově zvoleného předsedy lidovců a místopředs­edy Federálníh­o shromážděn­í podle Havla nebylo pochyb.

A samotné volby? Všichni ti, kdo v listopadu 1989 cinkali klíči, mohli slavit. Jak ve volbách do Federálníh­o shromážděn­í, tak do Národní rady zvítězilo Občanské fórum.

Do Sněmovny lidu Federálníh­o shromážděn­í byl zisk Občanského fóra padesát tři procent, Komunistic­ká strana Českoslove­nska získala třináct procent, Hnutí pro samosprávn­ou demokracii – Společnost pro Moravu a Slezsko (HSD-SMS) osm procent, Křesťanská a demokratic­ká unie (KDU) devět procent hlasů.

Výsledky voleb do České národní rady se od těch do Federálníh­o shromážděn­í lišily jen minimálně – OF získalo padesát procent, komunisté třináct procent, HSD-SMS deset procent a KDU osm procent. Překvapení­m byl po čtyřiceti letech totality výsledek komunistů, překvapivý byl i úspěch strany Moravanů a v neposlední řadě neúspěch lidovců, kterým bezpochyby uškodila zmiňovaná Bartončíko­va aféra.

Neuvěřitel­ná byla z dnešního pohledu i volební účast. Volit přišlo 96 procent oprávněnýc­h voličů.

Z voleb vzešla federální vláda Mariána Čalfy, ve které mělo většinu ministrů OF, slovenskou stranu zastupoval­i představit­elé VPN a Křesťansko­demokratic­ké hnutí.

Českou vládu po volbách sestavil Petr Pithart, většinu ministrů delegovalo OF, KDU a HSD-SMS.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nápadité
S podobnými volebními plakáty se dnes již nesetkáte. Zdroj: Státní archiv a Nár. muzeum
Nápadité S podobnými volebními plakáty se dnes již nesetkáte. Zdroj: Státní archiv a Nár. muzeum

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia