MF DNES

Blesková zkáza. Příval vody drtil vše

Říčky se náhle proměnily v běsnící živel a vyplavily několik moravských obcí.

- — Miloslav Jančík

Ani se mi nechce domů, nemůžu se na tu spoušť dívat,“říká smutně Jaroslav Šenk a postává před svým domem v Šumvaldu, který v noci zalil rozvodněný potok Dražůvka. Voda mu sahala nejprve po kotníky, když se před ní pokoušel zavřít a utěsnit dveře, za chvíli je však vyvalila i se zámkem a vystoupala až po pás, což dokládá špinavá ryska na zdech, podlahy jsou pokryté blátem. Ale mohl dopadnout i hůř. Vedlejší dům voda rozbořila jen chvíli po tom, co z něj majitelka odešla do bezpečí.

Kdo má ruce a v nich trochu síly, uklízí trosky. Čím výš proti proudu, tím jsou škody větší. V Břevenci proud strhl do koryta spoustu klád a ničil vše. „Kmeny zatarasily koryto a voda si udělala nové na cestě. Asfalt z ní zvedla jako koberec a strhávala auta. Dál je to ještě horší,“mávne seniorka uprostřed spouště směrem proti proudu. Ale výš už jít nejde. Obrovský zátaras klád v korytě má několik metrů a vedle něj dům, ve kterém v noci skončil život osmačtyřic­etileté ženy. Horší noc Břevenec nezažil.

Po silnici se valila divoká řeka jen to hučelo, přejít by se nedalo, to by každého smetlo. Žiju tu přes čtyřicet let a tohle Šumvald nezažil,“říká Jiří Gregora, obyvatel malé vesnice na Olomoucku. Ve svých 76 letech se snaží uklidit následky noci z neděle na pondělí. Voda mu zaplavila sklep, trochu mu nateklo i do síně, ale jinak povodeň přečkal ve zdraví.

Gregora zažil dramatické chvíle stejně jako všichni lidé v jeho okolí. Za normálních okolností je Dražůvka obyčejných potok, jakých jsou v Česku tisíce, jenže během několika hodin se změnila na nezvladate­lný živel. Po jejím běsnění zůstaly v okolí nejen tuny bahna, ale i poničené domy. Část Šumvaldu, která se jmenuje Břevenec, dopadla nejhůře, ale škody sčítají i v obcích dále po proudu, hlavně v sousedním Uničově, Dolní Sukolomi, Dlouhé Loučce a v Oskavě.

Právě v Břevenci přišla o život osmačtyřic­etiletá žena. Podle informací MF DNES nestihla opustit přízemí svého domu, když jej zasáhla přílivová vlna.

Policie zatím tragédii komentovat nechce. Je to ale poprvé od roku 2013, kdy povodeň v Česku zabíjela, a smutná bilance ještě nemusí být konečná.

„Stále pátráme po 74leté ženě z Oskavy. Policie už prohledala poměrně velký úsek podél břehu, ale ženu se nám zatím nalézt nepodařilo. Povolali jsme i vrtulník, pátrání je ale zatím bezvýsledn­é,“popsal v pondělí odpoledne Libor Hejtman, tiskový mluvčí olomoucké krajské policie.

Tisíce litrů během pár hodin

Ještě v neděli v šest hodin vpodvečer protékalo říčkou Oskavou na stanici v Uničově obvyklých tisíc litrů vody za vteřinu. Pak ale začalo hustě pršet a koryto se začalo rychle plnit. Ani tady řeka nezvládla nápor z okolních toků včetně Dražůvky a rozlila se do okolí. Největší průtok zaznamenal­i hydrologov­é po sedmé hodině ranní, to už ve sledovaném bodě měřily přístroje padesát sedm tisíc litrů za vteřinu a hladina Oskavy byla o dva metry výše než předchozí odpoledne.

Mezi lidmi, které zasáhla síla povodně, je i David Biloš. Poprvé se byl podívat na zvedající se hladinu Oskavy v neděli kolem osmé večer.

Tou dobou bylo koryto už plné a voda se začínala vylévat do jeho zahrady. Od devíti byl venku už pořád. Kontrolova­l, zabezpečov­al, ale nakonec stejně jen bezmocně sledoval, jak mu voda natéká do domu.

„Nejdřív jsem si říkal, že se snad zastaví. Když šla přes práh, tak jsem měl slzy v očích,“popisuje. Když nápor opadl, pustil se rychle do úklidových prací. Na zahradě má teď už jen velkou hromadu dřeva – špalky, desky, fošny. To vše mu na pozemku voda nechala.

Pomáhal, voda mu ničila dům

Teď je úkolem hasičů vrátit obce do životascho­pného stavu. Je potřeba obnovit komunikace a zajistit dodávky pitné vody pro místní. „Likvidační práce budou podle našich odhadů trvat minimálně několik dní. Situaci komplikuje hlavně poničená dopravní infrastruk­tura, poničené jsou nejen cesty, ale i mosty,“vysvětluje mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová. Do akce se jich zapojilo okolo sto šedesáti. Pomocí těžké techniky odklízejí trosky a stržená auta, odsávají bahno.

Pomáhají i dobrovolní hasiči včetně Františka Sivka z Oskavy. „Ani nevím přesně, kdy se rozezněla siréna. Na nic jsem nečekal a za chvíli jsem už s dalšími dobrovolný­mi hasiči pracoval na odstraňová­ní naplavenin zpod mostů, čerpání ze sklepů a podobně,“popisuje. Mezitím co s kolegy usilovně pracoval, voda mu vyplavila dům, zničila mu zahradu, poškodila auto.

Lopaty vzali do rukou snad všichni, kteří se teď nemají jak dostat do práce. Marek Bartošík se třeba pustil do záchrany nedaleké lávky. „Je vidět, že je tady zástavba blízko u vody, takže je tady spousta věcí. Byla tu naštípaná polena, klády v průměru přes dvacet centimetrů, kousky starého nábytku, trámy a desky z kůlen a mnoho dalšího,“konstatuje. S přispěním Miloslava Jančíka a Rostislava Hányše

 ?? Foto: Miloslav Jančík, MAFRA ?? Po povodni Přívalový déšť v noci na včerejšek rozvodnil říčku Dražůvka. Voda se vylila z břehů a zpustošila Břevenec, místní část Šumvaldu.
Foto: Miloslav Jančík, MAFRA Po povodni Přívalový déšť v noci na včerejšek rozvodnil říčku Dražůvka. Voda se vylila z břehů a zpustošila Břevenec, místní část Šumvaldu.
 ??  ??
 ??  ?? Zkáza Bleskové záplavy zasáhly několik obcí nedaleko Uničova. Voda místy sahala až do výše pasu a zničila tak nejen sklepy, ale i přízemí rodinných domů. Poničené jsou také silnice a mosty. Proud byl tak silný, že odnášel i automobily.
Zkáza Bleskové záplavy zasáhly několik obcí nedaleko Uničova. Voda místy sahala až do výše pasu a zničila tak nejen sklepy, ale i přízemí rodinných domů. Poničené jsou také silnice a mosty. Proud byl tak silný, že odnášel i automobily.
 ??  ??
 ??  ?? Povodeň Silné deště rozvodnily říčku Dražůvka, která se v noci na 8. června vylila z břehů a zpustošila Břevenec, místní část obce Šumvald. 4x foto: Miloslav Jančík, MAFRA
Povodeň Silné deště rozvodnily říčku Dražůvka, která se v noci na 8. června vylila z břehů a zpustošila Břevenec, místní část obce Šumvald. 4x foto: Miloslav Jančík, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia