MF DNES

ERouška: hlavní součást chytré karantény má problémy

Stěžejní aplikaci projektu používá málo lidí

- Karolina Bulisová Karolína Novotná

Ačkoliv se denní přírůstky nakažených koronavire­m v posledních dnech pohybují v řádu desítek, mnozí odborníci se obávají takzvané druhé vlny. Premiér Andrej Babiš (ANO) však slibuje, že je na ni země díky chytré karanténě připravena.

Její součástí má být i aplikace eRouška, která sbírá informace prostředni­ctvím technologi­e Bluetooth. I v tom vidí odborníci její přednost – nesleduje polohu uživatele, pouze se skrze unikátní kódy a Bluetooth propojuje s dalšími zařízeními. V případě, že se člověk nakazí a aplikaci má, hygiena s jeho souhlasem obvolá blízké kontakty. Tedy lidi, kteří se s ním v posledních pěti dnech setkali blízce a na více než čtvrt hodiny.

Jenže systém zatím moc nefunguje. Podle dat vývojářů a ministerst­va zdravotnic­tví aplikaci používá necelých 218 tisíc lidí. Aby byla efektivní, muselo by jít o mnohonásob­ně více uživatelů.

Podle epidemiolo­ga Romana Prymuly by bylo třeba, aby si aplikaci stáhlo minimálně šest milionů Čechů. Jenže k takovému číslu je ještě daleko. „Uživatelů je teď málo, ale je to hlavně proto, že je málo nakažených,“podotkl jeden z vývojářů aplikace, Patrick Zandl. Lidé totiž necítí potřebu aplikaci v mobilu mít. (karb, knn)

Do mobilu si stáhnete aplikaci, která na pohled nic nedělá. Pouze v ní naskakují různě barevná čísla – červená, oranžová a zelená. Za čísly se ale skrývají lidé. Ti, které jste potkali na ulici a mají aplikaci eRouška také staženou. Od zelených jste byli daleko, ti červení jsou blízký kontakt – jak vzdálenost­í, tak časem, který jste spolu strávili. Když se někdo z nich nakazí koronavire­m, zjistíte to. Na mobil vám zavolá hygiena a navrhne dobrovolno­u karanténu a přednostní testování na koronaviru­s. Tak zní alespoň teorie, praxe tomu zatím příliš nenapovídá.

Aplikace eRouška je stěžejním bodem takzvané chytré karantény. Na tu odborníci a politici spoléhají hlavně co se týče druhé vlny nemoci covid-19. Podle některých předpovědí by mohla přijít už na podzim. „Jsme připraveni na druhou vlnu. Máme skvělé technologi­e, chytrá karanténa funguje,“uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Slíbil, že plošná opatření se již nebudou opakovat. Jenže eRoušku, která sbírá kontakty prostředni­ctvím technologi­e Bluetooth, zatím používá podle týmu vývojářů z platformy #COVID19CZ pouhých 217 tisíc lidí. Podle epidemiolo­ga Romana Prymuly, který měl ještě donedávna projekt chytrá karanténa na starosti, by byla účinná, jen kdyby si ji stáhlo násobně více lidí.

„Když si představím­e, že to má dvě stě tisíc lidí, to jsou dvě procenta populace, ze sta nakažených chytneme dva,“řekl v rozhovoru pro MF DNES. Aby byla aplikace efektivní, mělo by ji podle Prymuly mít šest milionů lidí.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) přitom eRoušku v minulosti zmiňoval jako jeden z klíčových způsobů zrychlení procesu dohledáván­í kontaktů a dle jeho resortu jde o podpůrný nástroj celého systému chytré karantény.

„V tuto chvíli je nutné eRoušku co nejvíce rozšířit mezi lidi, aby si postupně vytvářeli historii kontaktů, se kterými pak hygienici budou moci v případě potřeby pracovat,“uvedla mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Jitka Nováčková. K čemu taková historie bude, když hygienici oslovují vždy jen kontakty staré maximálně pět dní, resort neosvětlil.

Nakažení aplikaci nemají

Ačkoliv se má systém v budoucnu ještě automatizo­vat, již nyní mohou hygienické stanice data využít. Ty se však setkávají s tím, že nakažení, s jejichž daty hygienici pracují, aplikaci nemají. „V praxi jsme tuto variantu ještě nevyužili, žádný z pacientů tuto aplikaci dosud nepoužíval,“uvedla třeba mluvčí středočesk­é hygieny Dana Šalamounov­á.

Obdobně se vyjádřili i zástupci dalších krajských hygienický­ch stanic. Aplikaci ještě nevyužili třeba na Vysočině.

„Vzhledem k jejím možnostem ji hodnotíme jako velmi zdařilou a potřebnou. Problémem zůstává malý počet jejích uživatelů v populaci,“míní Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví tamní krajské hygieny.

Podle Patricka Zandla, jednoho z vývojářů aplikace, je málo rozšířená i proto, že v poslední době je relativně málo nových případů. „Přirovnal bych to k airbagu v autě. Dokud se nenabourát­e, tak ho nepotřebuj­ete,“konstatova­l. Kvůli epidemiolo­gické situaci podle něj ani vláda tolik netlačila na propagaci aplikace.

Ministerst­vo zdravotnic­tví sice nyní připravuje kampaň, která má povědomí o aplikaci zvýšit, ale jak přesně bude vypadat, resort neupřesnil. Ministr Vojtěch na dotazy MF DNES nereagoval.

Aplikace má však ještě další problém – nefunguje správně na mobilních telefonech značky Apple. Ty přitom používá asi 14 procent Čechů. Pokud není aplikace přímo otevřená, nesbírá informace o setkání. „Problém je v tom, že Apple má velmi agresivní strategii uspávání aplikací, aby nemohly čerpat baterii telefonu,“vysvětlil Patrik Zandl. eRouška v takovém případě nemůže využívat technologi­i Bluetooth.

Vývojáři tak chtějí přejít na nové rozhraní. Kdy by k tomu mohlo dojít, však nevědí. „Programáto­rsky to je velmi jednoduché, ale je tam dlouhý schvalovac­í proces Applu,“dodal.

Kromě eRoušky má být součástí chytré karantény i druhá aplikace od Mapy.cz. Tu využívá přes milion lidí, na rozdíl od eRoušky však tolik nerespektu­je soukromí uživatelů, sleduje totiž jejich polohu a ukládá ji do své paměti. Právě to, že eRouška nehromadí soukromá data uživatelů, je přitom její klíčová výhoda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia