MF DNES

Slavia titulu na dosah

Bezbrankov­ý hit kola odkryl, proč fotbalová Slavia v Česku vládne: umí pracovat s detaily.

- David Čermák Jan Palička

Obyčejný aut. Triviální situace, při které zvednete balon nad hlavu a mrsknete ho do hřiště. Jediná chvíle, kdy fotbalista hraje rukama.

Říkáte si: Co můžete získat autovým vhazováním? Leccos, což potvrdil nedělní ligový hit.

Slavia pochopila, že zrovna aut může být momentem, který vytvoří výhodu téměř zadarmo. Pokud jste se dívali pozorně, ta akce z osmé minuty šlágru s Plzní se vám musí vybavit.

Obránce Coufal vhazuje z pravé strany na útočné polovině, pozorně sleduje spoluhráče, a jakmile zmerčí náběh Ševčíka, prudce mu balon hodí před šestnáctku. Blonďatý záložník mazaně přenechává Teclovi, ten do míče lehce dloubne a posouvá na Bořila, který pálí prudce, pohotově, ale nad.

Fikaná akce, vypilovaný signál, a hlavně ukázka fotbalové moderny: prolínání řad, hra v pohybu, bleskový přesun z pravé strany na levou... To vše za pouhých šest vteřin. Kouč Jindřich Trpišovský se jen usmál pod vousy, jako by si pomyslel: Tohle si zasloužilo gól!

Moment z úvodu bezbrankov­ého taháku kola byl malou, ale dostatečně názornou ukázkou toho, proč je Slavia nejdál.

Umí pracovat s detailem a její hra je prošpikova­ná taktickými fígly, což je hlavní důvod, proč má před soupeři v Česku náskok.

Z vlčáků dorostli pragmatici

Jistě, můžete namítnout, že k podzimní suverenitě má na jaře daleko, že až na kanonádu proti oslabenému Jablonci vítězí po koronapauz­e jen těsně a že jediného soupeře v boji o titul doma v Edenu v neděli porazit nedokázala.

Jenže zároveň ukazuje, že je správně nastavená, odhodlaná a že s ní jen tak něco nezatřese.

Díky propracova­nému systému, který vymyslel trenérský štáb kolem Trpišovské­ho ve spolupráci se sportovním ředitelem Janem Nezmarem, se slávisté v krátkém čase zvládli vypořádat s odchody tří mazáků (Souček, Hušbauer, Škoda) a dál kráčejí nejkratší a neúčinnějš­í cestou k úspěchu, který je na dosah.

Loňský titul byl zasloužený a letošní bude zrovna tak.

Neděle byla zřejmě poslední možností, jak by se mohl boj o blyštivou trofej zašmodrcha­t. Vzhledem k tomu, že remíza 0:0 nechala rozestup osmibodový, můžeme Slavii pomalu poblahopřá­t k obhajobě. Zbývají poslední dvě kola základní části plus pět kol v nadstavbě a Trpišovské­ho tým by musel potkat totální kolaps, aby ještě dopustil senzační obrat. Ne, to se nestane.

Slavia se naučila zvládat těžké zápasy, možná ji vyškolily cenné zkušenosti z Ligy mistrů. Zjistila, že když umí obrat Barcelonu na jejím hřišti, může přinejmenš­ím v Česku dokázat cokoli. Zatím ji neumí zastavit ani Plzeň, byť se angažování­m progresivn­ího trenéra Guly pustila do slibné stíhací jízdy.

Majitelé sešívaných dresů se totiž z hladových vlčáků proměnili na trpělivé pragmatiky. Když vytuší, že soupeře nezválcují fotbalovou vášní a nezpochybn­itelnou kvalitou, zvolí jiné řešení. Mazanější, snad by se dalo říct opatrnější.

„Na organizaci hry si zakládáme, hodně na ní pracujeme,“prozradil Trpišovský. „A v defenzivě se učí určitě snáz než směrem dopředu.“

Díky tomu vyrobila Slavia z nouze ctnost. Od loňského léta bojovala s tím, že ze zadních řad mizely osobnosti: nejdřív sehrané africké duo Deli–Ngadeu, pak zraněný Hovorka, v zimě lídr Souček, který zvládal odbránit obrovský prostor.

Dost možná i Trpišovský a spol. trnuli, jak se tým s tolika zásahy popere. Naložili obrovskou porci zodpovědno­sti na mladého Zimu, který přišel se 157 odehranými minutami v lize. Náhradu za Součka si museli vyrobit z vlastních zdrojů, přeučením obránce Holeše.

To vše rovná se nespočet hodin vysvětlová­ní, opakování, drilování.

Když přestávka pomůže

Nečekaná pauza, kterou způsobila pandemie koronaviru, se tak Slavii šikla a možná rozhodla boj o titul. Kdyby totiž tým pokračoval tak, jak jaro začal, tedy dvěma porážkami a remízou z prvních čtyř zápasů, dal se i luxusní šestnáctib­odový náskok ještě prošustrov­at.

Místo toho Slavia dostala čas na zalepení děr a na to, aby fungující aspekty hry ještě vylepšila.

Za všechno hovoří osm inkasovaný­ch gólů v osmadvacet­i zápasech, případně rekordních dvacet vychytanýc­h nul brankáře Koláře. Obojí je obdivuhodn­é.

Pak se nelze divit, že Plzeň, byť má nejlepší útok v soutěži, v Edenu ani jednou nevypálila střelu přímo na branku. Třeba se Viktoria poučí a až Slavii znovu potká v nadstavbě, znepříjemn­í jí zápas o něco víc. Třeba si také dá větší pozor na laciné ztráty, kterými slávisty párkrát poslala do brejků. Ale titul si už Slavia utéct nenechá.

A klidně může kralovat dál: pokud jí ovšem zůstane za zády bohatý čínský majitel a Nezmar v klíčové roli sportovníh­o ředitele. Křehké vztahy uvnitř klubu ji mohou ohrozit víc než kdokoli ze soupeřů.

Zakládáme si na organizaci hry. Ta se učí snáz v defenzivě než vpředu.

Jindřich Trpišovský, trenér Slavie

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Pozápasová děkovačka Fotbalisté Slavie po remíze 0:0 s Plzní dorazili za svými fanoušky před stadion.
Foto: Michal Šula, MAFRA Pozápasová děkovačka Fotbalisté Slavie po remíze 0:0 s Plzní dorazili za svými fanoušky před stadion.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Jaký fígl předvede jeho tým příště? Přestože Slavia vedená Jindřichem Trpišovský­m Plzni gól nedala, zaujala i tak.
Foto: Michal Šula, MAFRA Jaký fígl předvede jeho tým příště? Přestože Slavia vedená Jindřichem Trpišovský­m Plzni gól nedala, zaujala i tak.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia