MF DNES

Otrokář, nebo filantrop? Stejně skončil v řece

Demonstran­ti v Bristolu, inspirovan­í americkými protesty, strhli sochu obchodníka s otroky a zároveň váženého občana města

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BRISTOL Chráněná kulturní památka padá k zemi a dav jásá. Lidé ječí, skáčou a vše si natáčejí na mobilní telefony. Bronzovou sochu Edwarda Colstona v nadživotní velikosti po chvíli vhodí do nedaleké řeky Avon.

Spor kolem Colstonovy sochy v Bristolu se táhne už roky. Nyní do něj rázně vstoupili demonstran­ti podporujíc­í americké hnutí Black lives matter („na životě černých záleží“) a sochu během protestu, který navazoval na smrt Američana George Floyda, zničili.

Pro jedny je Colston nenáviděný­m otrokářem, který v 17. století obchodoval s otroky, pro druhé naopak filantrope­m, který nemalými finančními částkami podporoval školy, nemocnice, kostely a chudobince v Bristolu i dalších částech Anglie.

Právě filantropi­e byla důvodem, proč sto padesát let po Colstonově smrti několik charitativ­ních organizací vybralo peníze na odlití a vztyčení jeho sochy. Na pamětní desku nechaly napsat: „Věnováno občany Bristolu na památku jednoho z nejctnostn­ějších a nejváženěj­ších mužů našeho města, roku 1895.“

Petice: Pryč s Colstonem

V posledních letech pak s opačným motivem vznikla petice, která požadovala odstranění sochy. Podepsalo ji jedenáct tisíc obyvatel tohoto půlmiliono­vého města.

Jejich požadavek se nyní sice splnil, ale stržením sochy spor zdaleka neskončil. Další otázkou teď je, zda to bylo správné. I tady se objevují zcela protichůdn­é názory. Například britský profesor moderních dějin David Olusoga, po otci Nigerijec a po matce Brit, autor oceňované knihy Black and British (Černý a Brit) a stejnojmen­ného televizníh­o seriálu, stržení Colstonovy sochy svým významem přirovnal k pádu sochy Saddáma Husajna během bitvy o Bagdád na jaře roku 2003.

Také podle starosty Bristolu Marvina Reese je „nezbytné naslouchat i těm, kdo sochu považují za urážku lidstva“. Naopak britská ministryně vnitra Priti Patelová, která se narodila v Ugandě indickým rodičům, čin označila za „zcela ohavný“.

Policie zahájila vyšetřován­í kvůli poškozován­í cizího majetku. Socha je v Británii vedena jako kulturní památka, a to ve stejné kategorii jako například budova nahrávacíc­h studií na Abbey Road v Londýně, v nichž pracovali Beatles. Stejně jako je Colston spojen s otrokářstv­ím, je jeho jméno spjato s Bristolem. Je tu Colstonova ulice, soukromá Colstonova škola, Colstonova koncertní hala nebo také Colstonova houska – sladké pečivo s rozinkami.

Zahladit stopy

Koncertní hala před třemi lety začala uvažovat o změně názvu. Bristolská radnice nechala sundat ze zdi Colstonův portrét. Na nyní už stržené soše se měla objevit další plaketa, tentokrát upřesňujíc­í jeho zapojení do obchodu s africkými otroky.

Protesty kromě Bristolu probíhaly také v dalších britských městech včetně Londýna, Manchester­u, Nottingham­u, Glasgowa a Edinburghu. Většina z nich se obešla bez konfliktů, zejména v Londýně však část účastníků postupně přešla k násilí vůči policii.

 ?? Foto: ČTK ?? Pryč s otrokářem! Účastníci demonstrac­e proti rasismu v anglickém Bristolu strhli sochu otrokáře ze 17. století a shodili ji do řeky.
Foto: ČTK Pryč s otrokářem! Účastníci demonstrac­e proti rasismu v anglickém Bristolu strhli sochu otrokáře ze 17. století a shodili ji do řeky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia